SJC gaat de nodige kilometers maken. De voetbalclub uit Noordwijk hoorde vorige week van de KNVB in welke regio het is ingedeeld in de Hoofdklasse. Met voornamelijk ploegen uit het noorden en oosten van het land, treffen de Noordwijkers het niet. Het heeft met JOS/Watergraafsmeer uit Amsterdam de dichtsbijzijnde tegenstander. En nog is de club dan 42 kilometer onderweg om bij het onderkomen van de tegenstander te arriveren. Dat worden de nodige uurtjes in de bus het komende voetbalseizoen voor Kees Zethof en de zijnen.

Voor de trainer van SJC is het een gegeven waar hij niet omheen kan. ,,Tja, ik denk dat wij niet de gelukkigste zijn met deze indeling. Silvolde, Sneek, Heerenveen. Dan speel ik toch liever tegen Quick uit Den Haag of RKAVV.” Echter, de indeling is gemaakt en daar moet SJC het mee doen, dat beseft ook Zethof zich. ,,Wij willen niet van de zee vandaan”, reageert de trainer met een kwinkslag. ,,En dan kan je maar een kant op. Kijk, als we over jeugdvoetbal hebben, dan snap ik indelingen door heel het land niet. Maar ik snap dat als je eerste team prestatiegericht is en je Hoofdklasse speelt, dat je er niet omheen kan.”

Kilometers
Op social media circuleert inmiddels een overzichtje van het aantal kilometers dat SJC dit seizoen gaat afleggen. Busritten van ruim twee uur zijn geen uitzonderingen meer voor de hoofdklasser. En dat is toch even anders als dat ze gewend zijn. Maar de Noordwijkse club is daar klaar voor als we voorzitter Herman Meijvogel mogen geloven. ,,Sterker nog, we kijken er reikhalzend naar uit”, is Meijvogel louter positief. ,,Maar je hebt gelijk, er komt meer organisatie op af. Als je nu het verschil kijkt met de zaterdagse Hoofdklasse, dan zie je dat onze zustervereniging VV Noordwijk met heel veel regioclubs is ingedeeld. Wij zijn juist de enige uit Zuid-Holland. Toch moet dat geen probleem zijn. We gaan aan heel Nederland laten zien waar we als club toe in staat zijn.”

,,Wel kost het ons extra geld”, vervolgt de voorzitter van SJC. ,,Maar dat hoort er bij als je hoger gaat spelen. Maar om een voorbeeld tegen geven: het arbitrale trio kost ook geld. Daar waren we vorig jaar duizend euro aan kwijt als club. Dan heb je alleen een scheidsrechter en is de vlaggenist meestal van de club. Nu kost het trio ons 3700 euro per jaar. Daarnaast moeten we stewards ook opnieuw gaan opleiden. En natuurlijk het aantal kilometers met de bus worden ook meer dan verdubbeld. Maar we hebben met Beuk een goede sponsor. Daar komen we wel uit.”

Weerstand
Als het organisatorisch goed zit bij een club, kan er worden gekeken naar naar het kwalitatieve aspect. Wat kan SJC doen in de Hoofdklasse? Waar staat de club ten opzichte van de tegenstand die het krijgt? Trainer Zethof kan niet zo veel met clubs waar zijn elftal nu tegen gaat spelen. ,,Daar ben ik helemaal niet mee bezig. Het enige wat ik van de tegenstander weet is dat ze met de bus komen en dat ze met elf man beginnen. Nee joh, dat hele analyseren dat doen wij niet zo veel. Natuurlijk wordt de weerstand groter dit seizoen, maar wij gaan uit van ons eigen elftal. Een doelstelling dan? Daar doe ik ook niet aan. Je moet alleen als speler of trainer de aangeboren afwijking hebben elke wedstrijd te willen winnen.”

Foto: Johanna Wever

POPULAIRE BERICHTEN