Het slechte presteren van landskampioen Katwijk is voor iedereen een raadsel. Ook voor Cees Bruinink, maar de Velserbroeker heeft goede hoop dat het ergste achter de rug is. De coach is niet bevreesd voor de op papier zware duels tegen IJsselmeervogels en volgende week tegen Rijnsburgse Boys. ,,Dat zijn duels op zich, ideaal om vertrouwen te winnen. Zaterdag tegen IJsselmeervogels gaan we voor de ommekeer.”

Bruinink wordt in zijn vertrouwen gesterkt doordat de ziekenboeg langzaam leegloopt. ,,Sinds een week of twee ben ik weer wat completer. Alleen Jeffrey Dekker, Jerghinio Sahadewsing en Jos Jansen zijn nog niet van de partij. Daarvoor miste ik constant vijf of zes man. Belangrijk is dat Michiel van Dam alweer twee wedstrijden heeft gespeeld. Die gaat vanzelf in vorm komen, maar dat heeft even tijd nodig.”

Bruinink klaagde de afgelopen weken steen en been over de arbitrage. Hij vindt dat over het algemeen jonge arbiters teveel een stempel op wedstrijden van Katwijk willen drukken. ,,Jonge scheidsrechters van 21, die helemaal strak van zenuwen staan, fluiten dan de landskampioen. Die willen dan laten zien dat ze wel een rode kaart durven te geven.”

Het gevolg is vijf rode kaarten in tien duels en een langdurige schorsing voor Sahadewsing – die al tweemaal van het veld werd gestuurd. ,, Het is allemaal erg ongelukkig. In die vijf duels hebben we een punt gepakt. De stand op de ranglijst gaat dan ook aan de jongens vreten.”

Bruinink is realist genoeg om te beseffen dat het slechte presteren niet alleen het gevolg is van pech. Ook een leider ontbreekt. Katwijk slaagde er niet in een waardig opvolger voor Jordy Zuidam te strikken. Zijn gemis laat zich zwaar voelen. ,,Jordy was in de kleedkamer enorm belangrijk. Je ging ergens naartoe en Jordy wist precies hoe je die weg moest bewandelen. Vorig jaar was het allemaal wat stabieler.”

Routiniers Paul de Lange en Danny Guyt zouden op papier de rol van Zuidam over moeten kunnen nemen, maar zijn daar tot op heden niet in geslaagd. ,,Die hebben al de grootste moeite om aan te passen”, zegt Bruinink. ,,Daarnaast zijn Donny (van Oijen) en Jeffrey (Jongeneelen) allebei hun vriendin kwijtgeraakt. Dat werkt gewoon door in het veld. Als Jeffrey tachtig procent van zijn niveau van vorig jaar haalt, is hij nog steeds niet te houden. En andere jongens, zoals Joost Leonard, hebben momenteel niet het vertrouwen. Joost heeft pas nul doelpuntjes gemaakt.”

Foto: Aad de Winter/www.bobkat.nl

POPULAIRE BERICHTEN