Ze staan lijnrecht tegenover elkaar. De houder van de uitzendrechten van zo’n beetje half Europa (FOX) en een grote groepering supporters van verschillende clubs die Against Modern Football (AMF) zijn. Ze hebben echter een overeenkomst: ze hebben geen oog voor een competitie waarbij zowel de kijker thuis als de supporter langs de lijn verwend wordt: de Topklasse.

FOX zou zich ongans kunnen schakelen tussen de zes (!) wedstrijden die nog ergens om gaan. Spanning alom, zowel boven als onderin. Super Saturday to the max. In Spakenburg en Veenendaal ontmoeten vier van de zes kanshebbers op de titel elkaar, de vijfde (IJsselmeervogels) speelt in Rijssen tegen degradatiekandidaat Excelsior ’31. Katwijk en Noordwijk strijden onderling tegen degradatie en nummer zes Kozakken Boys kan misschien wel profiteren van misstappen van de concurrentie. Ik zie het al helemaal voor me: vijf zwetende regisseurs, analisten die ogen en oren te kort komen en een presentator met het haar in de war. Of Kees Jansma.

Ook voor de AMF-aanhangers is er in de Topklasse voldoende positiefs te melden. Altijd dezelfde aanvangstijden (14.30 uur, een enkele club kiest voor 15.00), altijd vrij vervoer, vrijwel nooit uitvakken, gezamenlijk echt bier drinken. En als dat nog niet voldoende is: ook bij amateurs gelden vuurwerkverboden. Zelfs de klassieke voetbalromanticus komt aan zijn trekken. maar omdat je bij het gros van de sportparken je ook buiten de hekken redelijk tot goed zichtbaar bent, kun je zelfs aan het “no pyro, no party-en” slaan. Zelfs de klassieke voetbalromanticus komt aan zijn trekken. Geen gesponsorde  stadionnamen. De theaters van de Topklasse heten De Westmaat, De Krom, De Zwaaier, Houtrust enz.

Nog twee speelronden te gaan dit seizoen, u kunt nog aansluiten bij het pure voetbal. FOX zal het derde niveau van Nederland niet uitzenden, maar als je echt AMF bent, kun je deze kans niet laten liggen.

Tekst: Henk Kasius

POPULAIRE BERICHTEN