Met de rust 2-0 achterstaan uit bij Alphense Boys en toch een 2-2 gelijkspel uit het vuur slepen. Vooraf had SJC-aanvoerder Jordy Groot ervoor getekend. Tekenend voor het nieuwe bewustzijn van de formatie van Laurens Mouter is het feit dat Groot achteraf met een kater achterblijft. ,,We hadden na de gelijkmaker kansen op de winnende treffer. Dan is het jammer dat die niet wilde vallen.”

SJC blijft door de puntendeling derde in de Eerste Klasse. Door het verlies van koploper Magreb ’90 en de winst van nummer twee Nieuwerkerk is het verschil nu drie punten met een wedstrijd meer gespeeld.

De toeschouwers waren nauwelijks gaan zitten of de Noordwijkers keken al tegen een achterstand aan. Een afgeslagen corner kon vanaf de zestienmeterlijn worden binnengeschoten. Die treffer was een goede afspiegeling van de krachtsverhoudingen, bekende Groot. ,,De eerste helft kwamen we er voetballend niet echt aan te pas, zonder echt veel kansen weg te geven. We hadden moeite met hun 4-4-2 systeem. Zij hadden een mannetje meer op het middenveld en daar wisten wij ons geen raad mee.”

De tweede Alphense treffer kwam voort uit een counter. ,,Wij gingen met z’n tweeën op hun linksback af, verspeelden de bal en hij lag bij ons in het netje.”

Na de rust pakte een omzetting, waarbij Groot naar het middenveld werd doorgeschoven, goed uit. Alphense Boys werd bij de keel gegrepen en niet meer losgelaten. ,,We gingen een-op-een spelen. We wisten ook dat dat heel gevaarlijk was, want met hun snelle spitsen konden we ook tegen een counter aanlopen. Dat risico hebben we genomen en betaalde zich uit.”

Via Richard Versteden kwam SJC terug in de wedstrijd. Hij schoot via een been de bal achter de Alphense doelman. Groot trok de stand met een ouderwetse punter gelijk. ,,Ik nam de bal aan en dacht dat er nog iemand tussen kon komen. Dat gebeurde niet en ik kon de bal nog net onder de keeper doorkrijgen. Geen mooie goal, maar hij telt wel.”

Het is niet veel ploegen gegeven om bij Alphense Boys van een 2-0 achterstand terug te komen. Toch lukte het SJC. Groot daarover: ,,Wij weten dat als het voetballend niet lukt, we altijd nog een plan B hebben. En dat is mouwen opstropen en ervoor blijven werken. Dat hebben we in de tweede helft gedaan. Het is jammer dat we niet de derde maken, de kansenverhouding was in de tweede helft zes tegen een in ons voordeel.” En dan eerlijk: ,,Achteraf gezien was een overwinning ook niet helemaal terecht geweest.”

Tekst: Tom van der Wilt

Archieffoto: Johanna Wever