Op achterstand komen, in de tweede helft het gaspedaal opentrekken en dan in de slotfase de zege veilig stellen. Dat is in een notendop hoe Katwijk dit seizoen vaak zijn wedstrijden wint. Op bezoek bij FC Rijnvogels was het niet anders. Donny van Oijen dompelde met zijn treffer diep in blessuretijd de thuisploeg in rouw (1-2).

Wellicht dat een gelijkspel meer op zijn plaats was geweest. Beide ploegen waren gedurende een helft de betere. Rijnvogels had in de eerste helft weinig te duchten van Katwijk en kwam via Yuri Guijt verdiend op voorsprong. In het tweede bedrijf schakelden de bezoekers een tandje bij. Achttien minuten voor tijd maakte Donny Rijnink op fortuinlijke wijze de gelijkmaker. De wedstrijd leek vervolgens op een remise af te stevenen, maar Van Oijen besliste in de 95e minuut anders.

Katwijk-coach Dick Schreuder had wel een verklaring voor de opleving van zijn ploeg. ,,We speelden voor rust erg slecht. Het baltempo was te laag en ik vond de echte passie ontbreken. We hadden er met de technische staf geen vertrouwen in dat we het tij op een voetballende wijze konden keren. Daarom besloten we in de tweede helft lange ballen te gaan spelen. Er kwam zo meer tempo in de wedstrijd. Rijnvogels was daardoor, denk ik, overrompeld.”

Collega Hein van Heek zag het iets anders. ,,Natuurlijk hadden zij een overwicht, maar we werden niet overlopen, zoals in de tweede helft tegen Quick Boys gebeurde. Ik had niet het gevoel dat zij zouden gaan scoren. Dat mijn linksback (Rob Zandbergen) met tien tegen elf toch die 2-1 probeerde te forceren, is misschien niet slim, maar ik vind het ook wel weer mooi. Die gasten willen zo graag, zijn niet te remmen.” Zandbergen leed balverlies, waarna Katwijk in de tegenaanval scoorde. De vreugde in het Katwijk-kamp was groot.

Op de Kooltuin was er wederom sprake van een heerlijke voetbalsfeer. Er waren zo’n 2300 supporters op de Katwijkse derby afgekomen. Een kleine zevenhonderd minder dan tegen Quick Boys, maar dat mocht de pret niet drukken. Van Heek: ,,De club heeft het gewoon fantastisch georganiseerd. De bespreking duurde hooguit een halve minuut. Ik hoefde de jongens niet te motiveren.”

Katachtig

Rijnvogels schoot uit de startblokken en was in de tweede minuut al dichtbij een treffer. Atam Koroglu voorkwam op katachtige wijze de openingstreffer. Zo krachtig als de doelman optrad, zo lusteloos acteerden zijn teamgenoten. Katwijk stelde teleur in het eerste bedrijf en werd enkel gevaarlijk uit standaardsituaties. Rijnvogels voetbalde iets gemakkelijker en legde bovendien meer energie in de wedstrijd. Halverwege het eerste bedrijf schoot Guijt Rijnvogels op voorsprong. Hij verschalkte in twee instanties Koroglu: 1-0. Guijt had even later pech met een kopbal op de lat.

In het tweede bedrijf kantelde de wedstrijd. Katwijk kwam, zoals vermeld, furieus uit de kleedkamer. Binnen twee minuten kreeg Danny Guijt twee goede kansen. Katwijk hield vervolgens de overhand, al leidde het overwicht aanvankelijk niet tot heel veel grote kansen. Robbert Susan schoot uit een vrije trap nog wel schitterend op de lat.

Dapper

In de 72e minuut kwam Katwijk gelukkig op gelijke hoogte. Een inzet van Rijnink ging voorbij aan een mêlee aan spelers en viel bij de tweede paal binnen: 1-1. Katwijk ging op jacht naar meer, maar Rijnvogels hield dapper stand. Vijf minuten voor tijd moest Andreas Stam aan de noodrem trekken toen Mengerink hem gepasseerd was. Het kostte hem zijn tweede gele kaart.

Van Heek hevelde rechtsachter Zandbergen over naar zijn vertrouwde linkerkant en bracht Pieter Guyt. Balverlies van Zandbergen leidde de 1-2 van Van Oijen in. Rijnvogels was daarna nog een keer dichtbij de gelijkmaker, maar Pieter van den Breggen schoot ruim naast.

Van Heek ondanks de nederlaag: ,,Ik ben heel trots op de jongens, hoewel de teleurstelling overheerst. We hebben de koploper, die pas eenmaal had gelijkgespeeld, goed partij gegeven. En dat niet alleen maar door tegen te houden, maar zelf hebben we ook voldoende gecreëerd. Helaas was een puntje ons niet gegund.”