Een fenomeen, een enorme happening en iets mega’s. Organisator Rob Hoogervorst kan louter superlatieven gebruiken om het 4 tegen 4-toernooi bij SJC te duiden. ,,Het is een gigantische exposure waar we eigenlijk geen benul van hebben.”

Het 4 tegen 4-toernooi is een jaarlijks in april terugkerend voetbaltoernooi voor basisscholieren van de groepen 3 tot en met 8. Steevast doen er op de Lageweg tussen de elf- en twaalfhonderd deelnemers mee. Het record staat zelfs op 1325. ,,Het is elk jaar weer verbazingwekkend, die deelnemersaantallen”, zegt Hoogervorst. ,,Als je alles bij elkaar optelt, met alle ouders, broertjes en zusjes en opa’s en oma’s, heb je gewoon vierduizend mensen rondlopen op het sportpark. Het is een exposure waar we eigenlijk geen benul van hebben.”

Op 16 april viert het 4 tegen 4-toernooi zijn jubileum. Het is de 25e editie. Daarna vindt een wisseling van de wacht plaats. Hoogervorst: ,,Het zal het laatste toernooi van Piet Onderwater als hoofdsponsor zijn.” Daarnaast doen ook Hoogervorst en mede-organisatoren Louis Altena en Jan van Eeden een stap terug. ,,We hebben altijd gezegd dat de 25e editie onze laatste als organisatie zal zijn. Na twaalf jaar is het mooi geweest. Een aantal jonge gasten is bereid het stokje over te nemen. Achter de schermen zullen wij nog wel betrokken blijven.”

Potlood en papier

Volgens Hoogervorst kunnen zijn opvolgers probleemloos instappen. ,,De draaiboeken liggen er. In wezen is het een datum kiezen en klaar.” Voor Hoogervorst en de zijnen was dat twaalf jaar geleden heel anders. ,,Kees de Haas deed alles nog met potlood en papier. Wij hebben alles geautomatiseerd. Dat begint met de inschrijvingen en loopt door tot het wedstrijdschema en de standenverwerking.”

Het 4 tegen 4-toernooi heeft zijn sporen in Noordwijk ruimschoots verdiend. ,,Wij weten van het jeugd- en jongerenwerk in Noordwijk dat 96 procent van de Noordwijkse schooljeugd meedoet. De dekkingsgraad is dus ruim voldoende”, grijnst Hoogervorst. ,,In Valkenburg en Katwijk heb je ook 4 tegen 4, maar niet met deze aantallen. Het is hier echt een happening. Het toernooi is een fenomeen, iets mega’s. Wij hebben er eigenlijk geen benul of besef van hoe erg het leeft.” PR-man Sjaak Verkade vult aan: ,,Er komen zelfs mensen die al lang niet meer in de regio wonen speciaal voor het 4 tegen 4-toernooi terug.”

Creatief bezig zijn

,,In het begin deden de meeste kinderen in een wit shirt mee”, vervolgt Hoogervorst. ,,Maar het schijnt dat die kids nu hele middagen ‘creabea’ bezig zijn om iets origineels te maken. Wij hebben aan de Zeeman gevraagd of ze sponsor wilden worden. Daar waren ze niet toe bereid, maar ze zeiden wel: ‘Oh, komt het 4 tegen 4-toernooi er weer aan? Dan moeten we weer zeshonderd witte shirts bijbestellen’. “

In 2011 deed de organisatie een poging om als grootste voetbaltoernooi ter wereld in het Guinness Book of Records te komen. ,,Dat hebben we helaas niet gehaald en dat was wel een koude douche”, baalt Hoogervorst. ,,We hoorden pas achteraf dat volgens de richtlijnen van Guinness het toernooi één winnaar moet opleveren. Wij spelen juist met drie verschillende leeftijdscategorieën.”

Zover bij Hoogervorst bekend, was slechts één toernooi groter qua omvang. ,,Een toernooi in Mexico in 2010, maar dat duurde van februari tot oktober”, zegt hij. ,,Het enige waarop we het zouden kunnen gooien is de meeste deelnemers en wedstrijden in het kortste tijdbestek. Het is vooral een commercieel spelletje. Als je iemand van Guinness laat komen, schijn je het wel te halen. Dat kost alleen vierduizend euro.”

Erkenning KNVB

Wel of geen record, Hoogervorst is trots op het 4 tegen 4-toernooi. Hij is blij dat er wel eindelijk erkenning is van de KNVB. ,,We waren altijd verbaasd dat de KNVB niets met het 4 tegen 4-toernooi deed. Met 1200 deelnemers kun je geen betere PR hebben, lijkt me. Ze hebben nu toegehapt en daar zijn we blij mee. We krijgen alle commitment van de KNVB, komen op de kalender en de finalisten mogen doorstromen naar de finales van het straatvoetbaltoernooi. Bovendien krijgt iedere deelnemer ook een aandenken.” In het kader van het jubileum heeft de organisatie ook een presentje voor de deelnemers in het vooruitzicht.

Volgens Hoogervorst maken vele mensen het 4 tegen 4-toernooi tot een succes. ,,Het is een op zichzelf staande commissie, die onder het jeugdbestuur hangt. In totaal maken vijf mensen deel uit van de commissie. Maar alles bijeen kunnen we op zo’n honderd tot 150 vrijwilligers rekenen. Hierbij moet je denken aan een vijftigtal scheidsrechters en barpersoneel etc.”

Vergelijkbaar met een vader die zijn studerende dochter op kamers ziet gaan, doet Hoogervorst straks afstand van de organisatie. ,,Het is Cees de Haas zijn kindje, want die is het toernooi begonnen. Maar wij hebben het grootgebracht.”

Foto: Johanna Wever

POPULAIRE BERICHTEN