„Als het dit weer blijft, dan speel ik wel goed’’, zegt Brayan Caicedo met een lach. De Colombiaanse buitenspeler was afgelopen zaterdag de uitblinker aan de kant van Ter Leede in de wedstrijd tegen Jong FC Den Bosch. De ware Caicedo komt langzaam  boven drijven.

„Kan je ook Spaans spreken?’’, vraagt teammanager Dion Piket als de aanvaller wordt gevraagd voor een interview. In gebrekkig Nederlands staat hij de journalisten te woord, maar hij doet zijn uiterste best om de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Caicedo heeft al het nodige achter de rug in zijn leven, zo blijkt nadat het gesprek een tijdje aan de gang is.

„Ik ben geboren in Colombia. Nadat mijn moeder voor haar werk naar Spanje is verhuisd, ben ik een aantal jaren later met mijn vader ook naar Barcelona gegaan. Daar heb ik zeven jaar gewoond en drie jaar geleden ben ik naar Nederland gekomen.’’

,,Ik luister naar muziek zoals de Nederlandse rapgroep Broederliefde.”

Hoewel Caicedo pas drie jaar in Nederland woont, heeft hij zijn Nederlands al best wel goed onder de knie. En dat heeft hij zichzelf aangeleerd. „Ik ben nooit naar school geweest om de Nederlandse taal te leren. Ik ben best wel goed met talen, dat is mijn grote voordeel. Spaans is mijn hoofdtaal, maar ik kan een beetje Engels, Italiaans en Nederlands spreken.’’

„Hoe ik zo snel Nederlands heb geleerd? Door heel veel te luisteren naar mensen die Nederlands spreken. Ik werk bij Scotch en Soda (kledingwinkel- en merk, red.) en daar hebben ze mij natuurlijk ook al het een en ander geleerd. Daarnaast lees ik af en toe wat en luister ik naar muziek zoals de Nederlandse rapgroep Broederliefde. Ik moet eerlijk toegeven dat het in de eerste paar maanden echt moeilijk was. Aan het begin leek deze taal op Chinees.’’

„FC Boshuizen heeft mij echt geholpen.’’

Frans Stouten, technisch directeur van FC Boshuizen, haalde hem uiteindelijk naar Nederland. De aanvaller is via een vriend van hem in contact gekomen met de technische man van de Leidse club. „Voetbal is mijn leven. Ik denk dat ik mijzelf hier goed kan ontwikkelen als voetballer. De eerste paar maanden was natuurlijk even afwachten, maar na vijf maanden heb ik de keuze gemaakt om hier te blijven. FC Boshuizen heeft mij echt geholpen om de eerste stappen op voetbalgebied in Nederland te zetten.’’

Daarbij zijn twee trainers voor hem heel belangrijk geweest. Stefan Roodakkers, die Caicedo in zijn eerste seizoen onder zijn hoede had bij de eersteklasser, is daar er één van. „Stefan (Roodakkers, red.) heeft mij vooral uitgelegd hoe het spelletje hier in Nederland werkt, want dat was wel iets anders dan dat ik gewend was in Spanje.’’

Knoop
Jasper de Muijnck (ex-Quick Boys), de huidige trainer van Kozakken Boys, heeft hem vorig seizoen verder geholpen. „Hij heeft mij er op geattendeerd dat Ter Leede een prima club is om mijzelf verder te ontwikkelen. Daardoor heb ik voor deze club gekozen. Ik heb nog veel contact met hem en vraag het een en ander als ik dat nodig vind.’’

Nu er al een aantal wedstrijden zijn gespeeld, vindt hij langzaam maar zeker zijn draai bij de Sassenheimers. „Aan het begin moest ik vooral wennen aan mijn teamgenoten, maar ik zit lekker in mijn vel. Ik doe mijn ding en dan komt het vanzelf wel. Ik bekijk alles stap voor stap.’’

Tekst: Roy van der Meij

Archieffoto: Hans Schalk

Lees ook: ‘Kharboutli (Teylingen): ,,Op het voetbalveld vergeet ik alles”’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen