Hij mag met recht een honkvaste speler worden genoemd. In de jeugd konden BVO’s hem al niet te verleiden en later vingen ook hoger spelende regioclubs bot. Nee, Tom Bleijsweijk is op zijn plaats bij Foreholte, waar hij inmiddels aanvoerder van de hoofdmacht is. De entree in de tweede klasse verloopt zowel voor de club als Bleijswijk nog moeizaam. ,,Wij hebben vaak geen antwoord op de speelwijze van tegenstanders.”

De promovendus begon het seizoen met twee punten uit de eerste vijf duels. Na drie opeenvolgende zeges leek het lek vervolgens boven, maar door een karige oogst uit de laatste drie duels (een punt) is Foreholte toch weer teruggezakt. De huidige tiende plaats voldoet niet helemaal aan de verwachtingen.

,,We hadden wel op iets meer gehoopt”, zegt Bleijswijk. ,,En we hadden ook meer punten kunnen hebben. RKDEO hadden we echt moeten pakken en tegen Voorschoten ’97 en Teylingen gaven we in blessuretijd een voorsprong uit handen. Dat zijn toch zeven punten. Tel je die er bij op, dan ziet het er toch heel anders uit.”

Geen plan B

De laatste weken werd niettemin duidelijk dat Foreholte uit een ander vaatje moet tappen. ,,Het spel moet beter”, vindt Bleijswijk. ,,We hebben niet altijd een antwoord op de speelwijze van de tegenstander. Er is geen plan B als het niet loopt. Vorig seizoen konden we ons eigen spelletje spelen en waren we achttien keer op rij succesvol. Ook in de tweede klasse gaan we van eigen kracht uit en proberen we vanuit de achterste linie voetballend de spits te bereiken. Maar de laatste wedstrijden wordt het centrum vastgezet, waardoor we de lange bal moeten spelen. Als dat niet lukt, hebben we niets om op terug te vallen.”

Foreholte moet het sowieso als collectief zien te rooien. ,,Als je puur naar individuele kwaliteit kijkt, zijn tegenstanders vaak beter. Wij zijn niet afhankelijk van één speler, moeten het echt als team doen. Presteren we niet als een team, dan zouden we alle wedstrijden verliezen.”

Als aanvoerder mag van Bleijswijk iets extra’s verwacht worden, maar de middenvelder heeft zijn beste spel ook nog niet laten zien. ,,Tot dusver ben ik niet tevreden over mijn eigen prestaties. Ik heb maar een paar wedstrijden goed gespeeld. Dat komt deels ook omdat ik niet op mijn eigen plek speel.”

Bleiswijk, van origine een nummer 10, staat nu als verdedigende middenvelder opgesteld. ,,Mijn kwaliteiten liggen toch meer in het aanvallende. We hebben nu het elftal gecomponeerd waarbij we het sterkste collectief hebben. En eerlijk is eerlijk, het valt of staat ook met resultaat. Toen we drie keer op rij wonnen was het wel een goede plek.”

ADO en Sparta

Volgens coach Kees Zethof is Bleijswijk een speler die hogerop kan, maar niet wil. ,,Daar heeft-ie wel gelijk in”, zegt de student bouwkunde. ,,Vroeger had ik de kans om naar ADO, Sparta en Excelsior te gaan, maar ik heb dat nooit echt gewild. Ik houd van voetbal, maar ook van gezelligheid. Die combinatie is bij Foreholte prima. Ik vind het ook belangrijk om met mijn vrienden op vrijdagavond een biertje in de kroeg te doen.”

Tot aan dit seizoen informeerden clubs uit de buurt ook nog regelmatig naar Bleijswijk. ,,Maar nu bellen ze niet meer, omdat ze waarschijnlijk weten dat ik toch nee zeg. Maar ik denk ook dat ik niet veel hoger kan. Misschien één niveau hoger, maar de Hoofdklasse zou ik niet redden. De afgelopen jaren ben ik door het niveau ook niet beter geworden.”

Ondanks de kritische noten benadrukt Bleijswijk dat hij wel positief is over het vervolg van het seizoen. ,,Wij kunnen prima mee in de tweede klasse, dit is gewoon ons niveau. We kunnen van iedereen winnen in deze competitie. Dat biedt wel hoop voor de rest van het seizoen.”

Foto: Jeannette Dijkstra

POPULAIRE BERICHTEN