');
}
-->
Het is een steeds vaker voorkomend fenomeen in het amateurvoetbal: de zaakwaarnemer. In deze tweedelige serie proberen we inzicht te krijgen in de nieuwste ontwikkelingen, en de bijbehorende consequenties voor clubs en spelers. Daarnaast vertellen deze belangenbehartigers welke diensten worden aangeboden aan de spelers die zij begeleiden. In aflevering 1 Leon Polderman.
Leon Polderman is met zijn Brabantse bedrijf Sport-Men International de belangenbehartiger van verschillende voetballers op diverse niveaus. Onder meer werkt hij voor twee spelers die dit seizoen nog actief zijn voor VVSB uit Noordwijkerhout; Maikey Parami en Tomas Tavilla.
Voor welke spelers behartig jij de belangen?
,,Dat zijn er tientallen. Deze spelers spelen in verschillende competities. In de Derde Divisie, De Tweede Divisie en in de Jupiler League. Bovendien speelt een aantal van mijn spelers in het buitenland. En ja, ook in de Bollenstreek. Dat is een groot speelveld voor ons.”
Wat doe jij voor deze spelers?
,,Om te beginnen maken we een plan van aanpak voor de spelers die wij begeleiden. Wat willen ze bereiken? Op welke termijn? Dat zijn voorbeelden van vragen die behandeld worden. De spelers maken een bewuste keuze om met ons samen te werken. Bovendien vertellen we ze transparant wat onze manier van werken is. We doorlopen het CV en bekijken realistisch wat de mogelijkheden zijn. Bij de contractonderhandelingen zijn we altijd aanwezig.”
,,Je moet je voorstellen dat ze bij clubs aanschuiven waar in het bestuur veel zakelijke ervaring aanwezig is. Omdat veel spelers nog jong zijn hebben ze bij contractonderhandelingen een gelijke partner nodig die voor hen de zaken behartigt. In de Tweede en Derde Divisie zijn niet alle clubs blij met ons, omdat dit hier nog geen bekend fenomeen is.”
Leon Polderman
En tijdens de contractperiode?
,,Ik bespreek met de jongens hoe het gaat en waar de ambities liggen. Ze willen natuurlijk allemaal geld verdienen en zo hoog mogelijk voetballen. Dat is niet altijd realistisch en gaat voor een aantal niet hand in hand. Het komt ook voor dat wij voorhouden dat ze een niveau lager moeten spelen, puur om zichzelf verder te ontwikkelen. Tijdens het seizoen neem ik meermaals contact met ze op om te bespreken waar we naartoe gaan.”
Wanneer verdien jij aan je spelers?
,,Bij het afsluiten van een contract. Wij werken op een transparante manier, dit houdt in dat wij inkomsten generen van een speler zodra de overgang rond is. De spelers houden niet van onzekerheid, ze willen niet aan het einde van de rit moeten afrekenen. Kortom, ze weten bij ons direct waar ze aan toe zijn.”
Neemt het aantal zaakwaarnemers in het amateurvoetbal toe?
,,Ja, volgens mij wel. Door de toenemende stroom aan transfers zie ik het aantal belangenbehartigers toenemen. Zaakwaarnemers moeten om te beginnen een licentie hebben van de KNVB. Dit om te voorkomen dat een wildgroei ontstaat in deze beroepsgroep. De KNVB bepaalt samen met de clubs en de zaakwaarnemers de spelregels. Bijvoorbeeld dat een speler pas vanaf vijftien jaar en zes maanden een contract mag tekenen. Wij gaan een contract met de spelers aan voor een periode van maximaal twee jaar. Daarna gaan we in gesprek om de wensen af te stemmen.”
Werk jij ook voor clubs?
,,Jazeker, een bepaald aantal clubs benadert mij regelmatig omdat ze op zoek zijn naar een specifiek profiel. De wisselwerking tussen de club en de zaakwaarnemer gaat dan in werking. Afhankelijk van de inhoud van het contract, word ik betaald bij het afronden van een overgang. Flexibele componenten worden niet afgesproken. Clubs willen door de strakke budgettering vooraf weten welke uitgaven gemoeid zijn met een speler. Ze willen niet verrast worden in de kosten.”
Wat wordt in de contracten vastgelegd?
,,Verschillende onderdelen kunnen deel uit maken van een contract. We zien dat het vaste gedeelte wordt vormgegeven door een salaris voor het aantal uur dat zij gecontracteerd worden. Ook de reiskosten zijn opgenomen in het vaste gedeelte. De afstand van de woonplaats van de speler tot de club is onder meer bepalend voor het vaste salaris dat ontvangen wordt.”
,,Overigens verschilt het per club hoeveel maanden per jaar uitbetaald wordt. Variërend van tien, elf en twaalf maanden per jaar. Verder worden ook flexibele onderdelen opgenomen. Zoals bonussen per behaald punt en premies voor een basisplaats. Het komt voor dat mijn spelers minder betaald krijgen bij een invalbeurt, in vergelijking met een basisplaats. Tekengelden zijn ook niet vreemd trouwens.”
En transfersommen?
,,Ja, die worden ook vastgelegd door clubs in de Tweede en Derde Divisie. Ik ken een aantal clubs die een waarde van tienduizenden euro’s vastleggen als vergoeding voor een tussentijds vertrek. Dit is allemaal nieuw in deze divisies. Overigens zijn dit behoorlijk hoge bedragen, die spelers en clubs belemmeren in de ontwikkeling. Wij willen voor onze spelers vastleggen dat de gevraagde transfersom op nul wordt gesteld zodra zich een club meldt uit de Jupiler League of de Eredivisie. Hiermee voorkom je wat Dennis Kaars is overkomen. Deze spits van De Dijk had de kans om bij Sparta te spelen. Beide clubs kwamen er niet uit omdat de gevraagde 10.000 euro niet betaald werd. Profclubs schrikken van deze bedragen.”
Wat is jouw mening over de ontwikkeling in de Tweede en Derde Divisie met betrekking tot het aantal vereiste contractspelers?
,,Naar mijn mening is dat geen goede ontwikkeling. In de meest recente plannen heeft de KNVB, in overleg met de clubs, bepaald dat het aantal vereiste contractspelers in de Tweede en Derde Divisie naar beneden wordt bijgesteld. Ook het aantal uur in deze contracten trouwens. Ik merk als gevolg hiervan dat spelers het spelen in Nederland minder aantrekkelijk vinden. België kan dan als alternatief gelden. Het kan een kaalslag betekenen van kwalitatief goede voetballers in het Nederlandse amateurvoetbal.”
Merk jij dat spelers uit de Bollenstreek extra aantrekkelijk zijn?
,,Dat is moeilijk om te zeggen. Uiteraard is het niveau van veel clubs in de regio hoog. Ook de beleving in de streek is uitzonderlijk. Ik vergelijk het soms met de streek waar ik zelf woonachtig ben, Nood-Brabant. Dan moet ik concluderen dat de verschillen reusachtig zijn. Het is duidelijk dat voetballers graag willen spelen in de Bollenstreek. Uiteindelijk denk ik dat individuele kwaliteiten meer invloed hebben op de aantrekkingskracht voor een speler. De streek is minder van belang.”
Een amateurvereniging die een speler vastlegt en verhuurd voor een periode, zoals het geval Joey Lahouh, is dat een nieuwe trend in het amateurvoetbal?
,,Ik denk dat dat meer gaat ontstaan. Het mag ook simpelweg zo dat de regels het toelaten. De overgang van Berry Powell van Kozakken Boys naar IJsselmeervogels is een sprekend voorbeeld. Kozakken Boys had in de winterstop geen zicht meer op promotie door de heerschappij van Jong AZ in de Tweede Divisie. Berry Powell drukte flink op de begroting en de club zag de kans schoon om hem uit te lenen aan IJsselmeervogels.”
Parami verhuist volgend seizoen van VVSB naar Rijnsburgse Boys. Kun je meer vertellen over deze overgang?
,,Niet alleen Rijnsburgse Boys was geïnteresseerd om hem in te lijven. Ook verschillende clubs uit de Tweede Divisie toonden interesse. Het plaatje bij Rijnsburgse Boys was simpelweg het beste voor Maikey, aan alle voorwaarden wordt daar voldaan. Hij is trouwens bij mij gekomen na zijn befaamde winnende doelpunt in de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi. Volendam was kort daarna de meest aansprekende club die contact opnam. Zij kozen er echter voor om een buitenlandse jongen te halen met meer ervaring. Zekerheid gaf de doorslag in die keuze.”
Volgende week deel twee uit deze serie
Foto VVSB: Tino Stulen
');
}
-->