Het is een naam als uit een jongensboek: Bart Spil. De blonde middenvelder maakte afgelopen zomer de overstap van Hollandia uit zijn woonplaats Hoorn naar vv Noordwijk. Met de rood-witten beleeft Spil een competitiestart die velen op Sportpark Duinwetering zich heel anders hadden voorgesteld. Dat laatste geldt zeker voor de 25-jarige Spil die zijn ploeg in de eerste zeven duels maar liefst twaalf punten zag verspelen.

Dat gebeurde ook afgelopen zaterdag tegen RVVH toen hij voor het eerst sinds het openingsduel bij Spijkenisse weer eens aan de aftrap stond in het team van Dogan Corneille. ,,Wat aan het einde van het vorige seizoen gebeurde toen Noordwijk tegen ASWH promotie misliep, dat is geweest”, opent Spil. ,,Daar moet je niet in blijven hangen. Je merkt echter dat het momenteel mentaal toch zwaar is voor veel spelers. Het zit echt in de koppies. Die optater werkt nog steeds door. Het niveau dat het team vorig seizoen haalde, is er nog altijd niet, terwijl je als speler het voetballen echt niet verleerd. Het is zaak dat we de knop met elkaar omzetten. Zeker na een teleurstellend resultaat. In het voetbal telt alleen de volgende wedstrijd en daar zullen we ons op moeten focussen om ons doel te bereiken”, luidt het advies van nieuwkomer Spil.

Stofzuigen
Na drie seizoenen Hoofdklasse voetbal bij Hollandia was Spil, naar eigen zeggen toe, aan een nieuwe uitdaging. Uiteindelijk viel zijn keuze na een paar testtrainingen en een dito wedstrijd op vv Noordwijk. Beide partijen waren er vervolgens snel uit. ,,Ik denk dat ik met mijn type spel wel pas bij de club. Er zijn ras- en werkpaarden. Schaar mij maar in de laatste categorie. Daar heb ik geen enkele moeite mee. Met elf luxepaarden functioneert een elftal niet. Laat mij de bal maar afpakken en inleveren bij de creatieve spelers. Dat is mijn taak in het veld. Zwoegen en sleuren over het hele veld.  Ja, dat wordt tegenwoordig een box-to-box speler genoemd. Laat dat het dan ook maar zijn, hoewel ik het zelf liever als stofzuigen omschrijf.”

Sterkhouders
In zijn carrière wisselde Spil nogal eens van club. Via Blokkers, Hollandia en West-Friezen verwierf Spil drie seizoenenlang na zijn terugkeer bij Hollandia een vaste plek bij de Hoornse Hoofdklasser om daar tweemaal tot Speler van het Jaar te worden uitgeroepen. ,,Allereerst wilde ik altijd graag spelen en liefst ook zo hoog mogelijk. Daar werd ook mijn keuze voor Noordwijk door ingegeven. Kijken waar mijn plafond ligt, want ik vind ik nog altijd beter kan worden en dat wil ik ook graag laten zien. Als je bij Hollandia bij de sterkhouders hoort, dan moet dat me bij Noordwijk ook gaan lukken”, klinkt het vol zelfvertrouwen.

Borst vooruit
Spil heeft de reistijd vanuit Hoorn naar de badplaats er graag voor over om in deze regio carrière te maken. Viermaal per week vanuit Heerhugowaard waar hij als facilitair medewerker (tijdelijk) werkzaam is bij een zorginstelling, valt dat goed te combineren. ,,Hoewel ik op korte termijn mijn eigenlijke beroep als elektricien weer ga oppakken in een functie als werkvoorbereider. Dat levert straks echter geen wezenlijk verschil op met mijn huidige situatie. Dat betekent dat ik me naast mijn werk ook volop op Noordwijk kan richten. Te beginnen aanstaande zaterdag bij Ter Leede. In tegenstelling tot de wedstrijd tegen RVVH zullen we er dit keer wel vanaf de eerste minuut moeten staan. Met de borst vooruit het veld op. Gewoon uitstralen wat je wilt bereiken.  Scherp, fel en geconcentreerd. Dan komt het allemaal goed.”

Foto: Ron van der Linden.

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)