De laatste twee maanden van de competitie gaan lang duren voor FC Lisse, heel lang! Dat de geelblauwen het vege lijf moeten redden door het degradatiespook te verslaan, was al langer duidelijk. Maar vooral de tweede helft tegen Barendrecht brengt weinig hoop voor de toekomst. Na de 1-4 verliespartij kon Lisse-trainer Robbert de Ruiter niet anders dan de waarheid onder ogen zien. ,,In de tweede helft zag je dat er tussen de twee ploegen op het veld twintig punten verschil zit.”

,,Het eerste half uur heb ik dat verschil trouwens niet gezien”, vervolgde De Ruiter. ,,Daarna stonden we vijf minuten niet op te letten.” Dat was inderdaad de eerste helft in een notendop. Lisse was dichtbij een voorsprong nadat een bal van Zoontjes tijdens een scrimmage op de lat terecht kwam en daarna van de lijn werd gehaald. Na een half uur leek het alsof er bij Lisse collectief een knop werd omgedraaid. De agressie en intensiteit waren plots als een donderslag bij heldere hemel verdwenen. Barendrecht profiteerde dankbaar. De 0-2 ruststand was onnodig, maar had Lisse volledig aan zichzelf te wijten.

Foto: Hubert Habers

De inzet van Tom Zoontjes belandt uiteindelijk op de lat, zijn rebound wordt van de lijn gehaald

De tweede helft probeerde Lisse het nog wel. De ploeg ging 1 op 1 spelen. Lisse was dicht bij de aansluitingstreffer, maar een bal van Koen Fokkema werd van de lijn gehaald. Na 58 minuten werd het eindoordeel geveld. Barendrecht schoot redelijk makkelijk een derde doelpunt tegen de touwen. Hiermee was het Lisse-verzet wel gebroken. Barendrecht voetbalde het restant netjes uit.

Er vielen nog wel twee doelpunten te noteren. Roel de Goede kopte namens Lisse goed in nadat Koen Fokkema netjes met het hoofd teruglegde. Een aansluitingstreffer was het niet te noemen. Daarvoor deed de thuisploeg te weinig in het restant. In de laatste minuut zette Barendrecht de eindstand op het bord. De uiteindelijk 1-4 eindstand was volgens De Ruiter ‘volledig terecht’.

Met de afstraffing kreeg Lisse ook een pijnlijke statistiek voor ogen. Op 2 mei van vorig seizoen werd voor het laatst thuis gewonnen. Toen ging ONS Sneek met 3-0 de bietenbrug op. En juist op Ter Specke moeten in het restant van de competitie de punten worden gepakt. Lisse speelt nog drie thuiswedstrijden tegen ploegen uit het rechterrijtje. Terwijl op vreemde bodem clubs uit het linkerrijtje op het programma staan. Lisse is nu in een stadium beland dat elk punt meegenomen is.

Na de wedstrijd sprak trainer De Ruiter dan ook over ‘zeven finales’.  Een cliché dat klinkt bij elke degradatiekandidaat. Maar ook een platitude waarin De Ruiter hoop zag. Zo speelt Lisse eerst twee uitwedstrijden, en wel tegen de kampioenskandidaten Kozakken Boys en Katwijk. ,,Dat zijn twee ploegen met een veel beter team dan wij.”

,,Maar”, benadrukte de oefenmeester, ,,thuis hebben we gelijkgespeeld tegen Kozakken Boys en onterecht verloren van Katwijk. Daarnaast weet je nooit hoe een koe een haas vangt.”

De Ruiter heeft gelijk dat voetbal onvoorspelbaar is. Maar om degradatie te ontlopen, moet er wel anders worden gevoetbald dan zaterdag.

FC Lisse – Barendrecht 1-4 (0-2). 40. Sanchez 0-1, 42. Esajas 0-2, 58. Maurits 0-3,  85. De Goede 1-3, 90+2 Winterberg 1-4.

FC Lisse: De Vries, Buijs, Van Boxel (71. Broekhuizen), Zoontjes, De Goede, Valk, Rauws, Monteny, Fokkema,  Önal (69. Cijntje), Messaoud (45. Vermeulen)

Foto’s: Hubert Habers

Samenvatting FC Lisse – Barendrecht (Omroep West)

POPULAIRE BERICHTEN