Jeffrey Bok moest er bij grijnzen. ,,Er zat toch wel een raar effectje aan die bal.” Het was een opmerking met een knipoog, want de vleugelaanvaller wist heus wel dat zijn goal volledig te danken was aan het grabbelen van DFS-doelman Peter Veeneman. Het was dan misschien niet de fraaiste goal uit zijn loopbaan, hij was wel van grote importantie. Ter Leede zegevierde in Opheusden met 1-2 en handhaafde zich aan kop van de Hoofdklasse A.

SV DFS is voor veel voetballiefhebbers uit de regio een grote onbekende. Door Fusie Sterk, zoals de club heet, komt uit Opheusden en hoopt op termijn uit de schaduw van hoger spelende streekgenoten als TEC en FC Lienden te kunnen treden. De route van Sassenheim naar Opheusden is 125 kilometer lang, maar dat weerhield de nodige Ter Leede-supporters er niet van de reis te maken.

Het gaat wat ver om te spreken van een Sassenheimse invasie, maar ze waren duidelijk zichtbaar en overal op het sportpark te herkennen: de over het algemeen wat vergrijsde aanhang van Ter Leede, die met roodgele sjaals hun intrek had genomen langs de zijlijn. Dat veel Sassenheimers voor een dagje Gelderland kozen, lijkt geen toeval. Ter Leede is weer hot. Niet alleen vanwege de koppositie in de Hoofdklasse A, maar ook omdat zelfopgeleide spelers als Toon Zwetsloot en Marc de Kruys inmiddels vaste waarden zijn in de hoofdmacht. Uiteraard ziet de achterban dat graag.

,,In dat opzicht hadden ze wel wat dreiging, maar we zijn op de been gebleven. En aan de andere kant: De Kruys schoot nog op de paal en Bok kwam alleen voor de keeper.”

De Kruys speelde niet zijn beste wedstrijd voor Ter Leede en was bij vlagen soms wat ongelukkig, maar het sierde de jongeling dat hij zijn acties in bleef zetten. Vol bravoure. Met een prachtige linker, een prima versnelling en een goede drive heeft De Kruys ogenschijnlijk veel in huis om een mooie ‘carrière’ tegemoet te gaan. Iets dat zeker ook en misschien wel in hogere mate opgaat voor Zwetsloot, een eerstejaars senior die voetbalt met de rust van een routinier. Alsof hij al jaren in Ter Leede 1 speelt.

Gecombineerd met de ervaring van Mitchell Kappenberg en Vincent Ammerlaan en een reeks gretige twintigers heeft Ter Leede een goede mix. Of het in mei genoeg is voor de titel zal moeten blijken, maar Ter Leede lijkt goede papieren te hebben. Matchwinner in Opheusden, Bok, zei iets moois te zien ontstaan en stelde dat Ter Leede een kampioenswaardig team heeft.

‘Concurrentie groot en sterk’
Coach Henk Wisman hield zich meer op de vlakte. ,,We willen zo lang mogelijk proberen mee te doen. Dat heb ik voor de winterstop voor het eerst gezegd en dat blijf ik zeggen. Er zijn nog negen wedstrijden te gaan, dus de weg is nog heel lang. Bovendien is de concurrentie groot en sterk. Maar het is in ieder geval leuk dat we meedoen.”

Wie Ter Leede de eerste helft zag voetballen, herkende componenten van een kampioensteam. De Sassenheimers raakten niet in paniek van een vroege achterstand – Bogdan Constantin liet al dan niet gehinderd de bal los – en bleven soepel aanvalsspel op de mat leggen. Een opsteker was dat de openingstreffer al drie minuten later werd weggepoetst door Jesse Dingjan. De aanvallende middenvelder werkte binnen op aangeven van De Kruys.

Geen strobreed in de weg gelegd
De goal was geen toeval. Direct als Ter Leede een niveautje hoger schakelde, kwam de thuisploeg in de problemen. Dat was geen onwil, maar gewoon het verschil in pk en kwaliteit. Geholpen door verdedigend geblunder volgde na 29 minuten de voorsprong. Bok voerde zijn handelsmerk op door vanaf rechts naar binnen te komen. Hij werd op weg naar zijn zevende seizoenstreffer geen strobreed in de weg gelegd. Eerst viel directe tegenstander Jim van Alst (maker van de 1-0) uit het niets gewoon om en vervolgens tastte Veeneman volledig mis bij het houdbare schot van Bok.

Dat Ter Leede in de tweede helft in de problemen zou komen, had op dat moment niemand verwacht, maar gebeurde wel. Dat kwam met name omdat de bezoekers ver terugvielen en na rust nauwelijks meer tweede ballen wonnen. Thuisploeg DFS werd daarmee de gelegenheid geboden om opportunistisch te gaan spelen. Het leidde niet tot uitgespeelde kansen, maar wel tot een aantal hectische momenten en daarmee een verhoogde hartslag voor de Sassenheimse aanhang. Maar Ter Leede hield stand en mocht daarmee de twaalfde driepunter van het seizoen bijschrijven.

Wisman had na afloop wel een verklaring voor het grote verval. ,,In de tweede helft gingen zij nog opportunistischer spelen dan ze al deden. Dan weet je dat de bal altijd een keer verkeerd kan vallen. In dat opzicht hadden ze wel wat dreiging, maar we zijn op de been gebleven. En aan de andere kant: De Kruys schoot nog op de paal en Bok kwam alleen voor de keeper. Als we eerder de 1-3 hadden gemaakt, dan was het allemaal niet zo hectisch en spannend geworden.”

DFS – Ter Leede 1-2 (1-2). 15. Van Alst 1-0, 17. Dingjan 1-1, 29. Bok 1-2

Ter Leede: Constantin, Boelee, Arroyo, Van der Lans, Robertson, Kappenberg (75. Troost), Zwetsloot, Dingjan, Bok, Ammerlaan, De Kruys (86. Van de Kooye)

Archieffoto: Hans Schalk

Interview Jeffrey Bok:

POPULAIRE BERICHTEN