Op het moment dat uit de kleedkamer van de bezoekers de feestmuziek op maximaal volume draait, blijft de deur van de kleedkamer van Noordwijk dicht. Een lange tijd dicht. Voor het eerst sinds 2001 verloor Noordwijk in eigen huis van Katwijk: 0-1. De enige treffer viel halverwege de tweede helft: scheidsrechter Hardeman zag dat na een voorzet vanaf de linkerkant de bal tegen de hand van Jose Barbosa Nhoca ging en gaf Katwijk een penalty. Des Kunst bleef oog in oog met Lars Jansen kalm en schoot de bal buiten bereik van de goalie in de rechterhoek. “De penalty was onterecht en de nederlaag vond ik ook onterecht”, zei Nhoca na afloop van het duel.

Ondanks het feit dat Katwijk een stuk hoger staat op de ranglijst was het vertrouwen in een goede afloop groot op sportpark Duinwetering. Deels omdat Katwijk sinds 2001 er niet meer had gewonnen, maar vooral omdat Noordwijk, sinds de invoering van de Tweede Divisie, in staat is gebleken om het Katwijk ontzettend moeilijk te maken. “Zo sterk vond ik ze niet”, zei de rechtsback desondanks na afloop.

“Wij hebben veel meer kansen gecreëerd dan Katwijk.” Barbosa Nhoca had gelijk, maar het was wel zo dat de meeste kansen van Noordwijk ontstonden nadat Katwijk op voorsprong was gekomen. Verder voldeed deze editie van Noordwijk – Katwijk aan de voornaamste voorwaarden voor een goede derby. Spanning te over, intense strijd gegarandeerd, maar de fijnproevers komen er soms wel bekaaid van af.

Goaltune ingestart
Katwijk wist in het eerste half uur langzaam maar zeker het initiatief te pakken. De Krombewoners slaagden erin om onder de eerste druk uit te voetballen, maar konden aanvallend nauwelijks tot kansen komen. De grootste kans was voor Finn Janmaat, die na een klein half uur iets sneller bij een diep gegeven bal was, dan Lars Jansen, maar zijn inzet tegen de paal zag belanden. De gemiste kans voor Katwijk zorgde er ook voor dat Noordwijk even een boost kreeg en Katwijk via de omschakeling wat meer terug te dringen. Dat leidde tien minuten voor rust tot een grote kopkans voor Sander Bosma vanuit een corner. Zo groot zelfs dat de goaltune werd ingestart, de bal ging echter rakelings naast.

Na rust was het Noordwijk dat nadrukkelijker op de deur van Jean Paul van Leeuwen klopte. Met name Lucas Coopmans en Teun Zethof waren dicht bij de openingstreffer, zij vonden allebei Van Leeuwen op hun weg. Die fase van de wedstrijd vertelde eigenlijk het verhaal van het seizoen van Noordwijk. De doelpunten zijn duur op de Duinwetering .

“De kansen lagen er wel, maar ze gingen er niet in”, legde Barbosa Nhoca de vinger op de zere plek. “Maar zolang we keihard blijven werken, hier goed op blijven trainen en in ieder geval de kansen creëren gaan de goals ook echt wel vallen.” Tot het eenmaal zo ver is, kunnen tegenstanders aan één moment genoeg hebben om de drie punten mee te nemen.

Vermeende handsmoment
Halverwege de tweede helft kwam dat moment voor Katwijk. Rick van der Meer kreeg een mogelijkheid om te schieten van net buiten het zestienmetergebied. Zijn poging smoorde echter in de defensie van Noordwijk, waarna de bal in het strookje niemandsland tussen doelman Jansen en zijn verdedigers viel. Jansen wist de bal, vlak voor de neus van Levi Bouwense naar de zijkant te boksen, waardoor het acute gevaar afgewend werd. Noordwijk was echter nog niet uit de zorgen. Finn Janmaat kon de bal aan de rand van het strafschopgebied oppikken en weer voor het doel brengen. Nhoca blokte die voorzet, maar deed dat met de arm, waarna scheidsrechter naar de stip wees.

“Ik vond het een onterechte penalty”, verklaarde Barbosa Nhoca na afloop. “De bal kwam eerst in mijn gezicht en viel vervolgens op mijn arm. Ik hield er zelfs een bloedneus aan over.” Hoe goed de rechtsback van Noordwijk zijn pleidooi ook bracht, hij vond geen gehoor bij scheidsrechter Hardeman. Kunst schoot de strafschop beheerst achter Jansen en zette Katwijk op een 0-1 voorsprong.

Met nog ruim twintig minuten op de klok was er in principe tijd voldoende om de opgelopen schade te repareren. Als je echter zo moeilijk tot scoren komt als Noordwijk dit seizoen kan elke tegentreffer ook zomaar fataal zijn. Dat laatste was het geval, ondanks grote kansen voor onder andere Emiel Wendt, Kick Groot en Jesper de Vré en een rode kaart voor Rick van der Meer kort voor het verstrijken van de officiële speeltijd (hij haalde, de doorgebroken, Wendt onderuit).

Reeks doorbroken
Ook tegen tien Katwijkers lukte het Noordwijk niet meer om gelijk te komen. Daarmee doorbraken de bezoekers een reeks van 23 jaar zonder overwinning op Noordwijkse bodem. Op de Duinwetering bleef vooral het gevoel hangen dat Noordwijk te weinig had gekregen. “Ik vond het een onterechte overwinning voor Katwijk,” besloot ook Barbosa Nhoca zijn verhaal.

Tekst: Henk Kasius
Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: Na 8548 dagen wint Katwijk weer eens op de Duinwetering

POPULAIRE BERICHTEN