Een unicum. Als enige vereniging in Nederland heeft Ter Leede zowel de heren – als de damestak op het hoogste amateurniveau spelen. VIDB bracht de aanvoerders bijeen en sprak met Serge van den Ban (34) en Monica Hoogendam (25) over hun passie, de toekomst en de verschillen tussen het vrouwen – en mannenvoetbal.

Halverwege het gesprek doet Van den Ban een bekentenis. ,,Voordat ik naar Ter Leede kwam, kende ik de club eigenlijk alleen van het vrouwenvoetbal”, grijnst de doelman. Niet onlogisch, want in het vrouwenvoetbal gelden de Sassenheimers als een grootmacht. Meerdere malen landskampioen en sinds de komst van de Eredivisie voor vrouwen ook in prijzen grossierend in de Hoofd- en later Topklasse. Hoogendam is zelfs de tel kwijt. ,,Drie of vier keer kampioen geworden en ook nog de beker gewonnen.”

Hoogendam en Van den Ban hebben beiden een verleden bij de profs. Hoogendam kwam op haar zestiende bij Ter Leede terecht. In het eerste seizoen van de Eredivisie voor vrouwen (2007-2008) probeerde de Delfgauwse het een jaartje bij ADO, maar dat werd geen succes. ,,Het werd niet wat ervan ik gehoopt had”, vertelt Hoogendam, die vervolgens terugkeerde naar de Roodemoolen.

Van den Ban kende een lange profcarrière. Hij doorliep de vermaarde jeugdopleiding van Ajax en stroomde door naar de A-selectie. Tot een officieel debuut kwam het niet. Van den Ban sleet zijn dagen vervolgens in de Jupiler League, bij achtereenvolgens Haarlem, FC Dordrecht en MVV. Vooral het verblijf in Limburg kon hem behoren. ,,Het leven was niet slecht in Maastricht”, grijnst hij. ,,Helaas was de economie niet goed en begonnen de centjes op te raken. Ik heb een gezin met twee kinderen en moest ook geld verdienen.”

Gezellig

Van den Ban vindt Ter Leede een ‘warme en gezellige vereniging’. Hij streek in 2010 neer in Sassenheim, het jaar dat de Topklasse van start ging en Ter Leede in de Hoofdklasse speelde. Dat was wel even wennen. ,,In het begin was het misschien iets té gezellig. Er heerste een beetje een sfeertje van: het moet vooral leuk zijn en of we punten pakken, zien we daarna wel. Ter Leede moest terug in geld en het was een moeilijk seizoen. Vervolgens is een 3-jarenplan opgesteld. Met de promotie van vorig seizoen liggen we eigenlijk een jaar voor op het schema.”

,,We wisten dat we een zwaar jaar tegemoetgingen, maar deze positie hadden we natuurlijk niet in gedachten. Het verschil tussen de Hoofd- en Topklasse is heel groot. Het was niet bevorderlijk dat Henk Wisman wegging. De groep was door hem samengesteld. Het is goed dat hij terug is en de resultaten beter worden. We spelen nu iets verdedigender.”

Hoogendam: ,,Wij hebben dit seizoen ook een stroeve start gehad, waarbij we een aantal wedstrijden onnodig verloren. Het was niet dat we heel slecht speelden, maar het geluk zat niet mee. Het was ook even wennen met een nieuwe trainer, die een totaal ander filosofie heeft dan onze oude trainer. We trainen nu heel technisch, terwijl het vorig jaar vooral tactisch was.”

Telstar

Hoogendam kreeg aan het begin van het seizoen de kans om naar Telstar over te stappen, maar bedankte voor de eer. ,,Ik vond dat ik het niet kon maken. Ter Leede is toch mijn club geworden. En ze hadden geen vervangster meer kunnen halen. Aan de andere kant besef ik wel dat als ik ooit nog iets wil met het voetbal, dat het nu moet gebeuren.”

Van den Ban: ,,Vergeet niet dat het niet makkelijk is. Die meiden moeten er veel voor laten en het geld ligt niet voor het oprapen. Ik volg de cursus voor keeperstrainer en ben in het kader daarvan bij Twente geweest. Daar is het vrouwenvoetbal goed geïntegreerd. Bij een huldiging van de mannen werden ook de vrouwen betrokken.”

Hoogendam: ,,Soms vind ik het wel oneerlijk. Bij ADO bijvoorbeeld worden alleen reiskosten vergoed. In de Eredivisie heeft alleen Twente  het goed voor elkaar. Daar hebben de meiden een contract van zo’n zeshonderd euro per maand. Dat is niet veel, maar wel een begin. Al denk ik dat de mannen in de Topklasse meer krijgen. Het verschil is gewoon te groot. Je kunt er niets aan veranderen. En bij Ter Leede hebben wij niet te klagen. Het is een fantastische club en we mogen blij zijn dat ze elk jaar geld vrijmaken.”

Van den Ban: ,,In de zomer geef ik clinics in Amerika. Daar is het juist andersom en moet voor je een talent eerder bij de vrouwen kijken. Voetbal is voor mannen een vijfde- of zesderangs sport.”

Hoogendam: ,,Voetbal is voor mij een uit de hand gelopen hobby. Ik vind het leuk en geniet er enorm van. Alleen kan ik er niet mijn werk van maken. Ik werk gewoon nog vier dagen als gymleerkracht op een basisschool. Dat kan ik niet zomaar opgeven.”

Druk baasje

Van den Ban mag met recht een druk baasje worden genoemd. Hij werkt 32 uur als financieel consultant en is keeperstrainer bij de jeugd van FC Utrecht en van Oranje onder 15. Daarnaast voetbalt hij dus óók nog. ,,Hoe ouder je wordt, hoe lager de prioriteit het zelf voetballen krijgt. Maar ik vind het nog enorm leuk en wil het zo lang mogelijk blijven doen. Bij Ter Leede heb ik de afspraak dat ik niet verplicht drie keer hoef te trainen.”

,,Het kan wat mijn toekomst bij Ter Leede betreft nog alle kanten op. Ik heb een verkennend telefoongesprek met een andere BVO gehad. Ik ben altijd heel open en zeg meteen dat ik zelf nog  speel. Het is nog maar de vraag of een nieuwe club mij iedere zaterdag of eventueel zondag vrij wil geven. Misschien moet ik wel op zaterdag een wedstrijd gaan scouten. Ik verwacht over drie weken duidelijkheid te kunnen verschaffen. Als ik op zaterdag kan blijven spelen, dan blijf ik bij Ter Leede.”

Foto: Hans Schalk

POPULAIRE BERICHTEN