Bij het overhandigen van de basisopstellingen aan de journalisten bij Katwijk – VVSB viel er gelijk één ding op: de naam van Ruben Valk. De doelman is normaliter reserve, maar mocht in de derby onder de lat beginnen. Hoewel VVSB met 1-0 verloor, liet de blonde goalie vooral in de eerste helft zien waarom hij nu de voorkeur krijgt boven Ronald van der Meer.

Valk kreeg voorheen zijn kansen in de KNVB-beker. Maar de kaarten liggen nu anders. ,,Ronald legt meer prioriteit op zijn werk op dit moment”, licht trainer Wilfred van Leeuwen zijn keuze heel diplomatisch toe. Maar dat Van der Meer met twintig tegengoals in elf wedstrijden geen onomstreden indruk meer maakt is een feit.

,,Ruben staat zaterdag gewoon weer in de goal. Kijk, wat ik al zeg, Ronald legt zijn prioriteiten nu even ergens anders. Dan mag Ruben keepen. Er is pas een einde voor een keeper bij VVSB als hij afscheid heeft genomen”, houdt de trainer de deur nog altijd open voor zijn lange tijd vaste keus onder de lat.

,,Wisselspelers moeten je aan het twijfelen brengen, anders ben je geen goede wisselspeler.”

Van Leeuwen was tevreden met wat hij gezien had van zijn nieuwe eerste doelman. In de eerste helft hield Valk de Noordwijkerhouters op de been na een spervuur van Katwijk-aanvallen. Vooral zijn duik op een schot van Marciano Mengerink kreeg de handen op elkaar ,,Ja, natuurlijk houdt Valk ons daar op de been. Daarnaast halen we nog twee keer een bal van de lijn via Fecunda en Vijlbrief, maar die jongens staan daar niet voor niets.”

Twijfel
Of Valk zijn uitverkiezing heeft verdiend dankzij zijn arbeid op trainingen of in de bekerwedstrijd tegen hetzelfde Katwijk laat Van Leeuwen een beetje in het midden. ,,Iedereen die er bij ons inkomt heeft het verdiend. Wisselspelers moeten je aan het twijfelen brengen, anders ben je geen goede wisselspeler.”

valk-van-der-meerValk en Van der Meer vorig jaar gebroederlijk naast elkaar in het bekeravontuur uit bij FC Utrecht

De hoofdrolspeler van het moment is zelf ook vrij kalm onder zijn uitverkiezing onder de lat. Ook hij brengt zijn basisplaats naar buiten alsof het Van der Meers keuze is geweest. Die doelman heeft het dus druk met zijn werk. ,,Dat is voornamelijk de reden geweest, ja”, vindt Valk. ,,Verder vind ik dat de trainer daar uitspraken over moet doen en niet ik.”

De doelman was tevreden over zijn optreden in de met 1-0 verloren wedstrijd tegen Katwijk. ,,Ik denk dat ik VVSB in de race heb kunnen houden de eerste helft met een paar goede reddingen. Ja, de tweede helft kwam ik minder in het spelbeeld voor, maar was het verder prima.”

Discutabel
Buiten de tegengoal, een intikker van Mike van den Ban waar Valk niks aan kon doen, trok de doelman één keer wel op een dubieuze manier de aandacht. Een lobballetje van Bennie van Noord was als pass bedoeld op Katwijk-spits Marciano Mengerink. De aanvaller stond buitenspel, maar beroerde de bal niet. Het leer ging over doelman Valk heen en vervolgens in de goal, maar de scheidsrechter blies al op zijn fluitje voor buitenspel voor Mengerink.

,,De bal stuitert en gelukkig hoor ik die scheids fluiten”, lacht Valk. ,,Maar na die stuit over mij heen, komt de wind eronder en gaat de goal in. Daar kom ik gewoon goed weg. Als de scheids niet had gefloten was het een zuivere goal geweest. Maar gelukkig floot hij.”

Voor Valk staat er komende zaterdag een bijzondere wedstrijd op de rol, thuis tegen Jong Sparta. De Kasteelclub is de voormalige werkgever van de doelman. ,,Dat wordt een hele speciale wedstrijd. Ik heb daar elf jaar gespeeld. Ik ben er meer dan klaar voor.”

Foto’s: Tino Stulen