Hun avonturen in de hoofdmacht lezen vooralsnog weg als een jongensboek. Toon Zwetsloot en Marc de Kruijs, de rising stars van Ter Leede. Alsof het voorbestemd was, zijn ze vrijwel gelijktijdig doorgebroken. En toeval of niet: sindsdien is Ter Leede gaan draaien. De jongelingen (19 jaar) zijn bescheiden over hun inbreng, maar sluiten ook de ogen niet. ,,Ter Leede is weer hot.”

Gebroederlijk staan ze opgesteld bij de kantine-ingang van Ter Leede: De Kruijs en Zwetsloot. Geen toeval. De twee zijn samen naar de Roodemolen gekomen en hebben daarvoor zelfs gezamenlijk gegeten. Boezemvrienden zijn het, al van jongs af aan. Samen delen ze lief en leed en jagen ze hun voetbaldroom na.

Zijn jullie echte maten?
Toon: ,,Ja, we doen alles samen. We zijn ook overburen. Als kleine jongens voetbalden we al samen en we zijn altijd vrienden gebleven. Vanavond kwam Marc nog bij ons thuis eten.”
Marc: ,,Mijn ouders waren niet thuis, dus stuurde ik de vader van Toon even een appje of ik bij hun mee mocht eten. Dat was geen probleem.”

Als beste vrienden: wat beschouwen jullie als elkaar beste karaktereigenschap?
Marc: ,,Toon is altijd eerlijk. Als hij iets vindt, dan zegt hij het ook altijd.”

Is dat ook slim? Altijd het hart op de tong hebben liggen?
Marc: ,,Misschien niet altijd, maar ik vind eerlijk zijn wel een heel goede eigenschap. Je weet bij Toon altijd waar je aan toe bent en kunt hem altijd vertrouwen.”

En andersom?
Toon: ,,Marc is heel sociaal. Als je ergens mee zit, kan je altijd bij hem terecht en hij helpt je dan ook echt.”

Dan kun jij straks ook nog therapeut worden, Marc!
Lachend: ,,Nee, ik studeer marketing. Ik hou het daar lekker bij.”

En wat studeer jij Toon?
,,Junior accountmanager op het MBO. Volgend jaar wil ik op het HBO verder gaan studeren. Waarschijnlijk sportmarketing, een beetje in dezelfde richting als Marc.”

Het moge duidelijk zijn: de twee hebben bijzonder veel raakvlakken en wellicht daarom matchen ze zo goed. VIDB vond het – aan de vooravond van de kraker tegen Noordwijk – tijd voor een kennismaking en legde Zwetsloot en De Kruijs vier stellingen voor.

Stelling 1:

Ik zal voor geen andere amateurclub spelen dan Ter Leede

Meteen een lastige. Zowel De Kruijs als Zwetsloot moet even nadenken, maar antwoordt vervolgens nee.

Marc ,,Ter Leede is zeker wel heilig. Het is onze club. We zijn begonnen in de ukken en spelen nu in het eerste. De komende jaren ben ik echt alleen maar bezig met Ter Leede en mijn eigen ontwikkeling. Ik denk dat Toon dat wel kan beamen. We moeten gewoon nog rijpen. Maar als wij ons goed ontwikkelen, moet het mogelijk zijn om wellicht een volgende stap te maken bij een andere amateurclub. Zoals Tomas Arroyo nu doet, al is hij natuurlijk geen Ter Leedenaar.”

Jullie zouden ook samen met Ter Leede omhoog kunnen gaan?
Toon: ,,Dat is ook het plan. We zouden heel graag naar de Derde Divisie willen promoveren en daar gaan we ook alles voor doen. Maar om terug te komen op de stelling: misschien wil ik op mijn 36e nog wel bij Teylingen gaan voetballen. Je weet nooit hoe het loopt, maar voorlopig telt voor mij alleen Ter Leede.”

Knijpen jullie wel eens in de handjes om te beseffen hoe snel het is gegaan?
Marc: ,,Natuurlijk. We kijken elkaar wel eens aan en denken dan: ‘dat doen we toch maar even, samen in het eerste spelen’. We zijn er ook blij mee, maar we worden ook goed opgevangen door het team. Het is niet zo dat wij als twee buitenstaanders binnenkwamen. We worden goed opgevangen door de oudere jongens. Dat maakt het team ook zo sterk, denk ik.”

Hoe zijn de reacties van de mensen op de club?
Marc: ,,Heel positief. Altijd.”
Toon: ,,Maar ook van de mensen in het dorp, hoor. En ook bij Teylingen als ik daar loop.”

Ik schreef in het wedstrijdverslag van DFS-uit dat ik een nieuw, fris elan merkte binnen de club. De boel leek een beetje ingekakt, maar oogt nu weer levender. Ervaren jullie dat ook zo?
Marc: ,,Jawel, al denk ik niet dat dat alleen door ons komt. Het gaat vooral om het team. Het draait lekker. Ik merk ook dat de jongens heel sociaal zijn. Misschien zijn ze dat altijd wel al geweest. Dat weet ik niet. Maar wij zijn nu in de groep en ervaren dat zo. Ik denk dat de supporters dat ook merken.”
Toon: ,,Je schreef dat Ter Leede weer hot is, en dat is ook gewoon zo. Het is onwijs gezellig. Het team klikt met de supporters en andersom.”

Stelling: 2

Mijn plafond ligt hoger dan de Hoofdklasse

Wederom een lastige vraag, maar weer volgt dezelfde uitkomst. Beiden reageren met een voorbehoud. 

Toon: ,,Ik denk dat je daar bescheiden in moet blijven. Je moet niet zelf van de daken gaan roepen dat je te goed bent voor de Hoofdklasse, want dan ben je dat in mijn ogen niet. Geen woorden maar daden.”
Marc: ,,Daar sluit ik me bij aan. De voeten laten spreken.”

Wat vinden jullie van het niveau in de Hoofdklasse?
Marc: ,,Een heel goed niveau.”
Toon: ,,Zeker. Ik weet alleen niet hoe de Derde Divisie is. Is dat echt zoveel hoger en beter?
Marc: ,,We hebben een oefenwedstrijd tegen Kon. HFC gespeeld. Dat werd 0-0, maar zij speelden een beetje met het tweede. Daar kun je dus niet echt conclusies uit trekken.”

Jullie zijn allebei eind oktober uit bij Feyenoord in de ploeg gekomen.
Toon: ,,Klopt, dat was een bekerwedstrijd. Ajax-uit was vervolgens de eerste competitiewedstrijd. Een aardig begin.”

Moet je dan een beetje geluk hebben? Het elftal is vervolgens gaan draaien. Of is dat ook jullie verdienste?
Toon: ,,Daarvoor draaide het niet en daardoor zijn wij misschien ook in het elftal gekomen. Ja, je moet geluk hebben dat het gaat draaien, maar deels heb je dat zelf ook in de hand. Ik denk dat wij het prima hebben gedaan. Niet alleen als individu, maar ook als team.”

Wat zegt Henk Wisman tegen jullie?
Toon: ,,Ik praat eerlijk gezegd niet zo heel veel met ‘m. Hij zegt niet zoveel.”
Marc: ,,Henk praat inderdaad niet zoveel, maar je ziet wel dat hij heel veel vertrouwen in ons heeft.”
Toon: ,,Soms zeggen bepaalde dingen ook heel veel. Als hij je bijvoorbeeld niet wisselt. Dat geeft vertrouwen.”
Marc: ,,Of als hij op de training naar je toeloopt en zegt: ‘je moet zo en zo lopen’. Hij is wel echt met ons bezig.”

Is het een toptrainer?
Marc: ,,Ik vind het een heel goede trainer. Hij weet heel veel over voetbal. Daarom is het een toptrainer.”
Toon: ,,Zeker een toptrainer. Absoluut te goed voor de Hoofdklasse.”

                    Een oude jeugdfoto: Marc de Kruijs onderste rij helemaal rechts en daarnaast Toon Zwetsloot

Waar zit ‘m dat precies in?
Marc: ,,Bij mij zat ‘m dat in het verdedigende verhaal. In de A1 hoefde ik eigenlijk nooit te verdedigen, omdat ik altijd aan het aanvallen was. Toen kwam ik bij de selectie en moest ik opeens gaan meelopen met m’n man. Ik had heel vaak zoiets van: ‘ik laat ‘m wel lopen’. Maar in het eerste kan dat echt niet. Henk heeft mij geleerd goed te staan en ook verdedigend te denken.”
Toon: ,,Ik wil niet zeggen dat ik heel erg eigenwijs ben, maar ik wist wel veel dingen beter dan de trainer vond ik zelf. Toen kwam ik bij Henk. Hij zei zoveel dingen waarbij ik ‘m altijd gelijk moest geven. Daarom ga ik er nooit tegenin. Ik kan wel wat terugzeggen, maar ik heb al snel door dat hij gelijk heeft.”

Stelling: 3

Het juniorenvoetbal is leuker dan het seniorenvoetbal

Voor het eerst worden er afwijkend antwoorden gegeven. De Kruijs antwoordt nee, terwijl Zwetsloot ja zegt. 

Toon: ,,Dan kijk ik vooral terug naar mijn jaren in de A1. Je speelt met je vrienden, tegen alleen maar leeftijdsgenoten en mooie derby’s tegen Noordwijk, VVSB, Quick Boys en FC Lisse. Dan win je een wedstrijd en sta je daarna samen een biertje te drinken met FC Lisse. Dat vond ik echt gezellig. Natuurlijk is de ambiance nu veel aansprekender en de aandacht heel leuk. Maar het juniorenvoetbal, en met name de A1-tijd, vond ik het allerleukste.”

Het is waarschijnlijk ook wat harder bij de senioren?
Toon: ,,Daar heb je wel gelijk in. In de A1 kon je nog wel eens een actie maken zonder dat je een trap kreeg. Als je dat hier doet, voel je het wel.”
Marc: ,,In de A1 was jij het meestal als aanvoerder die iemand op zijn kop gaf. Nu, bij de senioren, krijg jezelf op je kop. Wat dat betreft is het bij de senioren harder. Ik denk wel dat wij eraan gewend zijn. Wij gaan niet met onze kop omlaag lopen als iemand zegt dat je een bal verkeerd hebt gespeeld.”

Bij DFS viel me op dat je het bleef proberen, ondanks dat zeker niet alles lukte.
Marc lachend: ,,Maar dat kwam ook door het slechte veld. Nee, dat is mijn spel. Spelers als Ben van der Lans of Tomas Arroyo zeggen dan tegen mij: ‘Marc gewoon rustig blijven, en je acties blijven maken. Als het niet gaat, speel je gewoon rustig een balletje terug’.”
Toon: ,,Met jouw kwaliteiten moet je het ook altijd blijven proberen.”

Terugkomend op de stelling, Marc. Jij vindt het in de senioren leuker dan in de jeugd?
,,Misschien gaf ik iets te snel antwoord. Mijn tijd bij de junioren vond ik ook leuk, want we zijn met de A1 kampioen geworden. Maar ik ben natuurlijk geblesseerd geweest. Het eerste jaar in de A1 heb ik eigenlijk niet meegemaakt. Het tweede jaar kwam ik er weer bij, maar zat ik voor de winterstop eigenlijk al bij de selectie. Ik heb dus meer met de senioren dan de A of de B-tjes, zoals Toon dat wel heeft.”

Je liep een zware blessure op en scheurde je voorste kruisband af. Hoe was dat?
,,Dat was best wel een mentale klap. Ik heb er uiteindelijk veertien maanden voor genomen. Veel jongens willen sneller terugkomen, maar ik heb er bewust de tijd voor genomen, waarbij ik elke dag in de sportschool en bij de fysio zat om vol te revalideren. Het zijn de woorden van mijn vader, maar hij vindt dat ik sterker terug ben gekomen dan ik eigenlijk was.”

Je noemt je vader. Zelf voel je dat niet zo?
,,Ik hou er niet van om dat over mezelf te zeggen. Misschien is die blessure wel goed voor me geweest. Ik ben fysiek sterker geworden, heb dikkere benen gekregen van het trainen. Ik heb er nu ook helemaal geen last meer van.”

Jullie hebben samen stage gelopen bij Ajax. Hoezo is dat niks geworden, Toon?
Lachend: ,,Ik ben een Feyenoorder hé. Nee, in de eerste of tweede ronde viel ik al af. Marc is uiteindelijk tot de laatste ronde gekomen.”
Marc: ,,Ja en toen kwam Gino Dekker op de laatste stagedag aanzetten. Ze verkozen hem vervolgens boven mij. Bij Sparta hoefde ik vervolgens één keer mee te trainen en toen mocht ik al komen.”
Toon: ,,Daarna heb ik ook geen stage meer gelopen, terwijl ik wel gevraagd ben. Van mijn vader mocht het ook niet echt. Die zei: ‘je zit hier wel best’. Ik vond dat zelf ook wel. Al mijn vrienden zaten hier. In de D-tjes mocht ik naar ADO. Dan ga je net naar de middelbare school, moet je alles opnieuw oppakken, Ik vond het wel prima om lekker naar het Rijnlands te gaan. Lekker dichtbij, met mijn vrienden.”

Hoe lang heb jij uiteindelijk bij Sparta gespeeld, Marc?
,,Vijf jaar. Eigenlijk alleen maar basis gestaan. Het laatste jaar kreeg ik een trainer die andere voorkeuren had. Toen werd ik opeens op de bank gezet. Ik ben een paar keer het gesprek aangegaan. Hij vond dat ik harder moest trainen en beter mijn best moest doen. Ik vervolgens nóg harder trainen, maar ik kwam alsnog niet aan spelen toe. Er zaten wedstrijden tussen, zoals uit bij Groningen, dat ik nul minuten maakte. Op gegeven moment dacht ik: ik kan beter de eer aan mezelf houden. Toen ben ik zelf gestopt.”

Nooit spijt van gehad?
,,Ik heb het er wel eens met Joey van den Berg over. Samen gingen we naar Sparta. Met de kennis van nu had ik het anders gedaan dan vroeger. Ik was misschien wel een beetje te lief. Kwam natuurlijk uit het dorp, niet uit de stad. Al die andere jongens waren wat harder. Je wordt wel harder gemaakt, maar misschien had ik wat meer van me af moeten bijten in het laatste jaar. En tegen de trainer moeten zeggen: ’trainer, zet mij nou één keer in de basis, dan laat ik het je zien’. Maar ik heb er geen spijt van dat ik ben gestopt.”

,,Je leert bij een BVO wel die mentaliteit. Kijk naar de jongens bij ons in het team nu. Die hebben overal schijt aan. Dat is gewoon die mentaliteit die er wordt ingebracht. Die heb je echt nodig.”

Wie zijn een beetje de sfeermakers van de selectie?
Marc lachend: ,,Dat zijn er wel een aantal. Jeffrey Bok, Tony Schreurs. En Ruben van der Does. Honderd procent. Een heel aardige jongen, maar ook knettergek.”
Toon: ,,En Kappenberg natuurlijk. Die zingt af en toe nog.”

Stelling 4

Ter Leede is de beste ploeg uit de Hoofdklasse A:

Hier zitten de twee boezemvrienden weer op één lijn. Beiden antwoordden ze met nee. Niet voor het eerst in het gesprek geven ze aan dat bescheidenheid belangrijk is.

Marc: ,,We zijn wel de beste ploeg, maar kwalitatief heeft Noordwijk betere spelers.”

Met wat voor verwachtingen gingen jullie het seizoen in?
Marc: ,,Ik wist wel dat we heel veel kwaliteit hadden, over de gehele linie. Hoe het is uitgepakt – de mix en hoe het staat – dat is alleen maar mooi. Het is echt een goed team geworden. Maar om dan meteen te zeggen: ‘we zijn de beste’…Dat weet je niet. Het is belangrijk om ook bescheiden te blijven. Met je borst vooruitlopen is niet verkeerd, maar als je het teveel doet, kun je ook door de mand vallen.”

Wat verwachten jullie van de wedstrijd tegen Noordwijk?
Toon: ,,Ik denk dat er heel veel toeschouwers komen en dat een hardwerkend Noordwijk en een hardwerkend Ter Leede gaan uitmaken wie er mee gaat doen om de titel samen met Achilles Veen. Ik hoop dat de best voetballende ploeg mag gaan winnen.”

Jij denkt dus dat er één ploeg af gaat haken?
,,Ja! Alhoewel: als wij verliezen misschien niet direct. Wij staan één punt achter op Achilles Veen. Maar ik denk dat het sowieso tussen deze drie gaat.”

Gaat de druk nog een rol spelen? Noordwijk moet en Ter Leede mag. Of leggen jullie jezelf ook de druk op om een goede wedstrijd te spelen?
Marc: ,,Eigenlijk zijn wij er op die manier niet mee bezig. We gaan gewoon lekker voetballen. Natuurlijk willen de sponsors bij ons ook graag richting de Derde Divisie, maar we voelen geen druk. Het is niet zo dat er iemand in de kleedkamer komt staan en vertelt dat we moeten winnen. Wij werken er allemaal keihard voor, ook als we verliezen.”

Foto boven: Hans Schalk

POPULAIRE BERICHTEN