Van degradatiekandidaat nummer een tot reuzendoder. En dat allemaal binnen een paar weken. Na de winst op Lisse vorige week zorgde Ter Leede zaterdag met een 3-2 overwinning bij koploper IJsselmeervogels voor de verrassing van het weekeinde. ,,Dit zijn bonuspunten. Van te voren verwacht je dit natuurlijk niet”, zegt Vincent Ammerlaan.

Ammerlaan opende na zes minuten met een rake kopbal de score. Het werd zelfs nog mooier toen Mike Dam na dik een kwartier de tweede Sassenheimse treffer tegen de netten knikte. Ammerlaan: ,,Wij begonnen heel sterk. We hadden een goed plan bedacht en dat bleek te werken.”

Dodelijke efficiëntie 

Ter Leede zakte in en liet de thuisploeg het spel maken. Het had geleerd van de 7-3 nederlaag aan de Roodemolen eerder dit seizoen. De bezoekers wachtten geduldig op de ruimtes die zouden ontstaan en sloegen vervolgens genadeloos toe. ,,Vol op de aanval spelen tegen IJsselmeervogels is dodelijk. Daarom speelden we verdedigender dan normaal. Dat pakte heel goed uit. We hebben twee kansen gehad en dat waren twee goals”, beschrijft Ammerlaan de dodelijke efficiëntie van zijn ploeg.

Na de rust liet IJsselmeervogels mogelijkheden onbenut om terug te komen. Maar Bryan Burgerhout (paal) en Thomas Verheydt (gemiste strafschop) verzuimden de thuisclub weer in de wedstrijd te helpen. Ronnie Verplancke deed vervolgens wel zijn plicht vanaf elf meter en zette Ter Leede op een comfortabele 3-0 voorsprong. In de slotfase werd het door doelpunten van Burgerhout en Rutgers toch nog spannend, maar Ter Leede hield stand en boekte zijn vijfde overwinning van het seizoen. Pas de eerste op vreemde bodem overigens.

Niet gestolen

Ammerlaan vond dat zijn ploeg de punten zeker niet had gestolen. ,,We hebben er heel hard voor gewerkt. Het geloof was er vanaf het begin.” Toch was de aanvaller zo eerlijk om te bekennen dat zijn ploeg niet onfortuinlijk was geweest. ,,We hebben zeker vandaag een klein beetje geluk gehad”, zegt hij. ,,Maar we staan er wel echt als team. En er komen steeds meer spelers in vorm. Dat maakt, denk ik, het verschil ten opzichte van de voorgaande weken.”

De broodnodige eindsprint om degradatie te voorkomen, is definitief ingezet door de manschappen van Henk Wisman. ,,Het moet nu gebeuren. We zullen deze reeks moeten voortzetten.” Met wedstrijden tegen Kozakken Boys en Rijnsburgse Boys op het programma de komende weken zal dat niet makkelijk worden. Dat beseft ook Ammerlaan. ,,Maar zoals we nu voor elkaar door het vuur gaan, en met een beetje geluk, kunnen we nog een heel eind komen. Laten we eerst maar kijken of we de nacompetitie kunnen halen.”

Tekst: Tom van der Wilt

Archieffoto: Hans Schalk

POPULAIRE BERICHTEN