Het komt niet vaak voor dat hoofdtrainers het na afloop van een wedstrijd roerend met elkaar eens zijn. Afhankelijk van de gedragen bril en het eigen perspectief zijn er vaak uiteenlopende analyses. Bas Naber en Rene Ras vonden elkaar echter in de nababbel over SV Hillegom – Van Nispen (2-1). De bank van SV Hillegom had de doorslag gegeven, zo riepen de coaches in koor.

Bescheidenheid siert de mens. Nick van Staveren weigerde zijn eigen rol uit te vergroten en hield het op een collectieve opleving van Hillegom na rust. Zonder zijn teamgenoten tekort te doen, was het vooral Van Staverens invalbeurt die de wedstrijd deed kantelen. SV Hillegom bakte er de eerste helft werkelijk helemaal niets van en werd geen enkele keer gevaarlijk. Het was nauwelijks voor te stellen dat de blauw-witten in 22 wedstrijden al 85 keer hadden gescoord, een moyenne van bijna vier goals per wedstrijd.

In het tweede bedrijf had Hillegom, met Van Staveren in de punt, zijn creatieve ziel weer terug. Naber bracht vervolgens twintig minuten later ook nog spelmaker Ruben Beentjes in, een wissel waar Hillegom ook niet bepaald zwakker door werd. ,,De bank was doorslaggevend. Ik kon twee spelers inzetten die in supervorm verkeren”, erkende Bas Naber. Vooral de wissel van Van Staveren sorteerde direct effect. Hij stond met een knappe actie aan de basis van de gelijkmaker van Jasper van Trigt en maakte zelf de winnende goal. Naber: ,,Nick gaf een heel goede impuls aan de wedstrijd. Hij is voor dit niveau gewoon een fantastische voetballer.”

Watertandend toekijken

Collega René Ras moet watertandend naar de Hillegomse bank hebben gekeken. Van Nispen wordt na de winterstop geteisterd door een ware blessuregolf, waardoor Ras blij mag zijn als hij de reservebank überhaupt gevuld krijgt. ,,Wij missen met Mike van Haaster en Max Oostenrijk twee cruciale spelers. Dat zijn jongens die een wedstrijd kunnen kantelen. Nu zijn we voorin te afhankelijk van Walter van den Berg en Dick Verhoeven.”

In dat opzicht baalde Ras enorm van gele kaarten voor Koen van der Linden en Peter van Eeden, die daardoor de volgende wedstrijd geschorst zijn. ,,Ik schijt daarvan”, aldus Ras. ,,Zeker omdat het twee pietluttige kaarten waren. Die scheidsrechter floot verder prima, maar dit sloeg nergens op. We zijn al niet breed en nu moet ik ook nog eens die twee jongens gaan vervangen.”

Al met al was Ras content over het optreden van zijn ploeg in de derby, die aanmerkelijk minder publiek trok dan de heenwedstrijd in december, maar onderling zeer tot de verbeelding spreekt. ,,We kennen elkaar allemaal, van de kroeg, carnaval en natuurlijk het voetbal”, vertelde Van Staveren. ,,Ik denk dat deze wedstrijd iets meer leefde bij Van Nispen, omdat zij nog een periode kunnen pakken. Wij zijn al kampioen, maar wilden natuurlijk niet verliezen.”

Niet in dank afgenomen

Zijn coach, Naber, is inmiddels ook doordrongen van de (sportieve) rivaliteit. ,,Tot vorig seizoen was ik er eerlijk gezegd niet mee bekend. Totdat we een oefenwedstrijd, waarin we overigens goed speelden, verloren. Ik had het benaderd als een normale oefenwedstrijd en iedereen laten spelen. Het verlies werd me niet in dank afgenomen. Ze hadden nog liever laatste geworden en die wedstrijd wel gewonnen, dan andersom.”

SV Hillegom degradeerde via de nacompetitie, maar maakte dit seizoen direct het verloren terrein weer goed. Na het binnenhalen van het kampioenschap rouleert Naber iets meer. Om die reden kreeg Jasper van Trigt, de uitblinker van de eerste seizoenshelft, een basisplaats. Verder begon de van een enkelblessure herstelde Beentjes op de bank en was Frank de Groot geschorst.

Laatstgenoemde werd node gemist, want zonder zijn captain oogde Hillegom de eerste helft stuurloos. Van Nispen was de heersende partij en nam via Randy de Jong verdiend de leiding. In de tweede helft stelde Hillegom orde op zaken. Na de nipte overwinning in De Zilk (0-1) werd nu opnieuw met kleine cijfers gewonnen. ,,Ik vind dat we waardig gespeeld hebben”, zei de verliezende coach Ras. ,,De jongens hebben alles gegeven. Het enige wat ik ze kwalijk kan nemen is die tweede goal. Die jongen (Van Staveren) mag natuurlijk nooit vanaf de achterlijn binnenschieten. Die eerste goal (van Van Trigt) was een wereldgoal.”

SV Hillegom – Van Nispen 2-1 (0-1). 22. De Jong 0-1, 50. Van Trigt 1-1, 72. Van Staveren 2-1

SV Hillegom: Ruigrok, Van der Ploeg, Van den Berg (89. Van de Loo), Van Saase, Van Leeuwen, Pijpers, Van der Paard, Sobhi (61. Beentjes), Ryan (46. Van Staveren), Van Trigt, Dedel

Van Nispen: Otte, Witteman, Van Westerop, Vleugel, Van Eeden, Van der Linden, Krupic, De Jong (76. Korfage), Meiland, Verhoeven (84. Nederstigt), Van den Berg

Tekst: Gerben Oostdam

Foto: Trudy van den Berg


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)