Noordwijk heeft zich zaterdagmiddag op Sportpark Duinwetering via een nipte 2-1 overwinning ten koste van (zondag)tweedeklasser TOGB geplaatst voor de halve finales van de strijd om de districtsbeker. Daarmee heeft de ploeg van Dogan Corneille een ticket voor het KNVB-beker toernooi van volgend seizoen te pakken, waarmee ook de eerste prijs van dit seizoen binnen is voor de roodwitte formatie.

Buurman VVSB bewees afgelopen week met verve dat de op papier mindere ploeg in een bekerduel bepaald niet kansloos is. Gesterkt door dat voorbeeld streed de tegenstander uit Berkel en Rodenrijs gedurende de volle negentig minuten voor wat het waard was. Daarbij werd TOGB flink in de kaart gespeeld door Noordwijk dat voor de pauze de zaken veel te lichtvaardig opvatte. Waar de bezoekers streden voor elke meter, dacht Noordwijk de halve finales deze middag ook op tachtig procent te kunnen bereiken. De eerste waarschuwing, Mouad Fissoune mikte in kansrijke positie net iets te hoog, was niet aan de thuisploeg besteed. Niet veel later mocht Tim Mourits zomaar vogelvrij opstomen richting Mustafa Amezrine. De lage schuiver van de TOGB-aanvaller was de doelman enkele seconden later te machtig (0-1).

Uitstekend moment
,,We begonnen veel te plichtmatig”, erkende Noordwijk-captain Diederick Hoogerwaard. Bij afwezigheid van Stefano Gonçalves nam de middenvelder de aanvoerdersband deze middag over, waarbij hij tot zijn spijt moest toezien dat het bij zijn ploeg voor de pauze bepaald niet naar wens verliep. ,,We lieten ons de kaas lelijk van het brood eten. Leverden veel te weinig strijd en verloren veel duels. Die strijdwijze leverde ons nauwelijks mogelijkheden op. Dan heb je het gewoon moeilijk tegen een ploeg die wist dat het vandaag de wedstrijd van het seizoen speelde en de zaken ook op die manier aanpakte.”

De mogelijkheden die Noordwijk wel kreeg, werden geneutraliseerd door TOGB-goalie Jeffrey Verkerk, die zich onderscheidde door een tweetal uitstekende reddingen en zich daarmee een bekwame sta-in-de-weg toonde. De 0-1 halverwege leek dan ook een zekerheidje, totdat Jaap van Duijn het leer uit een vrije trap vanaf de linkerflank bij de tweede paal deponeerde waar Martijn Le Conge van dichtbij alsnog een voetje tegen de bal kreeg. Zo stond het in de blessuretijd van het eerste bedrijf als bij toverslag toch nog 1-1. ,,Die treffer bespaarde ons een hoop narigheid. We scoorden immers op een uitstekend moment”, besefte Hoogerwaard achteraf. ,,In de rust hebben we de puntjes zo goed mogelijk op de i gezet, waarna we de zaken toch wat energieker zijn gaan aanpakken. Met als gevolg een snelle voorsprong.”

Iets meer precisie
Noordwijk opende dan ook sterk. Was binnen veertig seconden al tweemaal dicht bij een voorsprong, waarna de bal nog binnen zestig seconden op de stip verdween na een handsgeval in de TOGB-zestien. Een buitenkansje voor Jaap van Duijn die de elfmetertrap vervolgens onberispelijk benutte (2-1). Hierna bleef Noordwijk gas geven. Een derde tegentreffer leek onafwendbaar voor de bezoekers, maar toch bleef deze om miraculeuze redenen uit. Uit een tsunami aan kansen slaagde Noordwijk er maar niet in de bevrijdende 3-1 voor haar rekening te nemen. Het was bijna gênant en lachwekkend tegelijk om te zien hoe binnen twintig minuten powerplayvoetbal zelfs de fraaiste kansen door de Noordwijkse frontlinie om zeep werden geholpen.

En toen, met nog een kwart wedstrijd te gaan, de 2-1 nog altijd de tussenstand was, begonnen de gasten weer hoop te krijgen op een stunt. Waarbij aangetekend moet worden dat de Noordwijk-defensie er bij een aantal tegenstoten niet altijd even solide uitzag. ,,We moeten het onszelf aanrekenen dat we het zover hebben laten komen. Dan hoeft een bal maar een keer verkeerd te vallen bij ons en kunnen we weer helemaal opnieuw beginnen. Uiteindelijk liep het goed af. Dat was ook onze insteek van vandaag. Het bereiken van de laatste vier”, aldus Hoogerwaard.

Dat gebeurde echter niet eerder nadat Mustafa Amezrine in de slotminuut een afstandsschot uit zijn heiligdom had geranseld, waarna Maurits Splinter in de daarop volgende Noordwijk-aanval van dichtbij het aluminium raakte waar de 3-1 veel meer voor de hand lag. Het was allemaal illustratief voor het roodwitte spel na rust. Met iets meer precisie had een 6-1 overwinning een betere afspiegeling van de krachtsverhouding geweest. Dat was het enige punt waarover winnend coach Dogan Corneille zich naar eigen zeggen zorgen maakte. ,,We winnen opnieuw, maar hebben we opnieuw heel veel kansen nodig gehad om tot scoren te komen. Dat zit me, ondanks het bereiken van de laatste vier, toch niet helemaal lekker.”

Voor Noordwijk volgt in de halve finale een thuiswedstrijd tegen Jodan Boys, uitgerekend de enige ploeg die er tot nu toe in slaagde om Noordwijk dit seizoen in de competitie pootje te lichten, Vorig seizoen riep HBS de Noordwijkers in de halve eindstrijd nog een halt toe. Hoogerwaard: ,,Dat moet dit keer dus beter. Nu we eenmaal zover zijn gekomen moeten we het ook maar afmaken.” Mocht Noordwijk zover reiken dan wacht in de finale, die op zaterdag 21 mei in Oud Beierland op het terrein van SHO wordt gespeeld, de winnaar van het duel tussen RVVH en Quick.

Noordwijk – TOGB 2-1 (1-1). 12. 0-1 Mourits, 45+2 1-1 Le Congé, 47. 2-1 Van Duijn (strafschop)

Noordwijk: Amezrine, Manuputty, Smith (83. Overvliet), Le Congé, Bosma, Mol, Hoogerwaard, Dorothea, Lomis (64. Splinter), Wendt, Van Duijn (79. James).

Foto: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)