Natuurlijk krijgt z’n oud-trainer John Blok zaterdag een hartelijke begroeting van Joël Tillema. Of Levi Schwiebbe, waar hij nog wel eens contact mee heeft, een vriendschappelijke knuffel. Maar verder heeft de aanvallende middenvelder het vooral even druk met z’n eigen ploeg komende zaterdag. Rijnsburgse Boys wil oogsten voor eigen publiek. Het volgens Tillema toch meestal dominante spel beloond zien worden.

Want toegegeven, de huidige nummer zes van de Tweede Divisie zit niet in de beste flow van het afgelopen jaar. Uit de laatste vijf wedstrijden werden slechts vier punten gehaald. Erger nog, in de vijf duels werden zestien tegentreffers geïncasseerd. En dat is domweg teveel.

,,Ons spel is vaak wel aardig”, vindt de topscorer van Rijnsburgse Boys. ,,Toch krijgen we veel teveel goals tegen. We moeten het onszelf eens makkelijker gaan maken. Neem nou tegen AFC, daarin krijgen wij ook voldoende kansen om zelf te winnen. Alleen waar wij niet scoren, daar is bij de tegenstander elke bal raak. Althans dat gevoel krijgen we soms.”

,,Dat is frustrerend. Het lijkt echt een beetje ons probleem te worden.”

Ook tegen Spakenburg leek het zaterdag weer de verkeerde kant op te gaan. In de eerste dertig minuten had die ploeg met 3, 4-0 voor kunnen staan tegen de Rijnsburgers. Met het inbrengen van Wesley Goeman kon de ploeg van Wilfred van Leeuwen dat nog repareren, maar verder dan een 1-1 kwamen ‘de Uien’ niet.

,,Ook zaterdag had ik even zo moment: ‘daar gaan we weer’. Maar het ligt niet alleen aan de verdediging. We doen het met z’n allen. We staan ook ‘hoog’ als team. Daardoor kunnen we af en toe heel dominant voetballen, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Dat zie je wel aan de tegengoals.”

VVSB-thuis
Een duel waarin wel alles volgens het boekje liep, was het treffen op Sportpark Middelmors tegen VVSB. De Rijnsburgers wonnen dankzij dominant voetbal met 4-0. Het was tevens ook één van de weinige wedstrijden waarin Rijnsburgse Boys de nul hield. Het gebrek aan ‘clean sheets’ lijkt zo onderhand een terugkerend probleem. Ook onder de vorige trainer Pieter Mulders kreeg de ploeg veel tegengoals.

,,En dat is frustrerend. Het lijkt echt een beetje ons probleem te worden. Tegen VVSB zag je dat het dominante spel wel lukte. Het zat die wedstrijd ook mee, qua goals, qua veldspel. We moeten een reeks hebben waarin dat gebeurt. Niet één wedstrijd.”

,,Ook Scheveningen heeft z’n specifieke kwaliteiten. Ze staan verdedigend vaak goed.”

Zo makkelijk als het tegen VVSB ging, dat verwacht Tillema niet tegen de andere laagvlieger in de Tweede Divisie, Scheveningen. ,,We moeten niet denken dat we daar zomaar even overheen lopen omdat ze zeventiende staan. Ook Scheveningen heeft z’n specifieke kwaliteiten. Ze staan verdedigend vaak goed. Dat weet ik nog wel uit de tijd dat ik daar zelf voetbalde. We zullen weer het spel zelf moeten maken. Maar dat past ons wel.”

Sterke competitie
In navolging van verschillende andere spelers in de Tweede Divisie, benoemt ook de aanvallende middenvelder de sterkte van de competitie. ,,Elk jaar wordt ‘ie weer sterker. Iedereen kan van iedereen winnen. Het is geen uitgemaakte zaak meer dat wij thuis over één van de onderste heenlopen.”

Tillema verwacht in ieder geval zaterdag weer iets meer te kunnen laten zien, dan dat hij tegen Spakenburg deed. ,,Want ik weet dat ik gewoon beter kan. Ik wil meer beslissend kunnen zijn. Ik ben kritisch naar mezelf. Afgelopen zaterdag had ik ook een treffer moeten maken, de winnende. Dan kan ik wel zes goals hebben gemaakt, ik wil gewoon nog belangrijker zijn.”

Foto: Hans Heemskerk

Lees ook: ‘FC Lisse haalt winterse versterking uit Rijnsburg’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 19 mrt.
Oefenduel
Katwijk2-5Jong ADO Den Haag
Za. 23 mrt.
Eemdijk14.30Quick Boys
FC Lisse14.30DVS'33 Ermelo
Ter Leede14.30SC Feyenoord
FC Rijnvogels14.30Swift
Soccer Boys14.30Valken '68
Kagia14.30HYS
Nieuwkoop14.30Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)15.00Zwammerdam
Katwijk15.30Rijnsburgse Boys
Achilles '2918.00Noordwijk
SJC18.00SteDoCo
Zo. 24 mrt.
Hillegom14.00Velsen
Foreholte14.00RVC'33
GDA14.00Teylingen
VCS14.30Warmunda