De laatste competitiewedstrijd van SJC was slechts bijzaak in het afscheidsfeestje van Noordwijkse iconen. SDO even niet meer dan een figurant in de verering van Noordwijkse iconen. Namen als Mike Verhoek, Dandy Steenvoorden of Timo Ruigrok konden de afgelopen jaren waren de laatste jaren gebeiteld in het Noordwijkse beton. Na zondagmiddag niet meer. De heren konden hun afscheid geen glans geven met een overwinning, maar daar dronk achteraf niemand een biertje minder om. Tegen de ploeg uit Bussum kwam SJC niet verder dan 0-0.

De laatste maanden kon het idee landen in Noordwijk. Echt een plekje geven bleek voor velen lastig. In de laatste jaren vierde de club eclatante successen door in drie jaar te promoveren van de Eerste Klasse naar de Derde Divisie. Jongens als Verhoek, Steenvoorden, Ruigrok of de ook vertrekkende David Verweij stonden aan de wieg van het succes en hadden allemaal op hun eigen manier een aandeel in het succes.

Schouderklopjes
De selectie genoot voorafgaand aan het duel van een gezamenlijk ontbijt in hotel Royal in Noordwijk. Geïnitieerd door hoofdsponsor en erelid Joop van Abswoude. Dat werd niet alleen een nieuwe bladzijde in het boek ‘teambuilding’, maar tevens een moment van bezinning, afscheid en schouderklopjes.

,,Hij heeft aanzien. Als Mike iets zegt, dan gebeurt het.”

Al vrij snel bleek dat de wedstrijd zelf slechts een voetnootje zou worden op wat een fantastisch SJC-seizoen was. SDO was uitgevoetbald, SJC kon slechts het toegestroomde publiek een fijn voorgerecht geven op wat daarna een adoratie zou worden voor de clubhelden.

Toch poogde trainer Sjaak Polak na een kwart wedstrijd, tijdens een drinkpauze, z’n selectie nog op scherp te zetten. ,,De mensen die hier naar jullie zitten te kijken, die zijn er niet voor niets.” Niet dat SJC loom oogde, of dat tegenstander SDO slechts naar Bussum was gekomen om de bal rond te spelen, maar het heilige vuur ontbrak duidelijk in het duel.

Ruimtes
Pas na rust ontbrandde het duel enigszins toen, misschien wel ingegeven door het langzaam wegebbende energieniveau, de ruimtes wat groter werden. Zo moest Robin Otten, die als afscheidnemende keeper in het laatste duel de voorkeur kreeg boven Kevin Schelvis, nog enkele keren reddend optreden tijdens één-op-één situaties.

Mike Verhoek en Dandy Steenvoorden worden in het zonnetje gezet door ‘ome Joop’

Aan de kant van SJC waren de drie spelers met een FC Lisse achtergrond, Verweij, Jeroen Dedel en Rick van Dijk het dichtste bij Noordwijks succes. Twee diagonale schoten werden gestopt door de Bussumse goalie, een kopbal van Verweij vloog net aan de verkeerde kant van de paal langs de goal.

Ereronde
Nadat het laatste fluitsignaal klonk wenkte Polak de groep naar één centraal middenpunt. Daarin dankte hij de selectie voor een geslaagd seizoen en kreeg ook assistent-coach Rob Timmerman de complimenten toegespeeld. De rechterhand van Polak neemt ook na dit seizoen afscheid. De groep vervolgde zich daarna snel naar de hoek van het veld bij de kantine, waar steevast het grootste gedeelte van het publiek stond de afgelopen seizoen. De kleine ereronde werd door het publiek begroet met een applaus.

Steenvoorden en Verhoek gingen daarbij op de schouders. Het afscheid van deze twee heren beklijfde het meest. De ras-Noordwijkers nemen na elf seizoen afscheid van het eerste elftal. Jaren waarin de twee heren elkaar hebben zien groeien op voetballend maar ook persoonlijk vlak.

,,Na zo’n tijd weet je wat je aan elkaar hebt. Dat is gewoon erg fijn. Vrienden voor het leven hè?”

,,In al die jaren is Mike nooit echt veranderd. Hij is altijd een man van z’n woord geweest”, spreekt Steenvoorden lovende woorden over z’n aanvoerder. ,,Hij is niet voor niks aanvoerder geworden. Dat zegt iets over z’n persoonlijkheid. Hij heeft aanzien. Als Mike iets zegt, dan gebeurt het. Een topper.”

Vrienden
Verhoek herinnerde Steenvoorden als jonge voetballer al iemand die makkelijk scoorde. ,,In de A-1 heeft hij geloof ik zestig keer gescoord. Als we het even niet wisten, ramden we de bal op Dandy. Hij was lekker snel. Als mens is het een prima jongen. Als je ziet wat hij voor de club doet, dat is fantastisch.”

,,Als er een zangertje of DJ geregeld moet worden, staat Dandy altijd vooraan. Dat deden we ook wel samen. Na zo’n tijd weet je wat je aan elkaar hebt. Dat is gewoon erg fijn. Vrienden voor het leven hè?”

SJC – SDO 0-0 (0-0)

SJC: Otten, Sloos, Verhoek (83. Van Duyn), Verweij, Al Tamimy, Broekhuizen, Ruigrok (56. Van Heijningen), Van der Zalm, Dedel, Duindam, Steenvoorden (73. Van Dijk)

Foto’s: Johanna Wever

Lees ook: ”Katwijk broers’ aan de wieg van legendarische triomf’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude