Edwin van der Sar en Dirk Kuyt zijn de grootste ambassadeurs van het voetbal in de Bollenstreek. Beiden volbrachten hun juniorentijd in de regio. Het bleek de opmaat tot twee prachtige carrières. VIDB sprak met Kuyt en Van der Sar over daar waar het begon en vroeg hen naar hun binding en affiniteit met de streek. ,,De Bollenstreek is uniek in zijn soort.”
Ze zijn beiden drukbezet. Kuyt als speler van de Turkse topclub Fenerbahce en Van der Sar als directeur marketing van Ajax. Vanwege hun overvolle agenda’s komt het zelden voor dat beide voetbaliconen een gezamenlijke activiteit van hun foundations kunnen bijwonen. Dinsdag in het Rijnlands Revalidatie Centrum in Leiden vielen de puzzelstukjes ineen. VIDB, dat een samenwerkingsverband heeft met zowel de Kuyt als Van der Sar Foundation, was erbij.
Een kleine grimas volgt op het gezicht van Kuyt. ,,Daar ben ik het volledig mee eens”, antwoordt de aanvaller op de vraag of hij de Bollenstreek (ook) de mooiste amateurvoetbalregio van Nederland vindt. ,,Ik ben opgegroeid in de Bollenstreek, in Katwijk, en weet als geen ander hoezeer de derby’s leven. Ik heb die zelf ook meegemaakt. Je hebt ook IJsselmeervogels – Spakenburg, wat ook een behoorlijke derby is. Maar de manier waarop voetbal en met name de amateurtak hier beleefd wordt, is uniek voor Nederland. Dat heb je volgens mij nergens.”
Kuyt speelde tot zijn achttiende voor Quick Boys, haalde het eerste en vertrok toen naar FC Utrecht. Ondanks dat hij voor grote clubs als Feyenoord, Liverpool en Fenerbahce speelde, verloor hij zijn roots nooit uit het oog. Kuyt betitelt zichzelf als een ‘Quick Boyzer in hart en nieren’. De weliswaar verloren derby tegen Katwijk (1-2) maakte hem vanuit Istanbul een trots man.
,,Ik kon die wedstrijd helaas niet live zien. Ik was ziek van de nederlaag, maar het was een unieke dag. Mensen praten er nog steeds over in positieve zin. Het is fantastisch dat een amateurwedstrijd zoveel bezoekers kan trekken. Het ging ook allemaal goed, zonder gekkigheid, rare vechtpartijen of arrestaties. Het was hét bewijs dat het nog steeds mogelijk is om in deze tijd topamateurvoetbal in de Bollenstreek te organiseren.”
Groot geworden
Ook Van der Sar is een liefhebber van het voetbal in de streek. Het werd hem met de paplepel ingegoten. ,,Ik heb van jongs af aan wedstrijden gekeken bij Noordwijk en Katwijk, waar mijn oom Kees Guyt trainer was. Op gegeven moment kwam ik zelf bij Noordwijk en dan denk je: misschien kan ik Noordwijk 1 halen. Voordat ik het wist, zat ik alweer bij Ajax. Helaas heb ik maar één wedstrijd in Foreholte 1 gespeeld, in de Bollenstreek Cup, en eentje voor Noordwijk 1, in de competitie uit bij ARC. Ik ben groot geworden in de Bollenstreek en het is fantastisch dat er zoveel goede clubs zijn.”
Van der Sar blijkt nog aardig ingevoerd. ,,Ik volg het niet op de voet, maar krijg nog wel veel dingen mee. Op Twitter volg ik bijvoorbeeld VV Noordwijk en ik lees op maandag in De Telegraaf altijd de uitslagen. De voorzitter van Noordwijk (Henk Hoogervorst) is altijd prominent aanwezig op de eretribune van Ajax. Als ik hem zie op zondag vraag ik altijd even hoe de wedstrijd verlopen is.”
Kuyt zit bij Quick Boys dichter op het vuur. ,,Ik heb veel vrienden die altijd naar de wedstrijden gaan kijken. We hebben dan een groepsapp en dan krijg ik alle hoogtepunten door. Tegenwoordig met internet is veel mogelijk.”
Vruchten afwerpen
Naast het volgen van zijn liefde probeert Kuyt ook nog zijn steentje bij te dragen. ,,Op bepaalde momenten adviseer ik de club ook, wanneer ze mijn mening vragen”, vertelt hij. ,,De doelstelling van de club is bij een ieder bekend: naar de Topklasse promoveren. Omdat we een aantal jaar geleden de boot hebben gemist, lopen we een klein beetje achter de feiten aan. We worden steeds net geen kampioen of promoveren steeds net niet. Maar het is een kwestie van tijd. Er staat een goed team, niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten. Ik denk dat de jeugdorganisatie nu helemaal op poten staat en hopelijk werpt dat snel zijn vruchten af.”
Zowel Kuyt als Van der Sar kwam pas op latere leeftijd bij een BVO terecht. Beiden zien dat als een voordeel. ,,Achteraf is het makkelijk praten, maar ik heb geen reden tot klagen”, zegt Van der Sar. ,,Ik heb tot tot mijn zeventiende bij Foreholte gespeeld, in een echt vriendenelftal. Via één jaar Noordwijk heb ik de sprong naar Ajax gemaakt en een ongelooflijke carrière mogen meemaken. Mijn oude teamgenoten van Foreholte zijn nog steeds goede vrienden. Die jongens zijn ook overal geweest om wedstrijden te kijken. Van Turijn en Manchester tot aan het WK in Frankrijk. Die hebben door het voetbal waar we als kleine jongetjes mee begonnen zijn ook mooie dingen meegemaakt.”
Kuijt: ,,Wat je tegenwoordig ziet is dat talenten heel vroeg de stap naar een BVO maken en ze op hun zeventiende uitgeput en voetbalmoe zijn. Mijn ontwikkeling is ideaal geweest. Ik kon in mijn eigen omgeving opgroeien, met eigen vriendjes en op mijn eigen school. Daarnaast speelde ik bij Quick Boys in een goede jeugdopleiding die zich kon meten met betaald voetbalorganisaties. Ik heb nooit het idee gehad dat ik tekort ben geschoten ten opzichte van andere talenten. Ik heb mijn jeugd als heel bijzonder ervaren en ben blij dat ik zo lang bij Quick Boys heb mogen spelen.”
VIDB is de regionale media-partner van de Foundations. De stichtingen zetten zich in voor sporters met een beperking (Dirk Kuyt Foundation) en voor mensen met hersenletsel (Edwin van der Sar Foundation) en daar willen wij heel graag ons steentje aan bijdragen. Het voornemen is om aan het einde van het seizoen een voetbaltoernooi te organiseren tussen alle businessclubs van de Bollenstreek-clubs ten behoeve van de beide Foundations. Edwin en Dirk zijn daar enthousiast over. In een later stadium kunnen we daar meer over vermelden.
Tekst: Gerben Oostdam