Alhoewel zowel VVSB als ASWH behoren tot de clubs die jarenlang in de top van het amateurvoetbal vertoefden was er van een affiche tussen de beide clubs tot zaterdag j.l. nog nooit iets gekomen. Er was dus sprake van een historisch duel op de Boekhorst. Ongetwijfeld wil men zich de primeur wat langer herinneren in Noordwijkerhout dan in Hendrik Ido Ambacht. VVSB speelde de tegenstander in de beginfase ondersteboven, bleef de gehele wedstrijd de betere en sloot af met een 4-1 zege.

Snelle doelpunten

De eventuele hoop op een resultaat voor de club uit Hendrik Ido Ambacht werd door Sint BAVO binnen tien minuten aan barrels gespeeld. De eerste de beste kans van de wedstrijd werd keihard door Jesse van Nieuwkerk tegen de touwen gekopt. De voorzet was afgemeten vanaf de linkerkant door Dion Hooi verzonden. Amper een minuut later leek Richelo Fecunda al de 2-0 te gaan scoren nadat hij uitstekend door Mounir Mounji was weggestoken. Doelman Jeffrey Verkerk bracht redding in de korte hoek. Het was slechts uitstel van executie. Ricardo Kuyvenhoven ging een snelle combinatie met van Nieuwkerk aan en liet een kanonskogel op Verkerk los. De doelman kon wel tegenhouden maar niet vasthouden. Dat gaf van Nieuwkerk de gelegenheid de 2-0 binnen te schieten.

VVSB ging voetballend uitstekend door. Vooral de rechterflank (Fecunda en Mounir) speelde de ASWH verdediging met regelmaat aan flarden. Het leverde een hele serie kleine en grote kansen op de 3-0 op. Tot de laatste categorie behoorde bijvoorbeeld de doelpoging van Segun Owobowale die net voor het doel lang zeilde en een vrije trap van Ricardo Kuyvenhoven die door Verkerk uit de korte hoek werd geplukt.

ASWH komt uit het niets terug

Eigenlijk was het wachten op de 3-0. En daarom was het verrassend dat de gasten in plaats daarvan terug in de wedstrijd kwamen. Daar kreeg de club nadrukkelijk de hulp van scheidsrechter Dogterom bij. De arbiter zag in een perfecte balafname van Niels van Wetten een overtreding wegens ruw spel en de vrije trap die daarvoor werd gegeven werd perfect de kruising achter Ruben Valk in geschoten door Victor dos Santos.

Het was zeker niet zo dat deze tegenvaller de aanvalslust van VVSB onderbrak. Sterker, de Ambachters hadden hun handen vol aan het afstoppen van steeds weer andere in paars gestoken spelers. Onder meer aanvoerder Edon Tehati liep daarbij een gele kaart op. Rond het halve uur had Gyliano van Velzen twee keer in een minuut een treffer op zijn schoen, maar kwam het pechvogeltje bij hem langs. Bij de eerste kans huppelde de voorzet van Fecunda iets op waardoor van Velzen niet voldoende kon controleren, bij de tweede liet hij Verkerk kansloos maar ketste de lat de bal terug het veld in. Met nog enkele minuten op de klok voor het rustsignaal kreeg ook Owobowale nog een reuzenkans. Van Velzen zette hem met een voorzet op maat oog in oog met Verkerk. In plaats van de 3-1 produceerde de middenvelder een soort terugspeelbal.

Ook na de pauze valt VVSB aan

Ondanks dat Tavares het eerste kansje na de pauze kreeg, hij schoot voorlangs, ging VVSB door met haar pogingen de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken. Zo moest Verkerk zich al snel strekken om een pegel van Kuyvenhoven te pareren. Arbiter Dogterom liet mede door veelvuldig met kaarten te wapperen ook met regelmaat van zich horen, maar vergat het rood te trekken toen Hooi werd nagetrapt. ASWH kwam alsnog met tien man  te staan toen Tehati Owobowale met een tik naar achteren uitschakelde.

Ultieme kans op gelijkmaker

Terwijl VVSB op grond van het spel de zege al lang verdiende kreeg ASWH ondanks de man minder alsnog een “bijna prachtige gelijkmaker”. Victor dos Santos waagde van ver een dropshot en zag de bal tot zijn ontzetting via de lat terug het veld in vliegen.

Uiteindelijk beloonde VVSB zich in de slotfase alsnog met een ruime zege. Na 73 minuten was ASWH wat slordig achterin en wist Ricardo Kuyvenhoven zich knap vrij te spelen en de kruising achter Verkerk te vinden. Nadat de bedrijvige middenvelder even later ook de lat nog eens raakte bracht Segun Owobowale met een knap afstandsschot de eindstand op een overduidelijke 4-1. Mede dankzij de verrassende nederlaag van concurrent Kozakken Boys bezetten de Noordwijkerhouters nu de derde plaats van de ranglijst.

Tekst: Theo Uphus