Ik werd geboren op 5 oktober 1979, een klein halfjaar na de laatste degradatie van VV Katwijk. Rijnsburgse Boys won op de Helmbergweg, werd kampioen en gaf Katwijk het laatste zetje. Ik was nog grotendeels vloeibaar. Komende zaterdag – weer tegen Rijnsburgse Boys – zou ik, en vele Katwijk-supporters met mij, te maken kunnen krijgen met een compleet nieuwe emotie. De emotie van degradatie.

Natuurlijk hebben we het spook weleens op bezoek gehad, maar dat hebben we toen op het laatste moment naar ARC kunnen jagen. Via een gewonnen beslissingswedstrijd tegen ONS Sneek (in 2002) werd het spook voor jaren weggejaagd. Maar nu is het spook terug! En laat hij/zij zich niet meer wegjagen. Het is een kwestie van tijd voordat het spook de landskampioen opslokt en uitspuugt in de Hoofdklasse. En met die emotie heb ik nog nooit te maken gehad.

Noodlot

Natuurlijk is het allemaal maar relatief, er zijn altijd ergere gevallen te vinden binnen de sport. Maar nee, die gedachte gaat me er niet doorheen slepen. We moeten de schuld bij onszelf zoeken…dat zal best, maar daar kan ik niks mee. Een hoeveelheid drank dan? Dat is slechts uitstel van de emotie, die komt de volgende dag wel. Het gekke is dat ik mezelf lang geleden heb neergelegd bij het naderende noodlot, maar dat het me toch aan het hart slaat nu het zo dichtbij komt.

Het kan zomaar zo zijn dat aanstaande zaterdag de laatste wedstrijd van Katwijk als serieuze Topklasser is. Op 15 dagen na, een jaar na het behalen van het kampioenschap in de Topklasse. Ook die titel werd in een emotionele achtbaan behaald, maar dat heeft echt niets met de huidige mix te maken.

Ik maak me zorgen, ik word verdrietig bij de gedachte, ik ben gelaten, ik word boos, ik..ik…ik weet het niet meer. Misschien moet ik mezelf eens lekker op een bank bij een psycholoog neerleggen en naar zijn cliché luisteren: onderga je emotie. Misschien moet ik dat maar gewoon doen. Het duurt nog lang tot aanstaande zaterdag kwart over vier. En met een beetje mazzel wordt het allemaal nog een week uitgesteld. Hoewel…..ik heb nu het gevoel dat je ook een degradatie het liefst in een thuiswedstrijd viert.

Henk Kasius is radioverslaggever van RTV Katwijk Sport en supporter van vv Katwijk.

POPULAIRE BERICHTEN