Met het tekenen van een contract bij Almere City FC zette Florian Wolf opnieuw een grote stap in de wereld van het profvoetbal. Een stap dichter bij z’n uiteindelijke gedroomde toekomst. Voor de trainer van SJC lijkt de weg naar een fulltime aanstelling bij de profs slechts een kwestie van tijd. Maar dat betekent wel dat zijn agenda nu voller is dan ooit. 

De dertiger stond in het verleden al onder contract bij clubs als FC Volendam als jeugdtrainer, maar combineerde dat altijd met een baan in het onderwijs. Sinds hij in Almere begonnen, focust hij zich nu volledig op zijn gezin en voetbal. ,,Dit is het gene wat ik wil. Nu roept iedereen: ‘kijk, ze draaien bovenin mee, het werkt’. Maar ik weet hoe het gaat in de voetballerij, als het straks misschien een keer niet goed gaat met SJC, dan werkt het ineens niet meer.”

Luxe
Die gedachte wil de trainer uit Assendelft voor zijn, door uit te leggen hoe de z’n gecombineerde baan in elkaar steekt. ,,Als ik op maandag opsta, rijd ik naar Almere toe, naar de club. Daar bereid ik mijn trainingen voor. Niet alleen voor Almere City, maar ook voor SJC. Luxer kan je het niet hebben. Andere trainers hebben een kantoorbaan van 40 uur en moeten de trainingen nog even tussendoor voorbereiden. Ik kan alles tot in detail uitwerken.”

De combinatie tussen het trainerschap bij SJC en Almere City zorgt er wel voor dat Wolf zes dagen van huis is. Ook het weekend zit barstensvol. Op vrijdagavond is hij assistent bij het eerste elftal in Almere. Op zaterdag is hij hoofdtrainer van Jong Almere City FC. Op zondag reist hij af naar Noordwijk.

,,Je mag alle dagen bellen, behalve woensdag.”

,,Mijn vrouw staat er gelukkig heel nuchter in. Ze gunt mij dit werk. Ze komt zelf ook uit de sportwereld en weet dus wat er van je gevraagd wordt. Ze zeurt er nooit over en komt ook met het gezin weleens kijken, als ik in de buurt speel met één van mijn elftallen. Ze is en blijft altijd super positief en dat geeft mij alleen maar meer energie om me als trainer te bewijzen.”

Voor z’n eigen ontspanning en voor de ruimte voor z’n gezin heeft Wolf de woensdag uitgeroepen tot ‘papadag’. ,,Je mag alle dagen bellen, behalve woensdag”, lacht de coach van SJC.

Nieuwe generatie
,,Die dag staat in het teken van de kids. Dan leg ik mijn telefoon weg en gaan we leuke dingen doen met elkaar. Naar Artis bijvoorbeeld. Ze moeten echt een ‘papadag’ hebben. Dan ben ik vanaf ’s ochtends tot het moment dat ze in bed liggen leuke dingen met de kinderen aan het doen.”

Het drukke leven hoort bij de levensfase waarin de inwoner van Assendelft nu zit. Wolf is met z’n 33 jaar een relatief jonge trainer. Waar het vroeger misschien ondenkbaar was dat zulke jonge trainers al aan het roer zouden staan bij landelijk spelende voetbalclubs, hoort de Noord-Hollander nu tot een generatie innovatieve en ambitieuze oefenmeesters, bij wie dat wel gebeurt. Zo staat bij ASWH de 32-jarige Rogier Veenstra aan het roer en heeft Fortuna Sittard met Sjors Ultee (32) de jongste hoofdtrainer van de Eredivisie.

,,Hoe goed je een team kan coachen, is niet leeftijdsgebonden.”

,,Ik denk dat langzaam de mening in de voetbalwereld is aan het veranderen is: dat niet altijd de beste voetballer, ook de beste trainer is. Ik heb zelf met jongens als Ruud van Nistelrooy de trainerscursus mogen doen. Waar dat soort jongens goed in zijn, zijn vooral de individuele trainingen. De vraag is alleen of ze ook een team kunnen managen en ze het zo kunnen overbrengen dat hun elftal ook nog als team gaan voetballen…”

Leiderschap
Volgens Wolf maakt het dan ook niks uit hoe oud je als trainer bent en dat het dus ook goed is dat de dertigers een kans krijgen bij de verschillende clubs. ,,Hoe goed je een team kan coachen, is niet leeftijdsgebonden. Sommige dingen kan je niet leren, die moeten ook in je genen zitten. Leidinggeven kan je best leren, maar je zal nooit een ‘natuurlijke leider worden’, als dat gewoon niet in je zit.”

Voor de jonge trainer is SJC een fijne plek om zich verder te ontwikkelen. In de Noordwijkse rust, maar wel op een goed niveau. ,,Het is een heerlijke, warme club. Ik maak ook graag een praatje met mensen die achter de bar staan, blijf altijd nog wel even hangen en drink een klein glaasje mee. En we hebben een jonge, goede groep. Het kan echt nog beter, maar we mogen niet ontevreden zijn over de start met SJC. We doen al mee in de top: hebben negen punten uit vier wedstrijden. Elk punt dat je aan het begin haalt, is mooi meegenomen.”

Foto: Johanna Wever

Bekijk ook: ‘Reportage: een terugblik op Katwijk – Quick Boys’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer