Na avonturen bij Alphense Boys en AFC keert Bryan Iliohan deze zomer terug bij FC Lisse. Zijn eerste stappen op een voetbalveld zette hij op Ter Specke. Zijn droom is om in de voetsporen te treden van zijn vader, Dennis Iliohan; om een vaste waarde te worden voor Lisse. De ambitie en gretigheid spatten van de jongeling af. 

Ervaring in de Tweede Divisie heeft Iliohan al. Dit seizoen debuteerde hij namens AFC in de Amsterdamse derby tegen ASV De Dijk op achttienjarige leeftijd. Ook bij zijn vorige club, Alphense Boys, deed hij al de nodige ervaring op in de senioren. Door onder andere zijn bijdrage promoveerde de club uit Alphen aan den Rijn naar de Hoofdklasse zondag.

Blijdschap
Het klinkt als een cliché, maar de jongeling is erg blij met zijn overstap naar FC Lisse. In het jeugdvoetbal was en is Iliohan al gewend aan het spelen op hoog niveau. Bij Alphense Boys werkte hij de meeste wedstrijden af in de Tweede Divisie en bij AFC deed hij dat zelfs in de Eerste Divisie tegen alleen maar BVO’s. Kortom, de aanvaller is aan weerstand al het een en ander gewend. Ook in de senioren streeft Iliohan het allerhoogste niveau na, in ieder geval voor de amateurs.

,,Luca heeft me verteld hoe de club is en hoe ze met spelers omgaan. Je ziet dat ze bij FC Lisse heel zuinig zijn met talenten.”

,,Ik denk dat ik de eerste gesprekken met Lisse in januari of februari heb gehad”, opent de aanvaller over zijn overstap naar Ter Specke. ,,Ik heb eerst even gewacht op het gesprek dat ik met AFC zou hebben. Dat vond ik wel zo netjes naar de club toe. Ook dat was een goed gesprek, maar mijn gevoel zei me dat FC Lisse beter voor me zou zijn. Vooral ook omdat het praktisch is. Ik woon zelf namelijk in Nieuw-Vennep.”

Vader
De Nieuw-Venneper volgt volgend jaar een opleiding en daarom is het prettig dat hij dichtbij huis speelt. Alhoewel Amsterdam prima aan te rijden is, is het natuurlijk lekkerder om op het scootertje te stappen naar Lisse. Veel meer sentimenten spelen er niet mee in de overstap naar Ter Specke. Dat zijn vader daar heeft gespeeld is leuk, maar het had geen invloed op zijn eigen beslissing om de transfer naar de blauw-gelen te maken.

Wat wel een rol speelde was het aantal bekenden dat bij Lisse nog steeds actief is. Tot aan de C-junioren speelde hij al bij FC Lisse alvorens hij gescout werd door Alphense Boys. Ondanks dat zijn vader geen invloed op zijn beslissing heeft gehad, is hij wel een bron van inspiratie voor de aanvaller. ,,Ik hoop natuurlijk om in zijn voetsporen te treden. Hij is prof geweest en een voorbeeld voor me. Daarnaast is het leuk dat één van mijn beste vrienden (Luca Tarani, red.) hier speelt.”

Vriend en concurrent
Zijn vader vroeg hij dan niet om advies, maar zijn vriend Luca wel. Tarani beleeft dit seizoen zijn doorbraak op Ter Specke en kon zijn maatje het fijne van de club vertellen. ,,Luca heeft me verteld hoe de club is en hoe ze met spelers omgaan. Je ziet dat ze bij FC Lisse heel zuinig zijn op talenten. Dat spreekt mij natuurlijk heel erg aan.”

Dat de twee vanaf volgend seizoen concurrenten zijn deert Iliohan niet. Volgens hem maakt concurrentie hem alleen maar ‘scherp’ en kan hij daarvan leren. Echter moet de aanvaller, die zowel op de flanken als in de punt uit de voeten kan, het niet alleen uitvechten met zijn boezemvriend. Met Rowdy van der Putten, Bas Buimer en Ousamma Siali heeft de speler van AFC in genoeg concurrentie.

Ook dat laat zijn gedachten niet op hol slaan. De rust waarmee hij spreekt over een eventuele doorbraak of debuut bij zijn nieuwe club, geven die woorden kracht mee. ,,Ik ben nog jong en ik wil mezelf zeker nog de tijd geven. Ik weet dat ik misschien niet gelijk in de basis sta. Ik geef mezelf drie jaar de tijd om een basisspeler te worden bij FC Lisse.”

Foto: Paul Bahlmann.

Lees ook: Is FC Rijnvogels een ‘satellietclub’ van VV Katwijk? 

 
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen