Ruud Bröring pleit voor een aantal aanpassingen van de spelregels om zo het voetbal aantrekkelijker te maken. ,,De toeschouwersaantallen lopen terug. Dat zie je vooral in het amateurvoetbal. Dat komt naar mijn mening omdat steeds meer ploegen een verdedigendere speelwijze aannemen”, stelt de oud-coach van Noordwijk en Lisse. In gesprek met VIDB doet hij een zestal suggesties.

Volgens Bröring (op de foto met polo) kunnen een aantal spelregelwijzigingen bijdragen aan sneller en attractiever voetbal. Als eerste moet er volgens hem zuivere speeltijd worden ingevoerd. ,,Dit voorkomt tijdrekken en andere vertragende tactieken zoals wisselen in de laatste minuten en het simuleren van blessures.” Bröring oppert vier kwarten van vijftien minuten met zuivere speeltijd. ,,Topamusement, geloof me. Bovendien voorkomt het een hoop irritatie en agressie in en om het veld.”

Daarnaast moet volgens Bröring de vrije trap, net zoals in het hockey, snel genomen kunnen worden om het spel sneller te maken. ,,In het hockey mag je namelijk sinds een aantal jaar de vrije slag naar jezelf spelen. Dat werkt heel goed en is zo in te voeren.”

Wat Bröring een doorn in het oog is, is dat een ingooi bij twijfel bijna altijd aan de verdedigende partij wordt toegewezen. ,,De aanvallende partij zou juist beloond moeten worden voor het feit dat ze willen aanvallen. En niet andersom. Dit is een soort ongeschreven wet die in mijn tijd (begin jaren zestig en waarschijnlijk al eeuwen daarvoor) al bestond. Hoe conservatief kun je als voetbalbond zijn?”

Drie corners, penalty

De vierde wijziging behelst het principe dat vroeger bij straatvoetbal werd toegepast. Namelijk de ‘drie-corners-penalty’ regel. Zo beloon je ploegen die aanvallen. Ploegen die willen verdedigen, worden dan gedwongen om ver van het eigen strafschopgebied te spelen. Dus niet meer laf inzakken maar naar voren pressen.”

Verder wil Bröring dat een ingooi op de helft van de tegenpartij een intrap wordt. Dit om meer gevaar te kunnen stichten. ,,Hoe vaak levert een verre ingooi geen kans op? Met een intrap creëer je altijd gevaar. Dan wordt het een soort vrije trap vanaf de zijkant.”

Tot slot wil Bröring onmiddellijk invoeren dat camerabeelden tijdens de wedstrijd gebruikt kunnen worden. ,,Iedere ploeg mag één keer per kwart de beelden laten checken. Heb je het goed, dan mag je nog een keer. Met een maximum van twee keer.”

Volgens Bröring zal dit een flinke kwaliteitsimpuls opleveren. ,,Het is toch stuitend te zien dat bij bijna iedere Eredivisiewedstrijd er beslissende fouten gemaakt worden, die een onterechte winnaar en dus verliezer oplevert. Bovendien laat de bond wekelijks scheidsrechters meedogenloos zakken, omdat die nooit alles kunnen zien en tijdens de wedstrijd simpel uit de brand geholpen kunnen worden.”

NBA

Bröring wil de wijzigingen eerst bij de zaterdagse Topklasse doorvoeren. ,,Daar komt nog wel wat publiek op af en de KNVB kan dan onderzoeken of het aanslaat. Als dat zo is, kan het landelijk worden toegepast. En misschien dat andere landen het dan ook oppakken. Iemand moet de eerste zijn, toch? In de NBA maken ze ook hun eigen regels”, verwijst hij naar de Amerikaanse basketbal competitie waar ook andere regels gelden dan in Europa.

Heel veel vertrouwen dat de KNVB het voorstel oppakt, heeft de oud-trainer overigens niet. ,,Ik heb het vroeger ook al allemaal al een keer geopperd en met mij jongens als Louis van Gaal en Marco van Basten. Geen kleine jongens, toch? En toen werd er ook niets mee gedaan!”

Bröring tot besluit: ,,Ze zijn bij de voetbalbond echt zo conservatief als wat en ongelofelijk bang voor nietszeggende bobo’s als Blatter en Platini. Net als de de FIFA bestaat de Hollandse Spelregel Commissie vermoedelijk uit allemaal saaie, oude mannen die slechts voor het pluche kiezen. Graag meld ik me als gesprekspartner bij die ‘heren’ aan.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Ron van der Linden

POPULAIRE BERICHTEN