Middenvelder Danny Bakker van v.v. Katwijk maakt dit seizoen niet de meest succesvolle jaargang van zijn loopbaan mee. De 29 jarige Alphenaar kwam na vijf succesjaren bij VVSB op voorspraak van technisch manager Cees Bruinink over naar Katwijk, maar is aldaar verworden tot “bankzitter met invalgarantie.” Tijdens de besprekingen was het plaatje dat Bakker de erfenis van Lars Weistra zou krijgen, alleen is het daar niet van gekomen. Afgelopen week maakte hij bekend dat hij komend seizoen de kleuren van FC Lisse zal verdedigen. De spelmaker is toe aan sportieve revanche.

Voor liefhebbers van het amateurvoetbal is Bakker een pareltje om naar te kijken. Hij was vijf jaren de onbetwiste spelmaker van de teams die trainers als Eric Meijers en Richard Plug namens VVSB de wei in stuurden. Bakker wist met loepzuivere passes spelers als Tommy Bekooij, Jayson Halman, Youssef Blel en Leroy George aan het werk te zetten. De interesse van Katwijk kwam dan ook niet echt uit de lucht vallen. Het sportieve plaatje zag er goed uit en Bakker sloot zich aan bij de selectie van trainer Anthony Correia.

Hangende rechtsbuiten
Bij aanvang van het lopende seizoen was Bakker bassispeler. Niet op zijn favoriete positie, kort achter de spits, maar als hangende rechtsbuiten. Correia opteerde voor een middenveld bestaande uit het trio Koen Tros, Rick van der Meer en Robbert Susan. Voorin was Bakker de assistent van de diepe spits Sietse Brandsma, met Des Kunst op de andere vleugel. Bakker liep in die beginfase min of meer op de positie die toe te dichten viel aan Ruben Doesburg, Matthijs Hardijk of Jaymillio Pinas. Zij allen zouden daar later ook spelen.

Bakker was niet alleen bij VVSB die verfijnde technicus met de beslissende passes. Dat spel toonde hij al heel vroeg, bijvoorbeeld in de jeugdteams van zijn eerste club, Legmeervogels uit Uithoorn. Na enkele jaren stond Ajax al bij zijn ouders op de stoep. Of Danny wellicht in de jeugdopleiding van de Amsterdammers wilde worden opgenomen. Dat was niet aan dovemansoren gericht. Bakker debuteerde bij Ajax in de E-jeugd. In de D-jeugd maakte hij de eerste stappen van Frank de Boer als trainer bij Ajax mee. Met welke andere trainers had hij nog meer te maken ?

“Naast Frank de Boer is mij vooral Orlando Trustfull bijgebleven. Hij was heel sterk in zijn uitleg in technisch en tactisch opzicht. Sympathiek mens ook. Ik had een goede klik met hem.  Daarnaast heb ik onder meer getraind onder Jaap Stam en Arnold Muhren.”

  • Uiteindelijk brak je niet door bij Ajax. Maar je speelde wel met een aantal spelers die dat wel lukte.

“Zeker. Ik speelde nog 55 wedstrijden in Jong Ajax. Mijn leeftijdsgenoten in dat team waren bijvoorbeeld Kenny Tete en Sheraldo Becker, die onlangs getransfereerd is van Union Berlin naar Real Sociedad. Maar ik speelde daarin ook samen met jongens uit de leeftijdsgroep onder mij. Dat doen ze bij Ajax al heel lang. De betere spelers worden gewoon tegen oudere spelers gezet om voldoende weerstand te creëren. Ik speelde daardoor ook samen met bijvoorbeeld Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Abdelhak Nouri.”

  • Je besloot in 2016 te vertrekken. Het werd uiteindelijk SC Cambuur.

“Eigenlijk heb ik die zomer iets te lang gewacht. Mijn contract bij Ajax werd niet verlengd. Maar voor afvallers bij Jong Ajax is natuurlijk altijd belangstelling. In mijn geval was bijvoorbeeld FC Twente nadrukkelijk in de markt. Helaas heb ik te lang op hen gewacht, ik liet andere belangstelling lopen terwijl FC Twente uiteindelijk door financiële problemen daar niet door ging. Ik kon alsnog bij SC Cambuur aansluiten.”

  • Dat moet wel een heel andere ervaring zijn geweest na elf jaar Ajax.

“Nou, het werd eigenlijk een teleurstelling. Rob Maas, nu assistent van Peter Bosz bij PSV, was trainer toen ik tekende. Maar hij werd er nogal vroeg in het seizoen uit gegooid. Ik vond Maas zeker een goeie trainer. Maar Cambuur gooide het over een heel andere boeg en haalde Arne Slot, die toen assistent was van Maas, naar voren. Slot had verder nog geen ervaring als trainer, maar liet al meteen zien wat hij in zijn mars had. Hij was heel modern, innovatief. Goede spelopvatting en hij kon het goed overbrengen op de groep. Helaas was ik in die periode enkele keren flink geblesseerd. Daarom ben ik nog een seizoen uitgeleend aan FC Dordrecht, waarvoor ik in het seizoen 2017/18 nog 26 wedstrijden speelde.”

  • Uiteindelijk koos je op je 23e voor een maatschappelijke loopbaan.

“Ja ik koos voor de combinatie van werk als gymleraar op een school en spelen in de top van het amateurvoetbal. Dat kon ik via VVSB voor elkaar krijgen. Meijers en Plug lieten mij ook in mijn kracht voetballen. Uiteraard verwachtten ze van mij dat ik inzet en initiatief zou tonen. Anderzijds lieten ze mij daarom ook juist vrij in het zoeken naar openingen bij de tegenstanders. Ik heb in die tijd bij VVSB een aantal aanbiedingen van andere clubs gehad, ook verzoeken om in ieder geval in gesprek te gaan. Ook vanuit de Keuken Kampioen Divisie. Maar ik had het goed bij VVSB en geen behoefte om te verkassen. Ik heb vijf jaar met liefde en plezier op de Boekhorst gevoetbald.”

  • Spelen op je favoriete positie bij Katwijk is er niet meer van gekomen.

“Nee en dat vind ik echt jammer. Correia heeft na de beginfase van het seizoen steeds andere keuzes gemaakt. Over het algemeen val ik in de eindfases van wedstrijden in. Je bent weliswaar blij dat je in ieder geval wekelijks in het veld komt, maar kijk ik naar de hoeveelheid minuten die ik dit seizoen heb gespeeld dan vind ik dat teleurstellend. Daarom heb ik besloten te verkassen.”

  • Kevin Winter zocht contact met jou?

“Klopt. We hebben het gehad over het huidige team van Lisse en hoe ik daar dan in zou kunnen passen. Een groot deel van  de selectie blijft na dit seizoen doorgaan en er zijn al enkele veelbelovende talenten bij gehaald. Het is alleen nog onzeker of de club in de Tweede Divisie actief blijft. “

  • Eigenlijk moet jij gaan doen wat Tom Noordhoff deed en waarvoor dit seizoen niemand is opgestaan bij de club.

“Uiteraard ken ik Tom. Ik heb nog met hem bij Ajax gevoetbald. Ik spreek hem nog wel eens en dat is altijd weer leuk. Ik begrijp je vergelijking, we zijn allebei sterk aan de bal. Ik hoop vooral het plezier van het wekelijks weer basisspeler zijn weer terug te vinden en van daaruit FC Lisse te helpen de weg omhoog weer in te slaan.”

Tekst: Theo Uphus
Foto’s: Sander van Duijn en Orange Pictures

Lees ook: FC Lisse strikt Katwijk-middenvelder Bakker

POPULAIRE BERICHTEN