Op De Krom begon Katwijk als nummer zes van de ranglijst aan het duel tegen medeconcurrent HHC Hardenberg. Bijna twee uur later vonden de oranjehemden zich na de verdiende 2-0 zege op de formatie uit Overijssel terug op de derde stek. Met nog drie duels te gaan kan de regerend titelhouder zich alsnog kronen tot vice-kampioen. Zeker nu het kwakkelende IJsselmeervogels de weg volkomen kwijt lijkt te zijn.

Blessureleed loopt al de gehele voetbaljaargang als een rode draad door de selectie van Jan Zoutman. Voor het duel tegen HHC konden aan de lange lijst afwezigen ook de namen van de met een liesblessure kampende Steven Sanchez Angulo en de eveneens geblesseerde Damiano Schet worden toegevoegd. Daarnaast startte clubtopscorer Marciano Mengerink vanaf de bank omdat hij midweeks voorrang verleende aan het Champions League duel van Ajax in Londen dat hij als toeschouwer meemaakte.

Goed moment
Het missen van die drie mannen vertaalde zich in een valse start voor de thuisploeg, die na een klein halfuur blij mocht zijn dat het goed uit de startblokken geschoten HHC ondanks enkele goede mogelijkheden, had geweigerd om op voorsprong te komen. ,,Zij zetten hoog druk en daar konden we aanvankelijk geen antwoord op vinden. De tweede bal was steeds voor hen. Door hun speelwijze gingen wij ook veel te snel de lange bal hanteren”, analyseerde Bart Sinteur de openingsfase. ,,Pas daarna gingen ook wij voetballen, waarbij de 1-0 precies op een goed moment viel.”

,,Die zesde plaats op de ranglijst hoort niet bij Katwijk.”

Een knappe redding van de opnieuw uitstekende keepende Mark de Vries en een tweetal slordigheden in de afronding zorgden ervoor dat de thuisploeg het eerste halfuur, waarin het overigens zelf nauwelijks iets creëerde, schadevrij doorkwam. Juist op het moment dat het duel kantelde, zorgde een knappe steekpass van Joey Jongman ervoor dat Mike van den Ban vrij op kon duiken voor HHC-goalie Sander Danes. Die was vervolgens kansloos op de diagonale inzet van de aanvaller (1-0). Door wel te doen wat HHC Hardenberg eerder in de wedstrijd nadrukkelijk naliet, nam ook het zelfvertrouwen binnen de Katwijk-gelederen danig toe. Iets dat zich hierna overigens niet vertaalde in echt grote mogelijkheden.

Mark de Vries speelde een uitstekende wedstrijd voor vv Katwijk

Onder het toeziende oog van Katwijks assistent-trainer Thomas Duivenvoorden zag de waarnemend oefenmeester zijn ploeg direct na de thee de draad weer oppakken. Duivenvoorden, die dit seizoen opging voor het UEFA-diploma A, voorheen Oefenmeester 1, legde het eerste gedeelte van zijn examen afgelopen week al af. Tegen HHC Hardenberg nam de jeugdige trainer de taken van Jan Zoutman op de bank over om onder het toeziende oog van examinator Wiljan Vloet zijn praktijk gedeelte af te ronden.

Mooi eindigen
De beloning voor het veldoverwicht kreeg Katwijk nog binnen het uur. Een vloeiende aanval werd na een voorzet vanaf de linkerflank door Jan Willem Tesselaar van dichtbij tot de 2-0 gepromoveerd, waarmee de strijd beslist was. Beide ploegen kregen weliswaar nog mogelijkheden op een goal, maar spannend werd het nooit meer.

,,Eigenlijk hebben we na rust weinig weinig weggegeven”, zag Sinteur. ,,We hadden HHC na een halfuur in de tang. We werden bij die tweede goal geholpen door het tijdstip waarop ‘ie viel. We waren vooraf echt gemotiveerd om vandaag te winnen. Die zesde plaats op de ranglijst hoort niet bij Katwijk.”

,,Ik ben hier maar met één doel naartoe gekomen en dat is kampioen worden.”

,,Daarbij willen we ons niet beroepen op de waslijst aan blessures die het hele jaar een rol speelde. Deze selectie is sterk en breed genoeg om bovenin mee te draaien. Bovendien doe je de jongens, die vaak noodgedwongen wel gespeeld hebben, daarmee duidelijk te kort. Daarnaast heeft ook de trainerswissel zijn invloed gehad. Dat is nu achter de rug. Nog drie potjes te gaan en als we die alle drie weten te winnen kan het seizoen toch nog mooi eindigen voor ons.”

Volle bak
De teleurstelling over het mislopen van de titel klinkt overigens nog duidelijk door in de stem van Sinteur, die aan de vooravond van dit seizoen overkwam van Jong FC Utrecht. ,,Ik ben hier maar met één doel naartoe gekomen en dat is kampioen worden. Dat is niet gelukt, dus in dat opzicht kun je het bepaald geen geslaagd seizoen noemen. Over mezelf ben ik redelijk tevreden, maar het kan nog altijd beter. Daar werk ik hard aan. Ik ben pas twintig maar dat mag geen excuus zijn. Nu het seizoen goed afsluiten en dan volgend jaar volle bak weer voor de titel gaan.”

Katwijk – HHC Hardenberg 2-0 (1-0) 35. Van den Ban 1-0, 57. Tesselaar 2-0

Katwijk: De Vries, Hamdi, Van Dam, Sinteur, Van Weerdenburg, Susan (75. Vreekamp), Van der Meer, Jongman, Tesselaar (78. Mengerink), Van den Ban, Mamedov (86. Bibuljica)

Foto: Peter Teunissen

Lees ook: ‘Ter Leede verspeelt poleposition op frustrerende middag in Spijkenisse’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen