Waar Achilles Veen na de 1-0 winst op Noordwijk, die tevens de eerste periodetitel opleverde, een feestje bouwde op het veld, dropen de Noordwijk-spelers stuk voor stuk met een gezicht als een oorwurm af richting kleedkamer. In plaats van de zo gewenste aansluiting met de koploper te hebben bewerkstelligd, bedraagt de kloof met de formatie uit Noord-Brabant kort voor de winterstop maar liefst negen punten. Een gapend gat en de wachtkamer, dat was wat Noordwijk na afloop restte.

De score die zaterdagmiddag op sportpark De Hanen Weide na ruim negentig minuten op het scorebord stond, is dit seizoen het handelsmerk geworden van de ploeg van Clemens Bastiaansen. De oefenmeester zag zijn ploeg tot zaterdag al vijf keer met dezelfde (winnende) cijfers van het veld stappen. En behoudens de 3-1 nederlaag van een week eerder bij Hoek incasseerde zijn team slechts vijf tegengoals in elf andere competitieduels.

,,Dat zijn klinkende cijfers en we wisten vooraf dat we de spaarzame mogelijkheden die we zouden krijgen moesten benutten om hier met een goed resultaat te vertrekken. Dat hebben we nagelaten. Uiteindelijk worden we verslagen door een kopgoal uit een hoekschop. Dat is het verhaal. We hadden meer verdiend, maar de realiteit is anders”, zag Dogan Corneille de harde realiteit onder ogen.

,,Verdedigend stond het goed bij ons. Daar maakte ik me geen zorgen om. De grote vraag was hoe we de groen-witte muur moesten slopen.”

De oefenmeester zag zijn ploeg goed uit de startblokken komen. Een hoekschop en een kansrijke vrije trap leverden echter geen doelpunt op. Achilles Veen knokte zich langszij waarna er een gelijkopgaand duel ontstond. Het hechte groen-witte collectief was daarbij in de omschakeling vaak vliegensvlug aan de overzijde. Maar omdat Noordwijk zijn zaakjes defensief op orde had, werd het ook in de buurt van de goal van Nicky Sanders nooit echt gevaarlijk. Kansen waren dan ook spaarzaam.

avnw031216-00059                                              De winnende goal van Achilles Veen in de maak

De beste mogelijkheid was nog voor Noordwijk toen de bal na een knappe aanval over vier schijven bij Ruperto Dorothea belandde. Diens uithaal werd door goalie Jeffrey van der Loo echter met verve tot hoekschop verwerkt. Het venijn zat voor Noordwijk in de staart van het eerste bedrijf. Na drie achtereenvolgende hoekschoppen van de thuisploeg te hebben overleefd, was het bij nummer vier wel raak. Centrale verdediger Thijs van den Berg vond bij de tweede paal met het hoofd de winkelhaak (1-0).

Uiterste krachtinspanning
,,Op zich een vervelend moment”, vond Corneille. ,,Maar we hadden nog drie kwartier om – minimaal – langszij te komen. Verdedigend stond het goed bij ons. Daar maakte ik me geen zorgen om. De grote vraag was hoe we de groen-witte muur moesten slopen.” Dat lukte Noordwijk aanvankelijk nauwelijks. Bij Achilles Veen vonden de spelers elkaar vaak blindelings, terwijl bij Noordwijk de passing te vaak te slordig was en de broodnodige creativiteit ontbrak. Daarbij leek de thuisploeg al snel op weg naar de 2-0, maar een kopstoot van Bas van Loon miste de roos, terwijl goalie Sanders een inzet van Jeroen van Leijsen met een uiterste krachtinspanning nog tot hoekschop wist te verwerken.

,,De slag verloren, maar de oorlog nog niet” hield Corneille er de moed in.”

Aan de overzijde slaagde Noordwijk er maar niet in om echt gevaarlijk te worden. De Achilles-defensie heerste in het luchtruim, terwijl er ook in de kluts weinig eer te behalen viel voor Noordwijk. Corneille: ,,Daarin zat het beslist niet mee. Het enige wat ik ervan kan zeggen is dat we er echt alles aan gedaan hebben. Achilles Veen moet ik complimenteren als ploeg. Zij zijn erin geslaagd om ons van scoren af te houden. Dat overkomt ons niet vaak. Daarvoor moeten we echt heel ver terug gaan.”

avnw031216-00052                          Een typerend beeld: Noordwijk, in dit geval Martijn Le Conge, in de achtervolging

Slechts eenmaal leek er echt succes in de maak voor Noordwijk toen de bal na een vrije trap in de rebound bij Jeroen Borsboom belandde. De vuurpijl die de spits vervolgens verzond werd door uitblinker Van der Loo echter stijlvol onschadelijk gemaakt. Ook de inbreng van Tom Duindam als derde spits voor de deze middag onzichtbare Denzel James bood in de slotfase geen soelaas voor Noordwijk.

Wel werd het vrouwen en kinderen eerst bij de thuisploeg, die echter van geen wijken wilde weten. Kansen leverde het amper op, maar omdat de thuisploeg in de tegenstoot verzuimde de wedstrijd te beslissen bleef het spannend tot de laatste seconde. ,,De slag verloren, maar de oorlog nog niet” hield Corneille er de moed in. ,,Als we defensief zo blijven spelen, gaan we nog veel punten pakken. Vorig seizoen hebben we ook acht punten voorgestaan om uiteindelijk de boot te missen. Daar moeten we ons maar aan vasthouden.”

Achilles Veen – Noordwijk 1-0 (1-0). 44. Van den Berg 1-0.

Noordwijk: Sanders, Gonçalves, Le Congé, Veerman, Bröcker, Hoogerwaard, Wendt, Dorothea, James (77. Duindam), Borsboom, Lomis

Foto’s: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS14.00SJC
Districtsbeker
Hillegom14.00HBC
ROAC14.00Foreholte
Teylingen14.00VUC
Van Nispen (zon.)14.00REMO