Eigenlijk zou Marciano Mengerink tegen Scheveningen helemaal niet spelen. Maar de met enkelklachten kampende topscorer van de Topklasse gaf in de warming-up aan toch beschikbaar te zijn voor een invalbeurt mocht de nood aan de man zijn. Het bleek nodig, waardoor Mengerink achttien minuten voor tijd werd ingebracht. Een gouden zet, want nauwelijks drie minuten later versierde Mengerink een strafschop. Vanaf de stip schoot Robbert Susan Katwijk naar een zege op Scheveningen (2-1) en de koppositie in de zaterdagse Topklasse.

Met een brede grijns erkende Schreuder de ironie van het moment in te zien. Normaliter is Mengerink niet iemand die zich direct in het veld laat gelden. ,,Mengerink is een slow starter”, grijnsde Schreuder. ,,Normaal heeft hij 25 of dertig minuten nodig om op gang te komen. Nu had hij totaal maar twintig minuutjes.”

Mengerink kampt al langere tijd met enkelklachten. De verwachting was dat de winterstop en de daarbij gepaarde rust een helende werking zouden hebben, maar de praktijk blijkt weerbarstiger. ,,Ik denk dat het voor de mensen nu te begrijpen valt waarom we Marciano in de bekerwedstrijden langs de kant hielden”, vertelde Schreuder. ,,Het vlot nog niet echt met zijn blessure. Op trainingskamp heeft hij wel elke dag getraind, maar fysiek contact vermeden. Eigenlijk zou hij vandaag niet spelen, maar in de warming-up gaf Marciano aan in geval van nood te willen invallen. Dat tekent hoe hij en de spelers er inzitten. We zijn een echt team.”

Dat Mengerink toch van stal gehaald moest worden, was eigenlijk onnodig. Katwijk was de eerste 35 minuten heer en meester, maar verzuimde het overwicht in de score uit te drukken. De vroege 1-0 van Stefan Stam (kopbal) werd vrijwel meteen weggepoetst door Gomez Nieto. Om in dierentaal te spreken: Katwijk had de prooi voor het grijpen, maar weigerde door te bijten en liet Scheveningen in leven. Zo werd de ploeg van John Blok uiteindelijk nog een heel taai stukje vlees om weg te werken.

Jongeneelen                            Jeffrey Jongeneelen speelde verdienstelijk als centrumspits

Bij Katwijk speelde Jeffrey Jongeneelen in de punt van de aanval. De van origine vleugelaanvaller, van wie deze week bekend werd dat hij naar Rijnsburgse Boys vertrekt, toonde zich een balvast aanspeelpunt. Schreuder noemde Jongeneelen de man van de wedstrijd. De coach had geen moment getwijfeld om de linkspoot als centrumspits op te stellen. ,,Jeff heeft de afgelopen twee weken getoond hoe goed hij kan voetballen. We hebben hem in de punt getest en dat deed hij de eerste of drie trainingen zo ontzettend goed. Hij ging op gegeven moment in partijspelletjes ook in de punt lopen, terwijl hij normaal liever aan de zijkant blijft.”

Jongeneelens maatje Donny van Oijen staat er momenteel iets minder goed op. De aanvaller werd tegen Scheveningen disciplinair buiten de basis gelaten. Reden was dat hij een training had gemist en zich op trainingskamp een keer te laat bij het ontbijt meldde. Tot overmaat van ramp kende Van Oijen een ongelukkige invalbeurt. Al moet daarbij opgetekend worden dat het in dit geval ronduit onfortuinlijk was. Van Oijen maakte in de zestigste minuut zijn opwachting en werd een kleine 25 minuten later noodgedwongen vervangen. ,,Hij voelde zich wat duizelig”, verklaarde Schreuder.

Al met al werd het uiteindelijk een prima middag. De ijzersterke Susan schoot de door Mengerink versierde strafschop binnen en bezorgde Katwijk een prima start van 2016. Als kers op de taart pakte de ploeg het lijstaanvoerderschap over van Kozakken Boys, dat hard onderuit ging tegen Spakenburg. ,,Wij staan bovenaan, wij staan bovenaan”, werd na afloop luidkeels ingezet door de trotse supportersschare van Katwijk.

Ka                           Opluchting bij de technische staf na het laatste fluitsignaal 

Wat betreft plaatsing voor de Tweede Divisie lijkt het al niet meer fout te kunnen gaan voor Katwijk. De oranjehemden koesteren een op het oog veilige marge van elf punten op nummer zeven DVS ’33. De normaal nuchtere Schreuder leek even mee te gaan in de euforie. ,,Als het nu nog fout gaat, doen we iets niet goed. Zowel de spelers als de staf.”

Even later plaatste Schreuder toch een kanttekening. ,,Als een ploeg die nu negende staat als zevende eindigt, is het daar een grote party. Wij kunnen zomaar een paar keer verliezen. Als wij vijfde worden, spreekt de buitenwacht van een teleurstellend seizoen. Zo zie ik het niet. Plaatsing voor de Tweede Divisie is een prijs, of je nu eerste of zevende wordt.”

Toch was Schreuder over het algemeen goedgemutst, ook ingegeven door het optreden van Katwijk. ,,Natuurlijk ben ik blij met de drie punten, maar ik ben ook heel blij met wat ik heb gezien. Ik denk dat wij Scheveningen in de eerste helft conditioneel een tik hebben gegeven. Met wind mee hebben we ze kapot gespeeld. Ik had verwacht dat Scheveningen na rust vol pressie zou geven, maar dat viel tegen. Dat hebben we zelf afgedwongen, ook door de tweede helft te blijven voetballen.”

Katwijk – Scheveningen 2-1 (1-1). 2. Stam 1-0, 4. Gomez Nieto 1-1, 77. Susan 2-1 (strafschop)

Katwijk: Koroglu, Hamdi, Van Noord, Stam, Van Dam, De Lange, Susan, De Loor, Plat (72. Mengerink), Jongeneelen, Sanchez Angulo (60. Van Oijen, 85. Aalders)

Foto’s: Aad de Winter

POPULAIRE BERICHTEN