“Het is voor mij een perfecte match, zo heeft het altijd gevoeld.” Bram Ros en Rijnsburgse Boys, het is een gelukkig huwelijk. De middenvelder speelt sinds 2018 op Sportpark Middelmors en zal er gezien zijn doorlopende contract tot medio 2025 ook de komende jaren actief zijn. Ros hoopt in die periode op zijn minst een serieuze gooi naar de titel te kunnen doen, het liefst dit seizoen al.

Dat Ros geliefd is bij het Rijnsburgse publiek valt wel te verklaren. De captain is naast een zeer bekwame middenvelder ook een harde werker, hij communiceert direct en durft ook zijn ambities uit te spreken. Het zijn aspecten die de gemiddelde Rijnsburger doorgaans wel kan waarderen.

“Rijnsburgse Boys is een gezellige familievereniging, waar prestatie en plezier voor mij op de perfecte manier samenkomen”, vertelt Ros. “Druk is er natuurlijk wel, maar er wordt nooit in paniek gehandeld. Als we vier keer op rij verliezen, dan wordt niet meteen geroepen dat de trainer eruit moet. Als zoiets gebeurt, moet er echt wel iets anders aan de hand zijn. Ik vind Rijnsburgse Boys een fijne club met prettige mensen en bovendien is het één van de grootste amateurclubs van Nederland. Het is mooi spelen hier.”

‘Wij verkondigen niet naar de buitenwereld dat we kampioen gaan worden, maar we hebben wel een selectie om mee te gaan doen.’

‘Geweld moet stoppen’
Ros gaat zaterdag met Rijnsburgse Boys op bezoek bij Quick Boys. De laatste onderlinge ontmoeting was misschien wel de meest besproken ooit. De derby op 19 april werd voor aanvang ontsierd door supportersgeweld. Dat er uiteindelijk elf kinderen gewond raakten, bleek uiteindelijk de spreekwoordelijke druppel. Er werden verschillende maatregelen afgekondigd, waarvan het weren van uitsupporters de meest ingrijpende was. Tot 2024 mogen er bij Katwijkse derby’s op het hoogste niveau alleen fans van de thuisclub aanwezig zijn.

‘Dat ging goed en het idee vanuit de staf was om er mee door te gaan, maar Rob Overvliet deed het zo goed dat ik weer op het middenveld speel.’

“Het zijn altijd de goeden die onder de kwaden lijden”, verzucht Ros. “Een groep van twintig of dertig personen verpest het voor de 3500 anderen. Het geweld moet gewoon ophouden, je hoort het tegenwoordig zoveel. Ik snap dus dat er is ingegrepen, hoe jammer dat voor ons als voetballers, maar ook voor de supporters is.”

Ros vindt niet dat Rijnsburgse Boys zaterdag – op een Nieuw Zuid met alleen maar Quick Boyzers – per definitie in het nadeel is. “Natuurlijk geeft het een boost als er veel fans van je eigen club aanwezig zijn, maar persoonlijk krijg ik er ook een kick van als er veel mensen tegen jou zijn.”

Verhoudingen lastig in te schatten
De Hagenaar rekent op een sterker Quick Boys dan vorig seizoen, al blijft het koffiedik kijken hoe de verhoudingen precies zullen liggen. “Zij hebben kwalitatief goede spelers erbij gekregen: Owusu die rechtsback, Van den Meiracker die altijd goed is voor doelpunten. En Junte die al veel wedstrijden in de Tweede Divisie heeft gespeeld. Maar het is allemaal lastig inschatten. Er zijn mensen die zeggen dat wij in de top drie thuishoren. Als je dan de wedstrijd van zaterdag hebt gezien, leek het daar totaal niet op.”

Rijnsburgse Boys kwam voor eigen publiek niet verder dan 0-0 tegen Scheveningen. “We speelden in een veel te laag tempo”, baalt Ros. “Zij stonden erg compact, dan moet je een beetje geluk hebben met het scoreverloop. Dat zo’n kopbal van Dennis van der Plas er vroeg in de wedstrijd wél ingaat, zodat zij wat meer moeten komen en de ruimtes groter worden. We waren niet bij machte ze kapot te spelen.”

Zich zorgen maken doet Ros niet. Grijnzend: “Vorig seizoen verloren we Scheveningen-thuis met 0-1. Dus we hebben nu al een puntje meer.”

Ros is het seizoen als middenvelder begonnen, terwijl anders beoogd was. “Eigenlijk was de bedoeling dat ik centraal achterin ging spelen. Ik kwam daar vorig jaar te staan, nadat we vier wedstrijden op rij hadden verloren. Dat ging goed en het idee vanuit de staf was om er mee door te gaan, maar Rob Overvliet deed het zo goed dat ik weer op het middenveld speel.”

‘Quick Boys is een ploeg die ook wil voetballen, als er ruimte komt, hebben wij de wapens om toe te slaan.’

“Dat komt natuurlijk niet alleen door Rob”, vervolgt Ros. “Het is ook een keuze voor de balans in het team. Daarnaast is de selectie ook iets anders uitgevallen dan verwacht, zijn er andere keuzes gemaakt met betrekking tot het aantrekken van nieuwe spelers. Voor mij maakt het niet uit. Ik ben van origine middenvelder, maar vind centraal achterin ook heerlijk.”

Kanshebber voor de hoofdprijs?
Een nadrukkelijke wens van Ros is om een keer kampioen te worden met Rijnsburgse Boys. Die ambitie steekt hij niet onder stoelen of banken. Kunnen de Uien zich dit seizoen al in de titelrace mengen?

“Wij verkondigen niet naar de buitenwereld dat we kampioen gaan worden, maar we hebben wel een selectie om mee te gaan doen. Het niveau in de Tweede Divisie wordt voor mijn gevoel elk jaar hoger, er komen ook steeds meer voormalig profvoetballers bij. Ook dit seizoen zijn er weer veel echt goede ploegen, zoals Katwijk, HHC en AFC.”

Inherent aan het steeds hogere niveau is dat er ook meer broodvoetballers hun intrede op het hoogste amateurniveau maken. Ros heeft daar geen boodschap aan. Hij is liever honkvast, zo blijkt ook wel uit zijn lange verbintenis tot 2025.

“Spelers die van club naar club gaan, daar heb ik niet zoveel mee. Ik ben niet zo goed in gesprekken voeren en heb ook geen zaakwaarnemer. Maar als je het ergens goed hebt en de club is ook tevreden, dan moet het toch niet al te moeilijk zijn?”

Ros sluit af met een voorspelling. Hij voorziet een 1-3-zege.”Ik voel een goede wedstrijd van onze kant aankomen. Quick Boys is een ploeg die ook wil voetballen, als er ruimte komt, hebben wij de wapens om toe te slaan. Iedereen is fit bij ons, we zijn gevaarlijk genoeg om ze pijn te doen.”

Foto: Orange Pictures

POPULAIRE BERICHTEN