Normaalgesproken verloopt de week in aanloop naar De Moeder aller Derby’s in Katwijk als een roes vol dromen, verwachtingen en oplopende spanning. Een bericht op de website van Telstar zorgde er echter voor dat, met name in Katwijk Noord, de roes ruw werd onderbroken. Het duo Ulrich Landvreugd en Anthony Correia zou het seizoen afmaken in Velsen, nadat trainer Mike Snoei was ontslagen. Al snel bleek dat het bericht niet klopte en de opgestoken storm er eentje in een glas water was. Correia zelf heeft de storm echter helemaal gemist. “Ik ben bezig met de derby, dus al die berichten konden me gestolen worden.”

Het bericht op de website van Telstar werd heel snel opgepikt door de media in de Bollenstreek, maar Correia zelf was het helemaal ontgaan. “Ik heb er niets van meegekregen, maar er een bleek een miscommunicatie te zijn geweest, waardoor het nieuwsbericht op de website van Telstar niet klopte. Het bericht is heel snel aangepast, maar ik kreeg inmiddels al heel veel felicitatieberichtjes op mijn telefoon”, glimlacht de 41-jarige trainer.

‘Ik hoop dat er een mooie club uitkomt, die met mij het avontuur wil aangaan.’

In het aangepaste bericht valt te lezen dat Landvreugd het seizoen afmaakt als hoofdtrainer bij Telstar en Correia hem zal assisteren. “We gaan werken op gelijkwaardige basis, zoals we dat ook met Mike Snoei deden, maar als je kijkt naar de hiërarchische basis naar buiten toe staat Ulrich een treetje boven mij.”

Landvreugd, die in het verleden met AFC kampioen werd in de Tweede Divisie, zal dan ook het gezicht van Telstar zijn. “Hij gaat inderdaad de contacten met de media doen, zoals interviews en persconferenties en ik ben en blijf gewoon hoofdtrainer bij Katwijk.”

‘Solliciteren’
De mogelijke vacature voor het hoofdtrainerschap bij Telstar komend seizoen ziet Correia wel als een kans. “Er zijn in het voetbal meerdere kansen en de trainerscarrousel in het profvoetbal gaat in maart pas echt draaien, maar om heel eerlijk te zijn is dit zeker een kans voor komend seizoen. Ik moet ervoor zorgen dat ik klaar ben om te solliciteren en ik heb al wat lijntjes lopen.”

Wat betreft de ambities van Correia voor komend seizoen lijkt het er goed uit te zien. “Ik hoop dat er een mooie club uitkomt, die met mij het avontuur wil aangaan.”

De blik op toekomst leidt Correia echter niet af van de realiteit van het heden. “Ik kan heel goed in mijn bubbel blijven en focussen op wat ik moet doen.” Voor deze week is dat zijn ploeg voorbereiden op de thuiswedstrijd tegen Quick Boys. “De Moeder aller Derby’s”, zegt hij met een twinkeling in de ogen. “Deze wil je spelen!”

Op de vraag om de burenruzie tussen Katwijk en Quick Boys te typeren. hoeft de Velserbroeker niet lang na te denken. “Het dorp Katwijk is één van de mooiste, zo niet het mooiste voetbaldorp van Nederland. Katwijk en Quick Boys zijn twee geweldige clubs, met allebei een geweldige achterban. En dat zo dicht bij elkaar.” Het belang van de derby werd al vroeg duidelijk gemaakt aan Correia. “Tijdens het eerste gesprek met technisch manager Cees Bruinink werd ik al overladen met filmpjes van de derby.”

‘De supporters weten je echt te raken met hun verhalen over de rivaliteit en het belang van de wedstrijd. Ik hoop dat de spelers dat ook voelen.’

De echte ervaring deed Correia echter pas op toen hij er zelf één meemaakte. “Mijn eerste was gelijk een heftige, na die wedstrijd mocht er direct geen uitpubliek meer bij de derby’s komen,” lacht hij. “Toch ben ik blij dat ik er nog eentje heb meegemaakt met uitpubliek.”

Clubs stuwen elkaar omhoog
Inmiddels weet de Katwijk-trainer hoe groot de rivaliteit tussen beide clubs is. “Deze wedstrijd maakt dit dorp zo uniek”, zegt hij. “De rivaliteit zorgt ervoor dat de clubs elkaar omhoog stuwen en leeft ook zo ontzettend bij de mensen. Katwijk en Quick Boys lopen als een rode draad door families, vrienden en collega’s op de werkvloer. En dat wordt overgedragen van generatie op generatie.”

Ondanks het feit dat Katwijk – Quick Boys toch ook ‘gewoon’ één van de 34 wedstrijden is waarin drie punten te behalen zijn, ziet Correia in alle gekkigheid eromheen ook kansen voor zijn spelers. “De supporters weten je echt te raken met hun verhalen over de rivaliteit en het belang van de wedstrijd. Ik hoop dat de spelers dat ook voelen. Dat kan ervoor zorgen dat ze net die paar procentjes extra kunnen geven en zich laten meevoeren door de energie van de supporters,” besluit hij.

Tekst: Henk Kasius
Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Landvreugd aangesteld als interim-trainer bij Telstar, Correia rechterhand
Check ook: Correia: ‘Benieuwd waar mijn plafond ligt’

POPULAIRE BERICHTEN