Vol trots overhandigde Cees Bruinink Roland Bergkamp het Katwijk-shirt. Eindelijk was het gelukt. De Katwijkers presenteerden hun nieuwe aanwinst als een grote vis met een hoop ervaring in het betaalde voetbal. Na avonturen in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en zelfs in Engeland te hebben gehad, is hij nu op een leeftijd (28 jaar) dat het tijd is voor iets anders. Bergkamp wil een maatschappelijke carrière opbouwen. Doordat hij ook een gezin heeft, past een leven als profvoetballer niet meer in zijn agenda. Daarom komt een verblijf bij Katwijk op het perfecte moment.

Voordat hij aan zijn nieuwe club in Katwijk-Noord denkt, is het eerst tijd om het nodige te verwerken. Met zijn huidige club RKC Waalwijk promoveerde Bergkamp na een knotsgek duel tegen Go Ahead Eagles (4-5 winst) naar de Eredivisie. Daarom stonden de dagen na de promotie even in het teken van feestvieren. ,,Het was een bizarre week. Vooral chaotisch. Ik had al getekend bij Katwijk en toen kwam die bizarre wedstrijd tegen Go Ahead. Niemand van ons had er rekening mee gehouden dat we gingen promoveren. We hadden ons als nummer acht van de Keuken Kampioen Divisie geplaatst voor de nacompetitie.”

,,Je gaat dan ook niet meer een avontuur in het buitenland aan of aan de andere kant van het land voetballen.”

Daarnaast waren de omstandigheden voor de Waalwijkers om te promoveren allesbehalve ideaal. De ploeg van Fred Grim stond in de rust met 0-2 voor tegen de ploeg uit Deventer, maar toen zakte de teamarts in de rust in elkaar. ,,Dat was even moeilijk, maar het is mooi dat het ons alsnog is gelukt. Ik heb zo’n soort wedstrijd ook met Excelsior meegemaakt tegen Sparta. Toen schakelden we ze uit in de laatste minuut door een goal van Guyon Fernandez. Het is in ieder geval mooi om zo af te sluiten.”

Gebruik je de app? Klik dan hier!

Het amateurvoetbal
Er breekt nu een nieuwe periode aan in de carrière van de oud-speler van onder andere Excelsior, FC Emmen, Brighton & Hove Albion en RKC. De aanvaller heeft een gezin en is er zich van bewust dat het leven van een profvoetballer niet voor de eeuwigheid is. Het is daarom voor hem tijd om te bouwen aan een maatschappelijke carrière. ,,Het is ook een bewuste keuze om naar het amateurvoetbal te gaan. Ik vind het leuk om deze stap te maken en mij te richten op Katwijk. Ik heb daarom bewust geen clausule of iets dergelijks in mijn contract gezet voor het geval een club uit het betaald voetbal zich meldt.”

,,Als je kijkt naar de clubs waar ik heb gespeeld, dan scoorden mijn medespelers altijd veel.”

Dat hij voor continuïteit en zijn maatschappelijke carrière kiest, is te zien aan het contract wat hij tekende bij de tweededivisionist. De spits, die woonachtig is in Berkel en Rodenrijs, heeft een contract getekend voor twee seizoenen met zelfs een optie voor een derde jaar. Een bewuste keuze. ,,Ik volg al een aantal jaar een studie op de universiteit. Ik studeer rechten en dat viel te combineren met het profvoetbal, omdat je het op je eigen tempo kon doen. Aangezien ik nu een kleine van één thuis heb zitten, gaat dat wat lastiger. Je gaat dan ook niet meer een avontuur in het buitenland aan of aan de andere kant van het land voetballen.”

Juiste moment
Daarom kwam de belangstelling van Katwijk op het juiste moment voor de voormalig international van Jong Oranje. ,,Toen de club zich meldde, ben ik even gaan brainstormen en heb ik gekeken naar de opties voor het komende seizoen. Ik heb het afgelopen seizoen wat minder gespeeld en ik wist uit ervaring dat je dan niet de clubs voor het uitkiezen hebt. Daarnaast kende ik Kay Blokland en Ricardo Kieboom van Katwijk al, dus dat maakte de keuze nog minder lastig.”

Maar wat kunnen we van de centrumspits verwachten in het komende seizoen? In totaal speelde hij 237 duels in het betaalde voetbal en daarin kwam hij tot 46 goals. Zijn record qua doelpunten in een seizoen ligt op dertien. Die maakte hij in zijn eerste seizoen in Emmen. ,,Ik ben eigenlijk een dienende spits. Als je kijkt naar de clubs waar ik heb gespeeld, dan scoorden mijn medespelers altijd veel.”

,,Het niveau lag onwijs hoog en ik had veel concurrentie. Daar haalde ze geloof ik vijf spitsen en moesten we het met elkaar uitzoeken.”

Een dienende spits dus. Dat is blijkbaar het type wat men op De Krom zocht. ,,Ik heb met Cees Bruinink een heel gedetailleerd gesprek gehad. Hij wist precies wie ik was en waar ik allemaal had gespeeld. Ook het gesprek met Jan (Zoutman, red.) was positief. Na twee gesprekken was het voor mij wel duidelijk dat Katwijk de juiste club was. Er was nog wel wat interesse van andere clubs, maar dit was de beste optie.”

Avontuur in Brighton
Bij de oranjehemden krijgen ze er een ervaren aanvalsleider bij. De oud-prof speelde vele duels in het betaalde voetbal, maar kende ook een buitenlands avontuur bij Brigthon, een huidige Premier League-club, en Rochdale. ,,Dat avontuur in Engeland was echt fantastisch. Ik was toen 20 of 21 jaar en was net gepromoveerd met Excelsior. Ik heb daar enorm veel geleerd, want ik was toen voor het eerst op mezelf. Het niveau lag onwijs hoog en ik had veel concurrentie. Daar haalden ze geloof ik vijf spitsen en moesten we het met elkaar uitzoeken. Helaas raakte ik al snel geblesseerd.”

Dat hij ervaringen heeft opgedaan in het buitenland zorgt er niet voor dat hij naast zijn schoenen gaat lopen zometeen bij Katwijk. Hij wil zich juist laten gelden in het oranje shirt. ,,Het zal wel even iets anders worden. Ik ga nu voor het eerst ’s avonds trainen en ook de speelwijze bij Katwijk zal iets anders zijn. De competitie is enorm sterk, dus ik ga er niet te makkelijk over denken. Ik wil juist plezier hebben en m’n best gaan doen voor deze mooie club.”

Foto: vv Katwijk

Lees ook: ‘Zoutman aan het woord over het proces van Katwijk, ontwikkelen en zijn eerste maanden’ 

POPULAIRE BERICHTEN