Marcel IJzendoorn, de coach van Foreholte, was in elk geval realistisch en eerlijk na de gewonnen seizoensopening bij HVV (2-3). ,,Dit was een armoedig potje, van beide kanten”, stelde de voormalig doelman. ,,Maar het doel was om drie punten te pakken en de manier waarop van ondergeschikt belang. Ik ben heel blij met deze overwinning.”

Foreholte onderging op sportpark Diepput een realiteitcheck. In plaats van tegenstanders als VOC, FC Boshuizen en SJC –gerenommeerde ploegen uit 1B – was nu het deftige HVV de opponent. Foreholte was vorig seizoen dichtbij een historische promotie naar de Eerste Klasse, maar strandde in het zicht van de haven. Drie kansen waren aan de Voorhouters niet besteed.

De rolverdeling in 2C is vanuit Voorhouts perspectief gewijzigd. Foreholte geldt als één van de te kloppen ploegen. Het team is van jager nu prooi geworden. De grote vraag is of Foreholte wederom een serieuze rol van betekenis kan spelen. ,,We moeten bevestigen dat we vorig seizoen niet boven onze stand hebben geleefd”, zei IJzendoorn al eerder.

Goede voortekenen
De voortekenen zijn goed. Foreholte lijkt er in ieder geval niet zwakker op geworden. Geen enkele spelbepalende speler vertrok, terwijl uit de jeugd zich enkele grote talenten hebben aangediend. Pim Spreeuw begon in de basis, terwijl Casper Brabander en Joeri Stavleu invielen. Christiaan Guijt had ook een basisplaats, maar de pijlsnelle buitenspeler drukte vorig seizoen al zijn neus aan het venster en is dus geen onbekende meer.

De jongelingen krijgen de kans omdat Foreholte met een blessuregolf kampt. Onder meer Wouter Vlasveld, Oscar en Toni Arroyo en Roy Dickhoff waren er tegen HVV vanwege uiteenlopende blessures niet bij. ,,In totaal mis ik vijf of zes spelers, die vorig seizoen vrijwel alles speelden”, benadrukte IJzendoorn. ,,Wouter, Toni en Roy verwacht ik over een week of twee weer terug.”

De opdracht om met winst af te trappen bij HVV was voor Foreholte niet eenvoudig. Vorig seizoen werd tweemaal gelijkgespeeld tegen de Hagenaars. In beide gevallen viel de gelijkmaker in blessuretijd. Uiteindelijk was driemaal scheepsrecht voor Foreholte. Ditmaal wisten de Voorhouters de slotfase schadevrij door te komen, zij het met samengeknepen billen.

Dood maken
Het spelbeeld leek een beetje op de eerste seizoenshelft van vorig seizoen toen Foreholte er vaak ook niet in slaagde een tegenstander kapot te spelen en wedstrijden ‘dood’  te maken. ,,Dat is misschien wel zo”, stelde IJzendoorn. ,,Maar ik vind dat we absoluut verder zijn dan vorig seizoen. Een jongen als Sam Lemmers heeft zich fantastisch door ontwikkeld. Maar dat het beter moet, en vandaag niet goed genoeg was, daar ben ik het mee eens.”

Na tien minuten stond het al 1-1. Beide ploegen kregen een cadeautje in de vorm van een strafschop. Rik Grondel pakte het namens Foreholte uit. Grondel tekende even later na een blunder van de HVV-doelman voor de 1-2. Jelle Geerlings – spelend als linkshalf – maakte er vlot 1-3 van.

In de tweede helft kwam Foreholte plichtmatig en pover voor de dag. De aansluitingstreffer na 57 minuten leidde een spannend laatste halfuur in. Omdat de bezoekers op de tegenstoot slordig waren en weinig finesse toonden, bleef het tot het einde spannend. Het trotse, maar kwaliteitsarme HVV wist niet meer gelijk te maken. Zodoende won de minst slechte ploeg. Volgende week wacht Foreholte een serieuze krachtmeting als VUC naar de Elsgeest komt.

HVV – Foreholte 2-3 (1-3). 1. Roos 1-0 (strafschop), 10. Grondel 1-1 (strafschop), 21. Grondel 1-2, 28. Geerlings 1-3, 56. Tjaden 2-3.

Foreholte: Van Schie, Schinkelshoek, Van Leeuwen, Spreeuw, Wiering, Jongbloed, Lemmers, Geerlings (70. Brabander), Guijt, Luigies (82. Stavleu), Grondel

Tekst: Gerben Oostdam

Foto: Jeannette Dijkstra


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)