HotelvanOranje

 

Sabir Achefay keert komende zaterdag voor even terug op bekend grondgebied. Hij neemt het dan met zijn club Noordwijk op tegen zijn oude werkgever vv Katwijk. De buitenspeler heeft goede herinneringen aan De Krom. Door dik en dun werd hij door de fanschare van de club gesteund en ook met de spelers uit de selectie heeft hij nog altijd een goede verstandsverhouding. Het enige probleem? In Katwijk-Noord kon Achefay zichzelf niet zijn. Wel als mens, maar niet als voetballer. Wat hij daadwerkelijk in zijn mars heeft, laat de aanvaller al anderhalf jaar zien in Noordwijk, maar als hij zaterdag weer voor even terugkeert bij zijn oude club wilt hij het publiek ook laten zien wat hij kan. 

Voordat het zover is, gaat de oud-speler van FC Lienden waarschijnlijk even een hapje eten met wat oud-teamgenoten van Katwijk. Tijdens zijn dienstverblijf bij de Katwijkers reed de behendige vleugelaanvaller mee met een vast groepje teamgenoten vanuit Amsterdam. Dit deed hij onder andere met Marciano Mengerink, Guus van Weerdenburg, Raoul Esseboom en Frank Tervoert. Laatstgenoemde speelt niet meer voor de oranjehemden, maar de spelers die er nog wel spelen, zal hij deze week hoogstwaarschijnlijk nog even bezoeken.

,,We hebben nog steeds een groepsapp met die jongens. Dat waren de jongens waarmee we een aantal keer per week naar de club reden. We hadden het al over de wedstrijd van komende zaterdag en gaan daarvoor waarschijnlijk met elkaar nog een hapje eten. Zij zijn echt mijn vrienden geworden in mijn Katwijk-tijd en we sturen elkaar vaak na de wedstrijden wat berichtjes. Ze kijken op een respectvolle manier naar Noordwijk en vinden het knap dat de club binnen twee jaar naar de Tweede Divisie is gepromoveerd. Ook ontvang ik vaak complimentjes van ze en dat is altijd prettig om te horen.”

Voetballen op het pleintje
In Katwijk kon Achefay zich niet laten gelden. Hard trainen en zijn best doen, deed hij altijd, maar het mondde niet uit in speelminuten. Daarom koos de oud-jeugdspeler van PEC Zwolle ruim een jaar geleden voor zichzelf en dus stapte hij over naar een andere club in de Bollenstreek een paar kilometer verderop: Noordwijk. Op de Duinwetering hervond de linksbuiten zijn spelplezier en liet hij bovendien zien waar hij echt toe in staat was.

,,Door hem heb ik echt het gevoel dat ik weer op het pleintje aan het voetballen ben.”

,,Ik speel wekelijks en dat is in ieder geval al prettig. Ik denk dat de stap naar Noordwijk een goede keuze voor mij is geweest en dat het positief heeft uitgepakt. Ik heb denk ik een goede ontwikkeling doorgemaakt en ik ben echt weer die speler van een paar jaar geleden. Daarnaast krijg ik van de trainer (Kees Zethof, red.) enorm veel vertrouwen. Ik mag van hem gewoon m’n ding doen, maar ik moet natuurlijk ook mijn verdedigende taken in de gaten houden. Door hem heb ik echt het gevoel dat ik weer op het pleintje aan het voetballen ben.”

Warme gevoelens aan Katwijk
De situatie bij de rood-witten is voor Achefay totaal anders, dan dat die anderhalf jaar geleden was in het oranje-shirt van Katwijk. De technicus kon vooral op de trainingen laten zien waartoe hij in staat was en dat frustreerde hem. ,,Ik heb daar echt een leuke tijd gehad, maar het probleem was dat ik niet speelde. Toen heb ik besloten om door te gaan en nu heb ik niks om over te klagen. De jongens die ik van de club nog spreek, zijn dan ook heel erg blij voor mij. Ik weet van mezelf dat ik goed in elkaar zit. Ik heb bij Katwijk ook nooit problemen gehad met iemand. Je kan wel zo’n goede voetballer zijn, maar sociaal moet het plaatje ook kloppen.”

Sinds zijn vertrek op De Krom heeft de buitenspeler in meerdere opzichten een ontwikkeling doorgemaakt. Vooral op het veld, maar ook als mens. Als hij dan ook terugkijkt in zijn tijd bij Katwijk houdt hij alleen maar warme gevoelens over aan de club. ,,Ik ben ook door de voordeur weggegaan en dat zegt misschien genoeg. Ik heb daar heel veel mensen leren kennen. Toen ik besloot om te vertrekken, kreeg ik in mijn kluisje in de kleedkamer zelfs briefjes van supporters. Daar sprak een bepaalde waardering uit en dat geeft mij toch een speciaal gevoel. Ik heb een warme band met die club.”

Ambities
De vijfvoudig amateurkampioen van Nederland bleek een te grote stap voor de huidige speler van Noordwijk, maar toch steekt hij zijn ambities niet onder stoelen of banken. Dat laat hij ook in de praktijk zien. Afgelopen zomer was hij proefspeler bij Telstar en de laatste weken werd hij hevig in verband gebracht met Spakenburg. ,,Ik weet eerlijk gezegd nog niet wat ik na dit seizoen ga doen”, is hij eerlijk. ,,Ik zit op dit moment goed bij Noordwijk en sluit niet uit dat ik blijf. Ik heb veel aan hen te danken. Maar ik wil ook die stap vooruit maken. Of Katwijk dan een optie is? Waarom niet? Ik zou daar zeker voor open staan.”

,,Hoe beter een ploeg is, hoe geconcentreerder wij zijn.”

Contractbesprekingen en eventuele transfers zijn vooral zaken voor buiten het veld, maar voor de aanvaller gaat het komende zaterdag erom wat er in het veld staat te gebeuren. De mannen van Zethof hebben al vier wedstrijden geen overwinning geboekt en dus wacht de loodzware taak om dat bij de oude club van Achefay te doen. ,,Het zal niet makkelijk worden, maar toch liggen dit soort tegenstanders ons wel. Hoe beter een ploeg is, hoe geconcentreerder wij zijn. Daarnaast zullen we ook bepaalde ruimtes gaan krijgen. We hebben even in een dipje gezeten, maar dat heeft elke ploeg. Ik verwacht van onze kant gewoon een goede pot.”

Foto’s: Orange Pictures en Bobkat.nl

Lees ook:Katwijk heeft in Flevoland een ‘lekker avondje’ (plus video)

POPULAIRE BERICHTEN