De bouwkeet die fungeert als kantine bij SJC stond tot zonsondergang barstensvol met fans, spelers en andere belangstellenden. Natuurlijk werd de 3-1 overwinning op SDO uitbundig gevierd door de Noordwijkers, maar vooral de ouderwetse sfeer die ontstond tussen de eerste elftalspelers, spelers van lagere elftallen, trainers en overige SJC-leden deed denken aan zo’n drie, vier of vijf jaar geleden. De jaren waarin SJC de opmars maakte vanuit de Tweede Klasse naar de Derde Divisie.

Op de klanken van het bekende liedje uit de dartswereld ‘there’s only one Phil Taylor‘, zongen supporters één van hun helden van de middag toe. De naam van Taylor werd ingeruild voor die van Lucas Coopmans. De jonge aanvaller van SJC stond zelf verlegen op een tafel in de kantine en liet de lofzang op zich inwerken. Ook andere spelers van SJC werden toegezongen.

Herkenbaar SJC
De overwinning op SDO en sfeer die er daarna ontstond in het noodgebouw aan de Lageweg, hadden een grote symbolische waarde. De club liet deze week openlijk blijken de komende jaren weer terug te willen gaan naar een ‘herkenbaar gezicht’ op het veld. SJC had zichzelf een beetje uit het oog verloren.

De club groeide de afgelopen jaren harder dan het aankon. Vooral na het kampioenschap in de Hoofdklasse van inmiddels bijna anderhalf jaar geleden wisselde de club noodgedwongen van koers. De gouden lichting met onder andere Mike Verhoek, Dandy Steenvoorden, David Verweij, Sten Goosen en Juriaan van Duyn ging in een lager elftal spelen of vertrok naar een andere vereniging.

,,Ik weet niet hoe het bij andere zit, maar ik ben er persoonlijk niet zo mee bezig.”

De toenmalige derdedivisionist wilde geen modderfiguur slaan in de nieuwe competitie en haalde een sloot aan spelers binnen. Met achttien nieuwe gezichten, lukte het SJC niet om in de Derde Divisie te blijven. Afgelopen zomer werd het aantal nieuwkomers al gehalveerd en probeerde trainer Florian Wolf jeugdspelers als Wesley Haasnoot en Coopmans in te passen.

Toch gooiden de beleidsbepalers er deze week nog een schepje bovenop. De SJC-speler die nu actief zijn op de Lageweg mogen blijven, maar nieuwkomers zonder SJC-achtergrond, hoeft men niet te verwachten. Wolf besloot daarop dat zijn ambities niet meer strookten met die van de club en besloot z’n contract uit te dienen, maar daarna op zoek te gaan naar een nieuwe club.

Coopmans wordt door z’n directe tegenstander op de huid gezeten

De oer-SJC’er zal deze week een sprongetje van blijdschap hebben gemaakt. Voor de spelers was het vooral noodzaak om tegen SDO ‘gewoon’ het antwoord op het veld te geven. De ploeg deed dat uiterlijk onbewogen. Verdediger Nick Lim, die afgelopen zomer overkwam van Jong FC Utrecht, zei achteraf zelf er niet zo mee bezig te zijn geweest.

,,Ik weet niet hoe het bij andere zit, maar ik ben er persoonlijk niet zo mee bezig. Wij doen als spelers altijd ons best. Wij moeten onze voeten laten spreken.” De verdediger liet en passant doorsijpelen dat hij ook volgend jaar actief is op de club en zich dus niet laat sturen door wijzigingen in het beleid. ,,Ik heb het hier gewoon ontzettend naar m’n zin.”

Teamgeest
Hij was zelf ook nog één van de doelpuntenmakers voor SJC in een prima eerste helft tegen SDO. De ploeg oogde inderdaad als een geheel en heeft sinds kort met Coopmans een gigantisch wapen in de gelederen. De pijlsnelle jonge aanvaller maakte na een briljante steekpass van Timo Ruigrok de 1-0 voor de thuisploeg. Lim zorgde zelf voor de tweede treffer van de Noordwijkers in de eerste helft. Tussendoor had SJC ongelukkig de gelijkmaker moeten incasseren toen Melvin van Stijn de bal vol tegen z’n hoofd kreeg in het strafschopgebied en notabene de bal ook nog achter doelman Björn Haggerty zag verdwijnen. Verder hield SJC zich makkelijk staande en kreeg het alleen via Anis Ziani nog een grote kans tegen.

,,We hebben hele wandelingen met elkaar gemaakt. Alles deden we samen. Dan werk je ook wel naar het goede gevoel toe.”

Tom van Rijn, die de honneurs waarnam van Wolf die er vanwege privéomstandigheden niet bij kon zijn, roemde na afloop ook de teamgeest in de eerste 45 minuten. ,,We hebben een mooi trainingskamp gehad. We hebben daar echt aan de balans in het team gewerkt. We willen graag het teamgevoel hebben hier. Daar kan je veel mee winnen. Net gaat de muziek keihard aan in de kleedkamer. De pupil van de week, de teammanager, iedereen staat ertussen. Dat is mooi om te zien.”

Alles valt samen
Dat teamgevoel leek in de eerste seizoenshelft een beetje af te brokkelen. Nieuwe spelers als Levi van Nispen en Revinio Morsen vertrokken vroegtijdig bij de club. ,,We hebben aan elkaar moeten wennen in de nieuwe samenstelling. Het trainingskamp is in dat geval een goed punt is geweest. We hebben hele wandelingen met elkaar gemaakt. Alles deden we samen. Dan werk je ook wel naar het goede gevoel toe.”

Ook toen SDO in de tweede helft aandrong, bleef SJC compact en eventueel wachten op de ruimte die achter de verdediging van de Bussumers ontstond. Even, één klein momentje, kropen de Noordwijkers door het oog van de naald toen een omhaal van de Noord-Hollanders boven op de lat viel. Uiteindelijk besliste juist SJC in de slotseconden de wedstrijd. En of het zo moest zijn waren het juist twee echte SJC’ers die het duel op slot gooiden. Op aangeven van Coopmans tikte Haasnoot de 3-1 binnen. Zo viel in één week weer alles samen voor de Noordwijkse hoofdklasser.

SJC – SDO 3-1 (2-1) 2. Coopmans 1-0, 8. Van Stijn (eigen doelpunt) 1-1, 30. Lim 2-1, 90+1. Haasnoot 3-1

SJC: Haggerty, Van Breukelen, Wijdenbosch, Lim, Groot, Strojil, Ruigrok, Van Stijn (88. Hoogervorst), Coopmans, Frederik (69. Hardenberg), Van der Zalm (79. Haasnoot)

Foto’s: Johanna Oskam

Lees ook: ‘Met een ander tintje leeft Foreholte – Teylingen nog altijd’

Samenvatting SJC – SDO (Beelden: Bollenstreek Omroep)

Interview met Nick Lim na afloop van SJC – SDO

POPULAIRE BERICHTEN