Levi Bouwense is helemaal op zijn plek bij vv Katwijk. De 24-jarige verdediger hoopt en verwacht misschien wel oud te worden op de Krom. “Op dit moment ben ik heel gelukkig in mijn leven hoe alles gaat.”

Bouwense staat dit seizoen achterin zijn mannetje. Hij is letterlijk en figuurlijk gegroeid. “Ja dat denk ik ook. Het is de afgelopen jaren in dat opzicht ook best hard gegaan. Ik ben redelijk snel volwassen geworden. Ik denk dat ik in dat opzicht mijn bouw ook wel mee heb.”

Gevoelsmatig basisspeler
De voormalig speler van Sparta startte dit seizoen alle wedstrijden in de Tweede Divisie. Voelt hij zich ook daadwerkelijk een vaste kracht? “Ik heb daar ook wel gesprekken over gehad, omdat ik voor mijn gevoel heel weinig basis speelde. Het was vaak dat jongens geblesseerd raakten en ik er dan inkwam. Nu voel ik me wel meer basisspeler. Ik heb in de voorbereiding alles gespeeld en in de competitie tot dusver ook.”

Kind van de rekening is Paul Kok, een speler die Bouwense hoog heeft zitten. “We hebben gewoon drie centrale verdedigers die allemaal in de basis kunnen staan. Paul heeft al jaren laten zien een heel goede centrale verdediger te zijn. Alleen: ik heb in de voorbereiding mijn kans gekregen en gepakt. Met Dalian Maatsen staat het gewoon goed en voelt het vertrouwd, in dat opzicht begrijp ik ook dat hij (trainer Jasper Ketting, red.) het laat staan.”

‘Altijd om de prijzen’
In veel opzichten heeft Bouwense weinig reden tot klagen. “Ik heb altijd gezegd, voordat ik hier naartoe kwam, dat Katwijk de club was waarvoor ik wilde spelen in de Tweede Divisie. Na een aantal jaar besef je hoe mooi het hier is. Katwijk is een van de weinige clubs die echt altijd meedoet, hier is het altijd om de prijzen voetballen. Verder zijn de supporters geweldig en is iedereen binnen de club heel warm.”

Bouwense voelt dat er een mooie vertrouwensband is ontstaan. “Ik wist toen ik kwam totaal niet wat ik moest verwachten. Ja, dat er altijd veel publiek kwam, maar verder eigenlijk niets”, vertelt hij. “Vanaf dag één, of ik nu goed of slecht was, ben ik altijd opgevangen door iedereen. En ook geholpen af en toe als het wat minder ging. Zodoende is de liefde met de supporters en de mensen hier een beetje gaan rollen. Dat maakt dat ik nu met super veel vertrouwen voor deze club kan spelen.”

Ook maatschappelijk aan het groeien
In principe hoeven eventueel geïnteresseerde clubs geen poging te wagen om Bouwense weg te lokken vanaf de Krom. “Of er zou echt iets heel moois moeten komen. Dat moet dan dusdanig mooi zijn dat ik de maatschappelijke kant aan de kant wil zetten, plus wat ik hier bij Katwijk heb”, vertelt de verdediger, die werkt bij P&P. “Maatschappelijk ben ik ook grote stappen aan het maken. Ik heb het ook daar erg naar mijn in en het gaat hartstikke goed. Op dit moment ben ik heel gelukkig in mijn leven hoe alles gaat.”

Bouwense hoopt bij Katwijk een mooie en lange staat dienst op te gaan bouwen. “Er zijn wel eens mensen die zeggen: ‘als je vanaf nu bij Katwijk blijft, kan je hier bijna net zo lang zitten als Robbert Susan’. Dat zou heel gaaf zijn. Je weet natuurlijk nooit hoe het loopt, maar voor nu zit ik hartstikke goed en zie ik het zeker wel zitten om uiteindelijk mijn carrière hier af te sluiten.”

Bouwense kijkt uit naar de derby met Rijnsburgse Boys (zaterdag) en Quick Boys (12 oktober). “Dat is waarvoor je op dit niveau bent gaan voetballen en waarom dit niveau mooier is dan de Keuken Kampioen Divisie. Vooral in het hol van de leeuw zijn het mooie wedstrijden. Als eigenlijk iedereen je haat, dat is gewoon een lekker gevoel en daar geniet ik altijd wel van.”

Intens
Wat dat betreft is de beleving niet te vergelijken met bijvoorbeeld zijn natuurlijke habitat. “Dat is ook wat ik tegen de mensen in Zeeland zeg, je moet het echt meemaken om te kunnen voetballen hoe diep het zit. Ik ging een paar weken terug naar Goes – Kloetinge kijken, dat is daar de grootste wedstrijd die er is. Na afloop kunnen spelers van Kloetinge gewoon in de kantine van Goes staan, dat kun je hier niet voorstellen.”

Bouwense tot besluit: “Voor mij zou het ook moeten kunnen om het na de wedstrijd gezellig te houden. Maar het heeft natuurlijk ook wel wat om die vijandigheid te hebben. Dat je voelt in de wedstrijd dat je er 110 procent voor moet gaan. Dat maakt het ook wel leuk.”

Tekst: Henk Kasius
Headerfoto: Orange Pictures
Foto in artikel: Sander van Duijn

Zes regioclubs in de koker zaterdag voor loting eerste ronde KNVB Beker

Katwijk legt Bouwense tot liefst medio 2027 vast

Bouwense verrast door snelle opmars bij Katwijk: ‘Is ver boven verwachting’

POPULAIRE BERICHTEN