,,Als we nog drie punten halen dan zijn we veilig.” Het klinkt surrealistisch uit de mond van de nummer drie van de Hoofdklasse. Maar SJC-trainer Kees Zethof meent het echt. De Noordwijkers zijn en blijven promovendus. En dat de club nu derde staat, is mooi en bovenal iets om van te genieten. Maar doe je bij SJC normaal, dan doe je al gek genoeg is het devies van de trainer. SJC kreeg thuis de kans om in te lopen op koploper ADO’20, maar liet zich verrassen door Heerenveen. De thuisploeg verloor met 1-2.

,,Leuk hoor dat je jongens kijken naar wat Woezik, Silvolde en Sneek hebben gedaan, maar dat zijn in mijn ogen helemaal niet de juiste ploegen om naar te kijken”, gaat de oefenmeester verder. Hij kan er nog bij lachen. Net zoals de SJC-ers zelf. Na een paar ferme krachttermen uit de kleedkamer, ogen de spelers redelijk opgewekt. De veelbesproken flow, reeks of serie ten spijt. ,, Ze balen, logisch, maar dit kan gebeuren. Kijk naar Feyenoord en Ajax vanmiddag”, relativeert Zethof het verlies. Laat nuchterheid maar aan de Noordwijker over.

Afgezien van de tussenstand op dat moment verdedigend gaan spelen? Nee. Dat is catenaccio. Dat versta ik niet.”

Het Heerenveen dat op bezoek kwam, toonde zich evenwaardig aan SJC. In Friesland hadden de Noordwijkers nog relatief eenvoudig de tegenstander opzij gezet, maar aan de Lageweg beet de nummer elf van de Hoofdklasse van zich af. De ploegen leverden arbeid onder relatief zware omstandigheden. Een moeilijk bespeelbaar veld, harde wind en regenachtig weer, maakte goed voetbal lastig. Zonder die excuses waren de eerste dertig minuten ook niet goed te noemen. Een kwartier voor rust kreeg de thuisploeg de geest. Nadat eerst Sten Goosen een kans had gemist nadat hij te lang twijfelde terwijl hij keeper Justin van der Dam al voorbij was, toonde Dandy Steenvoorden zich wel scherp vijf minuten voor rust.

In de tweede 45 minuten kreeg SJC als eerst de kans de score uit te breiden, maar sloegen de bezoekers toe. SJC liet zich steeds meer terugdringen en Heerenveen profiteerde. Een dwarrelschot van Niels den Haan belandde op de paal, waarna Ivar Span in de rebound de 1-1 maakte. Vijf minuten later maakte Han van Dijk deceptie compleet. Ook deze keer kwam de bal vanaf de lat en toonde Van Dijk zich de scherpste van allemaal door de 1-2 binnen te tikken.

De vorige week nog zieke Sten Goosen kwam niet tot scoren tegen Heerenveen

Volgens keeper Kevin Schelvis viel hem weinig te verwijten. ,,Als zo’n bal terug stuitert, weet je niet precies waar hij gaat komen, maar hij valt twee keer voor hun voeten. Voor de rest zijn ze niet zo heel gevaarlijk geweest met open kansen”, kijkt de 24-jarige doelman terug op de wedstrijd. ,,Oke, ze hadden wel volle druk op ons in de tweede helft, maar echte kansen? Nee. Bij de 1-1 dacht ik dat hij naast ging, een dwarrelschot en dan hoor ik ‘m ineens achter vol op de paal gaan. Je hebt altijd wel even potjes dat het net niet lukt. Dit was zo’n dag. Maar we hebben er de tweede helft te weinig tegenover gesteld.”

,,Zodra jullie journalisten weg zijn, gaan wij hier met elkaar een potje zitten janken.”

De Noordwijkers zijn weer terug op aarde. Ze namen de complimenten de afgelopen weken weer met alle liefde in ontvangst. Als promovendus draait de club bovenin mee in de Hoofdklasse en stiekem geloofden de spelers in een scenario dat zich laat schrijven zoals vorig jaar. De woorden ‘flow’, ‘goede reeks’ en ‘vergelijking met vorig jaar’, werden voorzichtig in de mond genomen. Dat gevoel is weer even geparkeerd.

Catenaccio
,,Zodra jullie journalisten weg zijn, gaan wij hier met elkaar een potje zitten janken”, knipoogt Zethof. ,,Nee natuurlijk niet. Wij blijven de Idefix van de Hoofdklasse. Het hondje dat z’n eigen gangetje gaat. We verliezen vandaag. Terecht. We hebben een half uur lang niet thuis gegeven. Zolang ik hier rondloop, spelen wij een spelletje dat we altijd op zoek gaan naar een goal. Dat heb ik in die dertig minuten niet waargenomen. Afgezien van de tussenstand op dat moment verdedigend gaan spelen? Nee. Dat is catenaccio. Dat versta ik niet. Ieder moment van de wedstrijd moeten we op zoek naar een goal. We hebben niet genoeg vooruit gevoetbald.”

SJC – Heerenveen 1-2 (1-0) 41. Steenvoorden 1-0, 76. Span 1-1, 82. Van Dijk 1-2

SJC: Schelvis, Sloos, Verhoek (29. Veenvliet), Verweij, Al Tamimy, Ruigrok, Van Heijningen, Van der Zalm (81. Den Otter), Steenvoorden (72. Van Dijk), Goosen, Walter.

Foto’s: Johanna Wever

POPULAIRE BERICHTEN