Zelden zal een ploeg zo simpel aan drie punten zijn geholpen. Het werd FC Lisse door tegenstander Capelle wel heel makkelijk gemaakt. Mede door twee afgrijselijke blunders kwam de zege nimmer in gevaar op Ter Specke. In een matig duel werd het uiteindelijk 4-1 voor de gastheren.

Voetbal is een spel van fouten. Zouden beide ploegen de perfecte wedstrijden spelen, eindigen die altijd in een 0-0 uitslag. Immers, fouten liggen negen van de tien keer ten grondslag aan een treffer. Kleine of grote missers, ze worden gemaakt. Capelle maakte het wel heel erg bont. Het gaf de wedstrijd na tien minuten letterlijk weg. Binnen een tijdsbestek van vijf minuten zat de formatie van Misha Salden op rozen door een treffer van Renaldo Jongebloet en een eigen doelpunt.

Met de zege verschaft Lisse zich weer wat meer lucht. In de Topklasse, de competitie van de kerende kansen, heeft de ploeg nu zes punten voorsprong op een p/d plek. Bovendien bedraagt het gat met de koplopers, GVVV en Spakenburg, slechts zeven punten.  Het moet raar lopen willen ze in Lisse niet ook volgend jaar van Topklasse-voetbal genieten.

Zegeningen tellen

Salden gaf na afloop ruiterlijk toe dat het spel niet al te best was, maar telde zijn zegeningen. ,,De punten zijn in deze fase het belangrijkst. Het was moeilijk voetballen op dit slechte veld. Tel daarbij de spanning op en dat verklaart denk ik wel waarom deze wedstrijd matig was om te aanschouwen. Maar dan nog vind ik dat we wel te weinig hebben gevoetbald.´´

,,Ik word helemaal gek van dat veld”, roept Niels Buijs als er weer eens een bal van de voet springt bij de rechtsachter. Het veld op Ter Specke was hoofdonderwerp van gesprek tijdens en na afloop van de wedstrijd. Capelle-doelman Van der Ploeg zal vannacht ongetwijfeld zwetend wakker worden. Denkend aan die misser die elke keeper niet wil maken. Van der Ploeg maaide na zo’n elf minuten volledig over een terugspeelbal heen en zo rolde het leer tergend langzaam over de doellijn: 2-0. Vijf minuten daarvoor mocht Renaldo Jongebloet een verre ingooi van Niels Buijs, die door de gehele Capelle-defensie werd gemist, bij de tweede paal zomaar binnen koppen.

Dunnetjes over

Gelijk vanaf de aftrap deed Mark de Vries het werk van zijn collega bijna dunnetjes over. Buiten het strafschopgebied schoot de sluitpost zomaar tegen een Capelle-speler aan. Via via kwam de bal gelukkig terug in de handen van de doelman terecht. Illustratief was de actie wel voor het verdere verloop van de eerste helft.

Wie dacht dat de voorsprong voor enige rust zorgde bij de gastheren, kwam bedrogen uit. De rest van het eerste bedrijf was een bloednerveuze vertoning van twee ploegen die strijden om lijfsbehoud op het hoogste amateurniveau. Capelle probeerde tegen zijn natuur in de aanval te zoeken, maar deed dat veelal door de lange bal te hanteren.

Lisse zocht zijn heil in het wegwerken van die ballen, het liefst zo ver mogelijk. De wedstrijd was het aankijken amper meer waard. De keren dat het leer zomaar over de zijlijn werd geschoten of werd ingeleverd bij de tegenpartij waren niet meer te tellen. Kansen werden er logischerwijs niet meer gecreëerd.

Moed der wanhoop

Na de rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Capelle trok met de moed der wanhoop richting het doel van De Vries. Lisse wachtte geduldig op de ruimte die er zou komen. Een kwartier na rust zorgde de mooiste aanval van de wedstrijd voor het derde Lisse-doelpunt. Tom Broekhuizen leverde een afgemeten voorzet af op Jongebloet, die Koen Fokkema met het hoofd in staat stelde de 3-0 aan te tekenen. Vier minuten later werd de spanning enigszins teruggebracht. De Vries, die niet zijn beste wedstrijd keepte, werd licht gehinderd bij een hoekschop. Uit de scrimmage werkte Peter de Lange, al dan niet met de hand, de bal over de doellijn: 3-1.

Jongebloet, Fokkema (tweemaal) en Vermeulen verzuimden daarna de wedstrijd helemaal in het slot te gooien. De vierde treffer kwam er toch: in blessuretijd strafte Buijs een te korte terugspeelbal af. De mee ten aanval getrokken verdediger wipte de bal over Van der Ploeg heen en schoot de bal simpel in het lege doel.

Salden vond dat zijn ploeg het zichzelf onnodig moeilijk maakte. ,,We lieten na om de score uit te bouwen na de 3-1. Ook Capelle heeft nog een paar momenten gehad waarbij ze gevaarlijk werden.” Helemaal veilig acht hij zijn ploeg nog niet. ,,Deze wedstrijd moest je winnen. We hebben nu een gaatje geslagen. We zijn nog niet veilig. Maar we komen in de buurt.”

Tekst: Tom van der Wilt

Archieffoto: Hubert Habers/FC Lisse