Je hebt clubjongens en clubhoppers. Spelers die met hart en ziel voor een club gaan en broodvoetballers. Er zijn spelers die na een jarenlange carrière op handen worden gedragen binnen een vereniging. En er zijn spelers die slechts een keer wisten te vlammen en daarbij eeuwige roem vergaarden bij de aanhang van de club. Schitteren in de derby volstaat daarvoor. 

Het huwelijk tussen Quick Boys en Sergio Ommel was niet heel succesvol. De spits was bij de clubs voor en na Quick Boys een ware doelpuntenmachine. Op Nieuw Zuid wilde het, mede door blessures, niet echt vlotten. Behalve die ene dag, in november 2005. Katwijk was heer en meester op de Krom, leidde met 3-1 en het wachten was op meer goals van de oranjehemden. Tot Sergio Ommel een halfuur voor tijd zijn opwachting maakte bij Quick Boys. De blauwwitten brachten de spits en en wisten uit een schier onmogelijke uitgangspositie tot een 3-4 winst te komen. Ommel maakte oorlog in het strafschopgebied en twee doelpunten en werd op Nieuw Zuid een instant hero.

Rachid El Yaakoubi speelde bij HFC Haarlem. Samen met Laurens Ten Heuvel maakte hij, na het faillissement, de overstap naar Katwijk. Zijn verblijf was van korte duur, maar ook hij wist zich in die ene wedstrijd, in maart 2010, te onderscheiden. Wederom was sportpark de Krom het toneel. El Yaakoubi maakte de gelijkmaker, nadat Maarten Bak Quick Boys op voorsprong had geschoten. Zijn sprong in het vangnet, waarbij hij onzacht in aanraking kwam met een spanlijn voor het doelnet, is door vele Katwijk-supporters op internet meer dan eens bekeken. Katwijk won die derby overigens met 2-1. Toen El Yakoubi een aantal jaar later met de amateurs van Volendam tegen Quick Boys speelde en ook scoorde, bleek dat ook hij die bijzondere goal voor Katwijk niet vergeten was. Trots en uitdagend rende hij langs de Quick Boys–aanhang.

Zo blijkt maar dat er van die momenten in de sport zijn dat je eeuwige roem kan vergaren door op dat ene juiste moment te pieken. Wereldwijd zal men denken aan een olympische medaille, in Katwijk is een keer pieken tijdens de derby meer dan voldoende voor eeuwige roem in Noord of Zuid.

Tekst: Henk Kasius


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude