Sietse Brandsma maakte zaterdag op bezoek bij Rijnsburgse Boys (0-3) zijn eerste goal voor Katwijk in de tweede seizoenshelft. Daarmee staat de teller inmiddels op acht treffers. Niet onaardig, maar de spits weet dat er meer in het vat zit. Ook trainer Anthony Correia is die mening toegedaan.

“Ik ben er heel blij mee, het was mijn eerste doelpunt na de winterstop”, aldus Brandsma (27) over het openen van de score op Middelmors. “Het is niet zo dat ik heel veel heb gespeeld in de tweede seizoenshelft. Ik heb er een tijdje uitgelegen en zat daarnaast een aantal keer op de bank. Dan is het extra lekker om in zo’n derby de 0-1 te maken.”

Brandsma troefde op weg naar zijn doelpunt Rijnsburg-captain Bram Ros af. “Dat is ook wel een beetje mijn kracht. Ik zag al dat hij twijfelde om de bal op te pakken. Ik kwam er langs, hij viel en ik kon het uiteindelijk afmaken.” Daarna maakte opluchting zich meester van de spits, aan wie het knaagde dat hij al even niet meer had gescoord. “Daar ben je wel mee bezig ja, dat zit wel dwars.”

‘Sietse is een constante dreiging, door de lucht en in de diepte. Ik weet zeker dat hij alleen nog maar beter gaat worden in het Katwijk-shirt.’

‘Wisselend seizoen’
Katwijk is de huidige nummer vier van de Betnations Divisie, op veertien punten van koploper Spakenburg. Na twee opeenvolgende titels is dat geen notering die tot tevredenheid stemt op de Krom.

“Het is echt een wisselend seizoen”, stelt Brandsma, die afgelopen zomer overkwam van Kon. HFC. “Je hebt op voorhand natuurlijk hoge verwachtingen dat je voor het kampioenschap wilt spelen. Dat is niet gelukt. We hadden wel echt een goede serie voor de winterstop en toen dachten we: het zou misschien nog kunnen. We zijn alleen te wisselvallig. Misschien is dit een leerseizoen voor ons. Het gros van de basis blijft. Hopelijk kunnen we vanuit hier proberen op te bouwen naar iets moois.”

Ook in zijn eigen prestaties ziet Brandsma ruimte voor verbetering. “Ik sta op acht goals en zeven assists. Op zich is dat wel redelijk voor de wedstrijden die ik heb gespeeld, maar je wilt altijd meer. Wat dat betreft is het voor mij ook een beetje een leerseizoen geweest. Het is nog een beetje inkomen, al krijg je daar bij Katwijk niet de tijd voor. Je moet er direct staan. Tegen Rijnsburgse Boys speelde ik erg lekker: ik heb mijn ding gedaan en ben belangrijk geweest met een goal.”

Andere weerstand
Trainer Correia, die na het seizoen vertrekt, denkt dat Katwijk nog veel plezier gaat beleven aan Brandsma. “Ik ken Sietse al best wat jaren. Hij gaat iedere keer een stapje omhoog en pakt het niveau goed op. De weerstand die je als Katwijk-speler krijgt is alleen anders dan als een HFC-speler, daar moet je jezelf tegen wapenen. Voor Sietse is dit een leerjaar. Hij is een spits waar alles inzit. Hij moest alleen wennen aan het Katwijk-niveau, daar kan hij nog een stap in maken.”

Volgens Corrreia schuilt in Brandsma al een topschutter. “Jij hebt het over tien goals en tien assists over een heel seizoen, dan ben je bij twintig goals betrokken. Dat is gigantisch veel. Ter voorbeeld: El Azzouti had vorig seizoen bij ons achttien goals en twee assists. Sietse is een constante dreiging, door de lucht en in de diepte. Ik weet zeker dat hij alleen nog maar beter gaat worden in het Katwijk-shirt.”

‘Ik weet niet precies waarom hij dat zo heeft gezegd, dat is niet echt iets voor hem.’

Twintig goals per seizoen
In de voorbereiding op het nieuwe seizoen zei Kon. HFC-trainer Gertjan Tamerus tegen VIDB dat hij Brandsma in staat achtte om twintig goals of meer voor Katwijk te maken. Als we de spits met die uitspraak confronteren, begint hij al te lachen.

“Ik weet niet precies waarom hij dat zo heeft gezegd, dat is niet echt iets voor hem”, aldus Brandsma. “Ik heb ook nog nooit boven de twintig goals gemakt: één keer kwam ik tot vijftien en vorig seizoen had ik er twaalf. Ik weet wel dat het erin zit, maar dan moet ik wel een constant seizoen spelen. Dat gebeurt nu niet, waardoor ik zo rond die tien blijf steken.”

Vertrek van boemzemvriend
Brandsma gaat na dit seizoen wel ‘alleen’ verder. Goede vriend Koen Tros keert namelijk terug naar Kon. HFC. De twee spelen al bijna nagenoeg hun hele voetballeven samen. “Zeker jammer, maar ik snap zijn keuze. Hij begon in de basis, kreeg daarna een voetblessure en is daarna nooit meer echt aan bod gekomen.”

Betekent dat lange autoritjes alleen richting de Krom voor Brandsma? “Ik kan misschien met Ruben (Doesburg) of Des (Kunst) meerijden. Die wonen in Beverwijk”, glimlacht de linkspoot. “En er komt nog een nieuwe jongen (Maurizio Brenna, red.). Hij woont in Castricum, dat is tien minuutjes bij mij vanuit Alkmaar vandaan.”

Foto’s: Kees Jonker

Lees ook: Katwijk-verdediger Blokland stopt over aantal maanden met voetbal
Check ook: Tamerus over Katwijk-aanwinst Brandsma: ‘Als dat lukt, dan denk ik zeker dat hij er 20 of 25 kan maken’

POPULAIRE BERICHTEN