Maar liefst elf jaar was Jan Regeer voorzitter van Foreholte. Eind vorige maand nam de geboren Hagenaar (66) afscheid van de club, waar hij ruim een decennium hét gezicht was. ,,Maar ik ben nog niet helemaal weg hoor, ik blijf mijn dingetjes doen binnen de club”, zegt Regeer met een lach. ,,Ik fluit zo nu en dan een wedstrijdje en ben nog wel actief in de scheidsrechterscommissie, ook om jonge scheidsrechters te begeleiden.”

En daar blijft het niet bij. Ook vervangt Regeer zijn opvolger, Rogier Hoeijmans, bij de uitwedstrijden van het eerste van Foreholte. ,,Rogier voetbalt zelf, dus dan redt hij het soms niet. Dan ga ik gewoon mee, vind ik helemaal niet erg.”

,,Ik heb wel wat tikkies gehad, maar het gaat steeds beter.”

‘Kantje boord’
Toch zag de wereld er een jaar geleden bijna heel anders uit voor de goedlachse oud-voorzitter, die vorig jaar november naar eigen zeggen ‘kantje boord’ in het ziekenhuis lag met een dubbele longembolie. ,,Ik liep op de Herenstraat in Voorhout en kwam iemand tegen, die zei: ‘Jan, je ziet er niet gezond uit, ik ga de ambulance bellen’. Dus ik dacht: ‘doe niet zo overdreven’.”

,,Maar voor ik het wist lag ik in de ziekenwagen. Ik kreeg geen zuurstof meer en de ambulancebroeders dachten even dat ik een hartaanval kreeg onderweg, maar het waren die longen. Het is gelukkig goed afgelopen. Ik heb wel wat tikkies gehad, maar het gaat steeds beter.”

Regeer doet net als voor zijn ziekenhuisopname ‘dingen die hij leuk vindt’. Op Foreholte, de plaatselijke toneelvereniging en zo nu en dan bezoekt hij ook wedstrijden van FC Groningen met de vader van Django Warmerdam (Voorhouter en speler van de Noorderlingen).

Wennen
De pensionado is een ‘bezig bijtje’, die geniet van zijn vrijwilligerstaken. Zo begon hij ooit als voorzitter van de tennisvereniging in Voorhout. ,,Ik ben in ’87 in Voorhout komen wonen en toen mijn zoontje twaalf was, ben ik daar voorzitter geworden. In ’95 denk ik.”

Jaren later raakte Regeer betrokken bij de voetbalclub. ,,Volgens mij bij een veiling van de vereniging, waar ik veilingmeester was. Op een gegeven moment ben ik gevraagd als voorzitter. In het begin was dat wennen als vreemde buitenstaander. Ik had wel eerder in het bestuur van mijn oude club RVC (voorloper van fusieclub Haaglandia, red.) gezeten, maar Foreholte was een andere club. Maar ik ben er steeds meer ingegroeid.”

,,Absoluut, al blijft die club uit Rotterdam mijn grootste liefde.”

Volgens Regeer is de taak van voorzitter allemaal wel te doen. ,,Kijk, er zijn twee manieren: je kan je overal mee gaan bemoeien of zorgen dat het in grote lijnen allemaal goed loopt en dat mensen het naar hun zin hebben. Dat laatste is mijn aanpak geweest. Eigenlijk had ik meer een ceremoniële functie.”

Familiedag
Een van de hoogtepunten voor de zestiger is het kampioenschap in de Derde Klasse met het eerste van Foreholte. ,,Dat was een mooi moment, maar aan de andere kant is dat niet het belangrijkste in een vereniging, besef ik ook. Ooit zei iemand tegen mij: ‘voorzitter, het gaat niet goed met Foreholte’. Toen reageerde ik: ‘oh, is dat zo? Of gaat het slecht met het eerste?’ Dat was het geval. Het betekent natuurlijk niet dat het dan slecht gaat met de vereniging, want op dat moment bloeide de club juist. We kregen meer leden en er kwamen meer vrijwilligers bij.”

Ook de jaarlijkse Foreholte Familiedag is een van de momenten wanneer Regeer enorm geniet. ,,Dat is altijd op Hemelvaartsdag, waar volgens mij dit jaar 27 teams aan meededen. Zo’n drie à vierhonderd man die dan wedstrijden spelen, zeven tegen zeven. Daarna een gratis barbecue, echt geweldig om te zien”, vertelt de inwoner van Voorhouter, waar hij al ruim dertig jaar woont en niet meer weg te denken is bij de Voorhoutse voetbalclub. ,,Voor sommige jong senioren ben ik de enige voorzitter die ze hebben gekend, dat is wel grappig als je er zo over nadenkt.”

Jaloers
,,Voor mij is het allerbelangrijkste dat iedereen zich welkom voelt op deze club. Foreholte is in de afgelopen periode qua ledenaantal gegroeid en er zijn meer vrijwilligers bijgekomen. Als je ziet hoeveel mensen er afkomen op de afsluitende avond van het kantinepersoneel. Dat denk ik dat menig grote voetbalclub jaloers is op de vele vrijwilligers.”

In de afgelopen elf jaar is de Voorhoutse club uitgegroeid tot ‘het cluppie van Regeer’. ,,Absoluut, al blijft die club uit Rotterdam mijn grootste liefde”, zegt de aftredend voorzitter met een knipoog. ,,M’n vader nam me in 1959 als zevenjarig jochie mee naar de Kuip, voor de interland Nederland-België. Dat eindigde in de legendarische 9-1 overwinning van Oranje, in zo’n afgeladen Kuip. Dat vergeet je nooit meer.”

Foto: Jeannette Kloet

Lees ook: ‘Arroyo: ,,Zolang je er maar eentje meer maakt dan de tegenstander hè?”’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 19 mrt.
Oefenduel
Katwijk2-5Jong ADO Den Haag
Za. 23 mrt.
Eemdijk14.30Quick Boys
FC Lisse14.30DVS'33 Ermelo
Ter Leede14.30SC Feyenoord
FC Rijnvogels14.30Swift
Soccer Boys14.30Valken '68
Kagia14.30HYS
Nieuwkoop14.30Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)15.00Zwammerdam
Katwijk15.30Rijnsburgse Boys
Achilles '2918.00Noordwijk
SJC18.00SteDoCo
Zo. 24 mrt.
Hillegom14.00Velsen
Foreholte14.00RVC'33
GDA14.00Teylingen
VCS14.30Warmunda