width=

Timo Ruigrok is er kapot van. Een chronisch enkelprobleem noopt hem om de meest nare keuze te maken die een voetballer op z’n bord kan krijgen. Het voetballen op het hoogste niveau is klaar. Een definitief einde van een passie die hij van kinds af aan beoefende.

Hij wist zelf al veel langer dat zijn enkel een ‘probleemkindje’ was. De middenvelder werd al vier keer aan z’n gewricht geopereerd. Bij elke training en wedstrijd tapete hij ‘m in en ging er nog een dikke brace omheen. Pijnvrij voetballen was al een tijdje uitgesloten. En na z’n transfer naar VVSB werd dat alleen maar erger.

,,Toen ik in gesprek was met VVSB over de overgang, heb ik bij de medische staf al aangegeven dat ik het altijd helemaal vaste tapete. Ze wisten ervan”, geeft Ruigrok toe. ,,Maar nu, als we op het veld stonden en de trainer de groep even bij elkaar nam om wat, maakte ik altijd direct die brace even los om mijn enkel zuurstof te geven. Dit ging zo niet verder.”

De vraag rijst echter waarom z’n kwetsuur uitgerekend deze zomer, na z’n transfer naar Noordwijkerhout, zo weer aan de oppervlakte komt te liggen. ,,Dat vragen er meer. Wat is het verschil met SJC, mijn vorige club? Dat is eigenlijk heel simpel. Op de dinsdag en vrijdagtraining kon ik het gewricht altijd wel op een één of andere manier een beetje ontlasten.”

,,Als ik nu op mijn teenslippers naar het strand loop, dan voel ik mijn enkel constant. Het doet gewoon pijn.”

,,Op de donderdagtraining, als we een partijvorm deden, dan was het wel wat pijnlijker. Maar dan tapete ik het weer stevig vast en verbeet ik de pijn. Net zoals op wedstrijddagen. Dat gaat bij VVSB gewoon niet. Vanwege het niveau in de Tweede Divisie moet ik altijd 110 procent geven. De pijn was niet te doen de afgelopen trainingen.”

Orthopeed
En dus klopte Ruigrok toch maar weer aan bij de medische staf van VVSB. Cees Damen en Yvonne van der Stoep verwezen de 24-jarige voetballer door naar Don de Winter, sportarts van Ajax. Die gaf op zijn beurt de tip om langs Gino Kerkhoffs te gaan, orthopeed van het AMC en één van de beste artsen in z’n vak.

Timo Ruigrok in betere tijden, als spelmaker bij zijn oude club SJC

Dat bleek een oude bekende van de voetballer. ,,Hij heeft mij al vaker geopereerd aan m’n enkel. Na de laatste operatie die ik bij hem had, adviseerde hij mij al om te stoppen met sporten op een hoog niveau als ik in de toekomst verder pijnvrij door het leven wilde gaan. Toen dacht ik: ‘bedankt voor je berichtje, maar dat ga ik mooi niet doen’. Nu ik uitgerekend weer bij hem uitkwam, wist ik genoeg.”

Ruigrok kon geen kant meer op. Stoppen was de enige optie. ,,Weet je, als ik nu op mijn teenslippers naar het strand loop, dan voel ik mijn enkel constant. Het doet gewoon pijn. Ik kon niet anders.”

Berichtjes
Nadat hij voor zichzelf de knoop doorhakte, vertelde hij het zijn vrienden eerst. Hij had er nog weinig behoefte aan om het aan de grote klok te hangen. Tot dit weekend, toen ook zijn club het naar buiten moest brengen voor diens fans en volgers.

,,Collega’s en vrienden die zelf niet voetballen, leven met mij mee en zeggen allemaal dat ze het vervelend vinden. Dat is heel lief, maar ze weten eigenlijk niet hoe erg ik het echt vind. Maar vrienden die zelf ook voetballen sturen allemaal hele meelevende berichtjes. Zij kennen het gevoel. Als je vier dagen in de week traint en er al je hele leven mee bezig bent, is het zo’n ‘mega-klap’ om er mee te moeten stoppen.”

,,Het afgelopen weekend ben ik met een paar vrienden naar Friesland geweest en heb ik mijn mobiel even weggelegd.”

De definitieve diagnose over z’n enkel moet nog worden gesteld, maar functies van z’n enkel zijn dermate achteruit gegaan (degeneratie red.), dat verder voetballen onmogelijk is. ,,Op selectieniveau sowieso. Misschien dat ik het later in het jaar nog op een lager niveau ga proberen. Misschien dat ik een paar keer ergens kan invallen bij SJC of ‘de Pensionado’s’. Maar voorlopig nog even niet.”

Even weg
,,Volgens mij besef ik nog niet helemaal dat het klaar is, heb ik gewoon nog niet echt te tijd gehad om er over na te denken. Maar nu het definitief is ga ik sowieso dingen missen. Die lol in de kleedkamer bijvoorbeeld.”

,,Het afgelopen weekend, toen ik wist dat het bekendgemaakt zou worden ben ik met een paar vrienden naar Friesland geweest en heb ik m’n mobiel even weggelegd. Even m’n hoofd leeggemaakt. Misschien dat ik de komende tijd wat andere dingen ga proberen. Tennissen ofzo. Misschien heb ik dan minder last van mijn enkel.”

Foto’s: Johanna Wever en Frank Venema

Lees ook: ‘Kersverse VVSB’er Ruigrok -voorlopig- genoodzaakt te stoppen met voetbal’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 20.00Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)