,,Derrin, naar voren”, schreeuwde trainer Florian Wolf bij een vrije trap in het voordeel van SJC tegen Leonidas. ,,Timo, snel nemen”, riep hij er achterna. De twee spelers volgenden zijn tips op en maakten op die manier de fraaie 3-0 tegen de bezoekers uit Rotterdam. De organisatie stond nog niet bij de tegenpartij, de keeper nog wat ver uit z’n goal. Ruigrok nam de vrije bal inderdaad snel en legde ‘m panklaar op het hoofd van verdediger Wijdenbosch, die de bal met een boogje binnen wist te koppen. Einde wedstrijd. Groot feest voor de bank van SJC.

Het past allemaal precies in het plaatje in Noordwijk van dit moment. Alles is even raak. De massale vreugde die bij de uiteindelijke derde treffer ontstond, de hele selectie vloog in de armen van trainer Wolf, onderstreepte dat gevoel nog eens. De Noordwijkers staan momenteel met vijftien punten uit zes wedstrijden bovenaan in de Hoofdklasse en wonnen zondag van wat van tevoren als een lastige tegenstander werd bestempeld. En of Leonidas nu zo slecht was, of SJC zo goed? Het werd nooit een echte wedstrijd op de Lageweg.

Extra middenvelder
,,Persoonlijk denk ik dat de waarheid in het midden ligt”, beantwoordde Wolf die vraag. ,,De eerste helft hebben wij gedomineerd, maar waren we slordig in de eindfase. Het enige gevaar bij hun vandaan kwam, was van de oude rechtsback van SJC, Mauro Kloppert. Maar dat hebben we in de tweede helft, met een extra middenvelder bij hem, goed afgedekt. We zijn vrij weinig echt in gevaar gekomen. Hebben amper echt uitgespeelde kansen tegen gehad.”

,,We staan verdedigend goed. We zijn bereid om vuile meters te maken.”

Alleen toen SJC al met 2-0 voorstond kwamen de Noordwijkers goed weg bij een lob over de ver uitgelopen doelman Björn Haggerty. De poging van Assad El Harti was waarschijnlijk al naast de goal beland, maar voor de zekerheid schoot Wijdenbosch de bal zelf nog even over de achterlijn.

Het amper weggeven van kansen, had een reden, vond Wolf. ,,We staan verdedigend goed. We zijn bereid om vuile meters te maken. Kijk, ik denk dat Leonidas ook een paar hele goede individuen heeft. Maar ik kon er geen verband in vinden. Als een spits van hun uitzakte en hij speelde ‘m breed, dan zag ik niemand voor de goal staan, om daar voor de bezetting te zorgen. Het was dreigen en pielen. Het zijn serieus goede voetballers, maar ze waren niet op elkaar afgestemd.”

De 3-0 van SJC wordt met de hele ploeg, inclusief trainer Wolf, gevierd

Dat is het huidige SJC momenteel wel. Waar de 1-0 van Mostava Frederik in de eerste helft nog redelijk uit de lucht viel, hij pikte een afgeslagen bal uitstekend op en schoot ‘m hard binnen, was de 2-0 van zijn voet een echte ’teamgoal’. Aanvaller Levy van Nispen werd aan de rechterkant van het veld diep gestuurd, waarna Nigel Hardenberg en Frederik voor de bezetting voor de goal zorgden. Uiteindelijk kon de laatstgenoemde van dichtbij binnen tikken.

Ander plan
Die goal werd niet alleen met de doelpuntenmaker gevierd, maar ook met de man van de voorzet, die tegen Leonidas z’n basisplek dus verzilverde met een assist. ,,Het was een mooie aanval”, had de spits zelf ook gezien. De Haarlemmer kreeg de voorkeur in punt van de aanval boven Wesley Haasnoot, nadat hij vorige week goed inviel tegen VOC (3-1).

,,Het plan was dit keer wel anders, dan vorige week”, legde de 23-jarige voetballer uit. ,,Ik moest de ballen toen iets meer vasthouden. Daardoor kregen we toen de kansen. Nu tegen Leonidas hebben we iets anders gespeeld. Ik moest wel strijden, werken en sleuren voorin. Volgens mij heb ik dat wel gedaan.

,,Het team en de sfeer is belangrijker, dan het hebben van tien goede individualisten.”

Ook Wolf toonde zich tevreden met de basisplek van de Haarlemmer. ,,Hij heeft zichzelf beloond met een assist en verder heeft hij een aardige pot gespeeld. Ook Wesley, die nu buiten de basis stond, was bereid kom keihard te werken bij z’n invalbeurt. Vanaf dag één merk je hier dat iedereen elkaar wat gunt. Dat heb ik wel geleerd van de afgelopen zestien jaar als trainer: het team en de sfeer is belangrijker, dan het hebben van tien goede individualisten.”

Test
De lach is breed in Noordwijk. De screenshotjes van de huidige stand niet van social media weg te krijgen. Maar met twee uitduels tegen SDO en Alphense Boys op het programma, die beide worden gezien als pittige tegenstanders, is het vooral interessant om te zien hoe de spelersgroep met nog meer weerstand omgaat. En misschien wel met tegenslag. Maar op dit moment denkt niemand daar nu aan op de Lageweg. SJC staat voorlopig bovenaan. En dan mag je lachen.

SJC – Leonidas 3-0 (1-0) 20. Frederik 1-0, 51. Frederik 2-0, 74. Wijdenbosch 3-0

SJC: Haggerty, Wijdenbosch, Van Breukelen, Lim, Groot, Ruigrok, Strojil, Van Stijn (77. Haasnoot), Hardenberg (64. Tavares), Van Nispen, Frederik (82. Morsen)

Foto’s: Johanna Oskam

Samenvatting SJC – Leonidas (Beelden: Bollenstreek Omroep)

Interview met Mostafa Frederik (SJC)POPULAIRE BERICHTEN