Het beleidsplan van SV Hillegom zal er de komende vijf jaar anders uit zien. De club had tussen 2012 en 2017 als doelstelling vastgesteld dat de club een stabiele tweedeklasser moest worden. Na twee promoties op rij is Hillegom nu bezig aan zijn tweede jaar in de Eerste Klasse.
Het plan dat in 2017 afliep, zal in grote lijnen gehandhaafd worden. De club wil nog steeds dat zeventig procent van de selectie uit eigen jongens bestaat en het professionaliseren van het vlaggenschip zal ook gewoon doorgaan. Echter heeft de club in het beleidsplan een kleine koerswijziging doorgevoerd. De Hillegommers willen namelijk in plaats van een stabiele tweedeklasser een stabiele eersteklasser worden.
Discussie
Dat valt op te maken uit het plan dat de blauw-witten op hun eigen website hebben geplaatst. Die koerswijziging houdt ook in dat er rondom het eerste elftal een aantal zaken gaat veranderen. De meeste eersteklassers bieden hun spelers een vergoeding of hebben zelfs een arbeidsovereenkomst. Vanaf aankomend seizoen zal Hillegom zijn spelers ook gaan belonen in de vorm van een vergoeding.
,,Voor aankomend seizoen is er een bedrag beschikbaar gesteld waarmee we die maximale vergoeding kunnen betalen. Eigenlijk moet je volgend seizoen zien als een soort test.”
,,Ons beleidsplan liep in 2017 af en dat hebben wij met het bestuur nog eens goed doorgenomen”, opent voorzitter van de club Han van den Hof over het nieuwe beleid van de club. ,,We hebben naar het plan gekeken en wilden een paar accenten aanpassen. Daarnaast hebben wij een aparte commissie benoemd waarin we aan de leden en vrijwilligers hebben gevraagd wat de club zou kunnen doen.”
,,Ongeveer vijfentachtig procent van de mensen vond dat we met het huidige beleidsplan door moesten gaan. Alleen ontstond er rondom het eerste elftal de meeste discussie. In 2012 wilden wij namelijk een stabiele tweedeklasser worden. Wij hebben ons afgevraagd of we dat nu zijn en of dat bij onze huidige ambities past. Daarom hebben wij aan de commissie om advies gevraagd.”
Doelstelling
De commissie heeft binnen de club met tientallen mensen gesproken. Daaruit werd de conclusie getrokken dat de ambities rondom het vlaggenschip konden worden aangepast. Volgens Van den Hof heeft de club de infrastructuur paraat om de komende jaren in de Eerste Klasse te voetballen.
Toch moet er nog het één en andere worden aangepast. Hillegom is bijna de enige eersteklasser die zijn spelers geen vergoeding biedt. Om de doelstelling van een stabiele eersteklasser te behalen, hoopt de club met een bescheiden vergoeding aan de spelers, tot succes te komen. Ook al gaan de Hillegommers betalen, toch erkent de voorzitter dat op die manier de beste spelers alsnog kunnen worden weggekaapt. Daarvan zijn Maurice van der Neut en Nick van Staveren die meest recente voorbeelden.
Geldpotje
De vereniging, die op De Zanderij speelt, zal de spelers gaan belonen in de vorm van een puntensysteem. Dat houdt in dat er bij een overwinning of gelijkspel een x-bedrag kan worden verdiend door de zestien spelers die op het wedstrijdformulier van het eerste elftal staan. De club gaat dit overigens niet uit eigen portemonnee betalen. De sponsorcommissie heeft extra geld gegenereerd voor het puntensysteem. Daardoor zal de begroting van Hillegom er niet onder lijden. Het kan gezien worden als een apart geldpotje voor de selectie.
Één van de sponsoren die meer geld in de club gaat steken is Ruigrok. De hoofdsponsor van de club gaat samen met nog wat andere sponsoren het puntensysteem financieren. Omdat Hillegom met een vrijwilligersvergoeding gaat werken en dus niet met een arbeidsovereenkomst, mag dit bedrag niet hoger uitkomen dan 1500 euro netto per jaar.
,,Dit is het maximale bedrag wat je aan een vrijwilliger kunt bieden op jaarbasis”, gaat Van der Hof verder. ,,Voor aankomend seizoen is er een bedrag beschikbaar gesteld waarmee we die maximale vergoeding kunnen betalen. Eigenlijk moet je volgend seizoen zien als een soort test. Wij kunnen niet garanderen dat deze vergoeding elk jaar maximaal is en dus hetzelfde.”
,,Het is niet zo dat er nu jongens bij Hillegom komen spelen die weggaan, omdat ze ergens anders een tientje meer kunnen verdienen. Het publiek moet zich nog steeds kunnen herkennen in het elftal wat op het veld staat.”
,,Wij moeten elk jaar bekijken hoeveel geld er beschikbaar is voor de selectie. De sponsoren moeten richting ons wel een soort verantwoording afleggen. In principe heb je met een sponsor een overeenkomst van drie jaar. We weten allemaal dat er in een jaar tijd veel kan gebeuren met een bedrijf, dus daarom gaan we het per jaar bekijken. Dat houdt dus ook in dat het bedrag elk jaar kan veranderen.”
Ledenvergadering
De beslissing van Hillegom om met een puntensysteem te werken is niet over één nacht ijs gegaan. Op 18 december jongstleden werd een aparte ledenvergadering georganiseerd. Met een ruime meerderheid werd het voorstel door de leden geaccepteerd en kon het nieuwe beleid gelijk van start. Het binnenhalen van Niels van Veen, die overkomt van Ter Leede, is het eerste voorbeeld van het nieuwe en ambitieuze beleid.
Tachtig procent van de leden stemden ‘ja’ voor het nieuwe beleid. ,,We moeten na dit jaar kijken of het ons brengt wat we verwachten. Het is niet zo dat er nu jongens bij Hillegom komen spelen die weggaan, omdat ze ergens anders een tientje meer kunnen verdienen. Het publiek moet zich nog steeds kunnen herkennen in het elftal wat op het veld staat. Daar zullen alsnog heel veel eigen jongens tussen zitten.”
Platform
De intentie van de club is om in ieder geval de komende drie jaar met dit beleid verder te gaan. Als alles goed verloopt en er geld ter beschikking is, dan zal deze koers ‘gewoon’ verder worden gevoerd. De voorzitter denkt dan ook niet dat Hillegom grote vissen kan binnenhalen. ,,Het is niet bedoeld om de huidige selectie tevreden te houden. Wij hebben heel veel clubjongens in het eerste elftal.”
,,Wij kunnen voor jongens die in de Hoofdklasse of Derde Divisie nu nog tekort komen wel een mooi platform bieden om zich in de kijker te spelen. Daarnaast kunnen spelers die willen afbouwen, maar toch selectievoetbal willen spelen, hier ook terecht. Daar is Frank de Groot misschien het beste voorbeeld van. Wij blijven een club die opleidt. Als er dan spelers zijn die een stap hogerop kunnen maken, dan gunnen wij ze die ook. Wel met de hoop dat ze later terugkomen.”
Foto: Dirk van der Reep
Lees ook: ‘Tillema: ,,Frustratie uiten mag, kan en moet soms”