Jose Barbosa Nhoca ­sloot pas op zijn veertiende bij een club aan om veldvoetbal te spelen. Nu, bijna tien jaar later, is hij een belangrijke kracht op het middenveld van vv Noordwijk. “Ik heb zeker ambities en grote dromen. Het is aan mij om die na te jagen”, vertelt de 23-jarige Amsterdammer.

Een goed netwerk komt overal van pas, zeker ook in de voetballerij. Barbosa Nhoca kan er over meepraten. “Ik zat bij Swift toen een vriend aan mij vroeg wat ik het seizoen daarna zou gaan doen. ‘Geen idee, het liefst ga ik naar een hogere club’, zei ik. Die vriend kent Toer (Bouwman) heel goed. Toer heeft vervolgens gevraagd of ik mee mocht trainen. Dat kon en daarna is het gelukt.”

‘Hier bij Noordwijk speel je terug op de keeper en moet je daarna proberen opnieuw vrij te komen. Je werk zit er na één pass nog niet op.’

Barbosa Nhoca overtuigde de clubleiding op de Duinwetering en speelde vorig jaar vooral zijn wedstrijden in de defensie. Hij moest toen nog wel zijn draai vinden. “Het eerste seizoen was nog een beetje kijken, wennen aan de competitie en ik moest mezelf nog vinden”, vertelt hij. “De positie waarop de trainer me liet spelen en vooral de manier van opbouwen is heel anders dan ik gewend was. Nu ben ik een linie naar voren geschoven, richting de 6-positie en vorige week speelde ik zelfs op ‘10’.”

Favoriete plek
Wat is precies anders in het opbouwende gedeelte? “Noordwijk wil altijd voetballen. Bij Swift speelde je als cv het middenveld in en sloot je daarna aan. Hier bij Noordwijk speel je terug op de keeper en moet je daarna proberen opnieuw vrij te komen. Je werk zit er na één pass nog niet op.”

Inmiddels staat Barbosa Nhoca wat dieper op het veld opgesteld, als middenvelder. Daar ligt ook zijn voorkeur. “Centraal achterin is niet mijn favoriete positie, maar ik kan het wel en als het team mij daar nodig heeft, zal ik er spelen. Maar het liefst speel ik op ‘8’, of op ‘10’. Dat zijn posities waarbij je zowel kan aanvallen als verdedigen. Ik denk dat mijn kwaliteiten daar ook liggen.”

De rechtspoot sloot pas op latere leeftijd bij een club aan. Hij speelde aanvankelijk op trapveldjes en pleintjes en begon op zijn veertiende bij Blauw-Wit. Spookt de ‘wat-als-vraag’ wel eens door zijn hoofd? Wat als Barbosa Nhoca wel op jongere leeftijd was gestart en daardoor veel meer trainingsuren in de benen had? Wat was er dan mogelijk geweest?

“Natuurlijk denk je daar wel eens aan. Bij vrienden thuis zie ik wel eens foto’s dat ze van kleins af aan voetbal spelen. Misschien was het voor mij ook beter geweest om de eerste basistechnieken eerder onder controle te krijgen. Maargoed, het is nu eenmaal zo gelopen.” Desondanks is Barbosa Nhoca erg nieuwsgierig waar zijn plafond ligt. “Ik heb zeker ambities en grote dromen. Het is aan mij om die na te jagen.”

‘Als je ziet hoe we trainen en in de wedstrijden spelen, hoeven we voor weinig teams onder te doen.’

Na Blauw-Wit speelde Barbosa Nhoca ook bij ZSGOWMS, DWS en Swift. In de hoofdstad wonen meer Amsterdamse Noordwijkers. Met de gebroeders Toer en Ischa Bouwman en Riley Reemnet vormt hij een carpoolploegje. Al met al bevalt het uitstekend op Sportpark Duinwetering. “Ik heb het nog steeds erg naar mijn zin en kan het goed vinden met de jongens in de groep.”

Eerder dit seizoen zei doelman Lars Jansen dat Noordwijk als doel moet hebben ‘om de top vijf aan te vallen’. Hoe ziet Barbosa Nhoca dat? “Ik ben zelf iemand die vooral van wedstrijd tot wedstrijd leeft, maar ik hoor wel wat Lars zegt. Als je ziet hoe we trainen en in de wedstrijden spelen, hoeven we voor weinig teams onder te doen. Elke wedstrijd creëren we genoeg kansen en zaterdag speelden we erg goed tegen de koploper.”

Na vijf opeenvolgende remises boekte Noordwijk tegen het vooraf nog foutloze HHC Hardenberg (1-0) zijn eerste overwinning. De roodwitten hopen nu in de streekderby tegen FC Lisse op een tweede driepunter. Op Ter Specke komt Barbosa Nhoca een bekende tegen: Allon Koene. “Hij is een goede vriend van me, ik hoop dat hij speelt.”

Tot slot: durft Barbosa Nhoca zich aan een voorspelling te wagen? “0-2 voor ons, met een assistje van mij”, besluit de verdediger annex middenvelder.

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Jansen (Noordwijk): ‘Vind dat we de top vijf moeten aanvallen’
Check ook: Aanhoudende klachten dwingen Slijngard tot per direct einde als voetballer

POPULAIRE BERICHTEN