Met een nieuwe trainer en zonder twee belangrijke spelers die aangaven hun heil ergens anders te gaan zoeken, stond tweedeklasser SV Hillegom aan het begin van dit seizoen voor een geheel nieuwe uitdaging. Op bijna een derde van de competitie vond VIDB het een mooi moment om de balans op te maken. ,,Als we op deze weg doorgaan, komen we vanzelf bovendrijven”, zegt coach Bas Naber.

In april van dit jaar werd bekend dat Hillegom niet verder wenste te gaan met trainer Richard Hoogervorst. De chemie tussen hem en de spelersgroep ontbrak volgens het bestuur. Hillegom sloot het seizoen uiteindelijk af op een ietwat teleurstellende negende plaats.

De fusieclub moet het ten opzichte van vorig jaar doen zonder topscorer Ronald Turenhout (ex-Katwijk) en boegbeeld Tom van Ruiten. Turenhout besloot lager te gaan voetballen, Van Ruiten verkaste naar het Noordwijkse SJC. De huidige spelersgroep is talentvol maar ook onervaren.

De seizoensstart van de club is vooralsnog wisselend te noemen. De ploeg staat na negen wedstrijden op tien punten en staat daarmee in de middenmoot. Het gat met nummer drie United/Davo bedraagt slechts drie punten. Nog geen reden tot paniek dus.

Nieuwe trainer Bas Naber weigert zich te verschuilen achter de vertrokken steunpilaren. ,,Het heeft geen zin om te praten over de jongens die er niet meer zijn. We moeten het doen met de jongens die er wel zijn.” Naber kwam over van Jong Holland uit Alkmaar waarmee hij drie jaar op rij de nacompetitie bereikte.

Na het verlies tegen Hoofddorp in de seizoensouverture ging alleen nog de wedstrijd tegen nummer twee Soest verloren. Uit de overige wedstrijden pakte men twee keer de winst en werd er twee keer gelijkgespeeld. Vorige week ging de ploeg echter verrassend onderuit tegen laagvlieger VVZA uit Amersfoort. ,,Dat was een aardige domper. We kwamen snel op voorsprong en kregen kansen om de score uit te bouwen. Na de rust ging het echter toch nog mis.”

Zondag tegen United/Davo uit Haarlem moet de draad weer worden opgepakt. ,,We waren goed bezig”, zegt Naber. ,,Het nieuwe systeem waar de jongens aan moesten wennen, begonnen ze goed op te pakken. Er werden duidelijk stappen gemaakt. Maar je moet jezelf wel belonen in een wedstrijd. We geven steeds goed partij alleen we vergeten het af te maken.”

,,Als we op deze weg doorgaan, komen we vanzelf bovendrijven. De wisselvalligheid moet er dan wel uit. Stabiel zijn en een hele wedstrijd een bepaald niveau halen. Daar moeten we naartoe.” De oefenmeester wil dat zijn elftal tegen United veerkracht toont. ,,Als we winnen, haken we aan bij de subtop. Verliezen we, raken we verder achterop.”

Naber, die naast het hoofdtrainerschap bij S.V. Hillegom ook trainerscoördinator is bij FC Castricum, heeft het op de Zanderij prima naar zijn zin. ,,Ik heb absoluut geen klagen. De trainingsopkomst is bijna honderd procent. De jongens tonen veel inzet. Hillegom is een mooie club met een prachtig complex”, besluit Naber.

Tekst: Tom van der Wilt

POPULAIRE BERICHTEN