Voor Katwijk is het morgen D-Day. De landskampioen vecht tegen Excelsior ’31 voor zijn laatste kans op lijfsbehoud in de zaterdagse Topklasse. Een nederlaag betekent zo goed als zeker dat degradatie onafwendbaar is. Het enige dat de regerend landskampioen nog in leven kan houden, zijn drie punten. VIDB blikt vooruit op het cruciale duel met trainer Cees Bruinink en spits Joost Leonard.

,,Als je morgen niet wint, wordt het zo goed als onmogelijk. Alles is geoorloofd. Het maakt ook niet uit hoe we winnen, als we maar winnen”, is Leonard duidelijk.

Bruinink: ,,Bij winst ligt de weg weer open. Dan verklein je het gat naar zes punten en voer je de druk ook op bij de concurrentie.  Bij verlies moet je de resterende zeven duels winnen en dat is gezien de sterkte van de Topklasse bijna niet te doen.”

Kwaliteit

Leonard weigert zich te verschuilen achter de vele blessures en schorsingen die de ploeg teisterden dit seizoen. ,,Dat heeft iedere ploeg. Als je een kwalitatief goede groep hebt, kun je dat opvangen.”

,,De Topklasse is zo sterk geworden, er zitten geen zwakke ploegen meer tussen”, vervolgt de oefenmeester.  ,,Zelfs promovendi hebben oud-betaaldvoetballers in de gelederen of spelers die al een keer kampioen zijn geworden. Als je naast alle andere oorzaken ook nog twee of drie mensen kwijtraakt en dat niet goed weet op te vangen, kan het zomaar gebeuren dat je onderaan komt te staan. Het is IJsselmeervogels en Spakenburg ook al overkomen. De ranglijst liegt niet.”

Leonard zou het schandalig vinden als zijn club zou degraderen. ,,Want de groep heeft nog steeds veel kwaliteit. Alleen het verval is veel te groot. Opnieuw kampioen worden werd lastig, dat wisten we. Maar degraderen is het andere uiterste. Het zou de grootste teleurstelling uit m’n carrière zijn, zeker na vorig seizoen waarin we alles wonnen. Dat contrast maakt het misschien nog wel erger.”

Tegendeel bewijzen

Toch houdt Leonard vertrouwen in een goede afloop. ,,Als iedereen er nog niet van was doordrongen dat het nu moet gebeuren, dan zijn ze dat nu wel. Iedereen heeft ons al afgeschreven. Het is aan ons om het tegendeel te bewijzen. Het zou misschien nog wel een grotere prestatie zijn, mochten we ons nu nog handhaven, dan dat we vorig jaar kampioen zijn geworden.”

De oefenmeester is er voor zichzelf al uit welke elf namen het morgen moeten gaan doen.  ,,Zo hebben we gisteren ook getraind.” Iets prijsgeven doet Bruinink niet. ,,Maar wie mij een beetje kent, weet wel hoe ik ongeveer zal gaan spelen.”

Excelsior ’31 is op papier de ideale tegenstander voor de start van een geweldige remonte. Van de laatste acht wedstrijden verloor de ploeg uit Rijssen er maar liefst zeven. Alleen van Ter Leede werd gewonnen. Toch is Bruinink beducht. ,,Excelsior is een goed voetballende ploeg, die van achteruit goed positiespel kan spelen. Wel hebben ze met het vertrek van Denis Mahmudov een ‘’tikkie ‘’gekregen. Makkelijk wordt het in ieder geval niet.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Aad de Winter/www.bobkat.nl

POPULAIRE BERICHTEN