,,Het is jammer, maar ik krijg er ook mooie dingen voor terug”, zegt Stefan Mertens over zijn besluit om na het seizoen te stoppen met voetballen. De aanvoerder van Noordwijk, 28 jaar pas, kan het voetbal steeds moeilijker combineren met zijn werk en gezin.

Mertens is in het dagelijks leven financieel adviseur bij ABM Amro en heeft een dochtertje van twee jaar oud. Al met al is zijn leven momenteel te druk om ook op het voetbalveld te presteren. ,,Ik werk iedere dag tot zes uur en ga vervolgens snel naar huis om te eten. Na een uurtje moet ik dan alweer weg. Het hele ritme is zo druk dat mijn prestaties op het veld eronder lijden. Ik heb toch minder energie.”

,,Daarnaast ga ik op werkgebied een opleiding volgen, die veel tijd gaat opslokken. Door te stoppen met voetbal komt er tijd beschikbaar om thuis meer verantwoordelijkheid te nemen, meer leuke dingen met mijn vriendin en dochtertje te doen en ook te studeren. Uiteindelijk was ik er redelijk snel uit dat stoppen met voetbal het beste is. Ik zat in een soort keurslijf. Voetbal wordt dan ondergeschikt. Stel dat ik wel voldoende rust zou hebben en wel zou presteren, dan was de beslissing een stuk moeilijker geweest.”

Voldoende alternatieven

,,Aan de ene kant is het ook wel weer lastig om afstand van het voetbal te nemen. Ik heb er tien jaar bij de selectie opzitten. Het was altijd vanzelfsprekend dat je doorging. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven. Noordwijk heeft genoeg vriendenteams. Ik zal zeker blijven voetballen. Misschien krijg er dan nog wel meer plezier in, omdat ik voldoende tijd heb.”

Mertens overviel met zijn beslissing de technische commissie van Noordwijk. ,,Ik had tot gisteren (donderdag) uitsluitsel gekregen. Ondanks dat ik eerder mijn twijfels had uitgesproken, had ik het idee dat ze verrast waren. Maar in het leven moet je nu eenmaal bepaalde keuzes maken. Het voelt goed.”

Mertens’ finest moment was in mei 2011. In de verlenging van de beslissingswedstrijd tegen Quick Boys – om de titel in de Hoofdklasse A – scoorde hij de winnende. Voor Mertens was dat moment extra bijzonder, omdat hij langdurig blessureleed achter de rug had.

[youtube id=”hHTFq9wNLN0″ width=”620″ height=”360″]

Foto: Ron van der Linden

bannernoordwijk

POPULAIRE BERICHTEN